Προθεσμία για να απολογηθεί στον ανακριτή την Παρασκευή ζήτησε και πήρε ο Διονύσης Δενδρινός.
Ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς και δεξί χέρι του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος συνελήφθη χθες βράδυ στην Παλλήνη με την κατηγορία της συνέργειας σε απάτη κατά συναυτουργία για την υπόθεση του C4I, κρατείται στη ΓΑΔΑ.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Διονύσης Δενδρινός, από το 2002 έως τις 19 Μαΐου 2003, ενεργώντας από κοινού με άλλα στελέχη της Siemens και τις SAIC, των οποίων η ταυτότητα δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί, παρέστησε ψευδώς στα όργανα του Ελληνικού Δημοσίου ότι υπήρχε δυνατότητα να παραδοθούν τα συστήματα C4I με «το κλειδί στο χέρι».
Ωστόσο, ουδέποτε παραδόθηκαν στην πραγματικότητα, παρά μόνο ορισμένα από αυτά, χωρίς όμως το στοιχεία της διαλειτουργικότητας όλων των επιμέρους συστημάτων, προξενώντας ή απειλώντας ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 255.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διονύσης Δενδρινός είχε μεταβιβάσει το σπίτι στα παιδιά του, ενέργεια που θεωρήθηκε από τον Νίκο Ζαγοριανό ως προπαρασκευαστική της διαφυγής του στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να εκδώσει το ένταλμα για τη σύλληψή του το περασμένο Σάββατο.
Στο μεταξύ, κατέθεσε προσφυγή μέσω του συνηγόρου του κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης του ανακριτή.
Στην αίτηση ανάκλησης του εντάλματος επικαλείται ότι δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμός και περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και ουδέποτε μετέφερε χρήματα έξω από την Ελλάδα.
Επίσης, αρνείται ότι επρόκειτο να ταξιδέψει στο εξωτερικό και ότι οι μεταβιβάσεις των ακινήτων στους γιους του είναι καθόλα νόμιμες.
Ο Διονύσης Δενδρινός, κυπριακής καταγωγής, είχε κάνει τις διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες αξιωματούχους για το σύστημα C4Ι και είχε κληθεί ως ύποπτος από τον 4ο ειδικό ανακριτή, ενώ εμπλέκεται και στην υπόθεση των Patriot.
Ο συλληφθείς αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αξιόποινες πράξεις, ενώ στο υπόμνημα, που είχε καταθέσει όταν εκλήθη ως ύποπτος από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, υποστηρίζει ότι η δική του συμμετοχή στη σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας C4I αφορούσε στην υλοποίηση της συμφωνίας, αφού η Siemens είχε αναλάβει υπεργολαβικό ρόλο στην εκτέλεση της σύμβασης από την αμερικανική εταιρεία SAIC.
Ο συνήγορός του, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, δήλωσε ότι δημιουργείται ο κίνδυνος λόγω «του συνδρόμου Καραβέλα» οι δικαστές να γίνουν από εγγυητές απειλή για την προσωπική ελευθέρια των πολιτών.
Η έτερη δικηγόρος, Μαρία Κεβγά, δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί υπό το καθεστώς πανικού ή επικοινωνιακού άγχους.
Ισχυρίζεται ότι η σύμβαση εκτελέστηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, με οικονομικούς όρους συμφέροντες για το Δημόσιο, ενώ αναφέρει ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι έχει λάβει έμβασμα ή έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με offshore εταιρίες.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, κ. Γιώργος Βούλγαρης, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το σκέλος της υπόθεσης της Siemens που αφορά στα αντιπυραυλικά συστήματα Patriot -μεταξύ άλλων και σε βάρος του Διονύση Δενδρινού.
Η δίωξη ήταν σε βαθμό κακουργήματος και αφορούσε στα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, καθώς και του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».
(Πρώτη καταχώρηση: 09 Ιουνίου 2009, 22:13)