Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Προϋπολογισμός του 2013. Η Δημοκρατική Αριστερά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί οριστικά στην Ολομέλεια, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.
Κατά την ομιλία του στην Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για αχνές, πλην όμως θετικές, ενδείξεις αναστροφής του κλίματος. Όπως είπε, το στοίχημα μέρα με τη μέρα κερδίζεται όχι με επικοινωνιακούς τακτικισμούς, αλλά με ταπεινότητα, σκληρή δουλειά και ρεαλισμό.
«Οφείλουμε όλοι με αντικειμενικότητα, επιμονή και υπομονή να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια που δίνει η χώρα. Ο αγώνας, που δίνουμε, είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας. Βρισκόμαστε μπροστά στην εθνική επιλογή να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά, για να βγούμε από το τούνελ και όχι να φλερτάρουμε με πισωγυρίσματα ή άλματα στο κενό» σημείωσε.
Απευθυνόμενος στην Αριστερά, ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε: «Ο κ. Αλαβάνος έχει πει ότι άλλος δρόμος εντός της Ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι ενότητα, σχέδιο, αισιοδοξία, έλλογη συμπεριφορά συλλογικότητα. Η επιλογή είναι μία. Να πετύχουμε».
Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχουν δείγματα γραφής που δείχνουν «εικόνα ανατροπής του αδιεξόδου και επιτρέπουν τη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών της οικονομίας».
«Ο προϋπολογισμός του 2013 δίνει τη χαριστική βολή στην κοινωνία και οδηγεί την Ελλάδα σε χρόνια που θα μοιάζουν με αυτά της κατοχής» υποστήριξε, νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνει ο προϋπολογισμός με τις συντάξεις, αφαιρώντας 5,5% ευρώ από τις συντάξεις, είναι ο θάνατος της ελληνικής κοινωνίας, αφού από τα χρήματα του συνταξιούχου συντηρούνται σήμερα άνεργα παιδιά και εγγόνια».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο ζήτημα της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού, «διαφορετικά» είπε «η κριτική του πέφτει στο κενό και αυτά που λέει αποτελούν χονδροειδή ψέματα».
Σε παρέμβασή του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απέρριψε τις αιτιάσεις περί «υπεραισιόδοξων προβλέψεων του Προϋπολογισμού», υπογραμμίζοντας παράλληλα, την ανάγκη «συντονισμένης προσπάθειας και αλλαγής στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να μην χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα».
Όπως είπε, «στις προβλέψεις για τα έσοδα, οι πρωτογενείς και δευτερογενείς επιπτώσεις της ύφεσης και της προσπάθειας για την εξυγίανση των οικονομικών, έχουν ληφθεί υπόψη. Στις κατηγορίες αυτές, οι εκτιμήσεις μας είναι συντηρητικές και ως εκ τούτου ρεαλιστικές. Οι φόροι παρελθόντων ετών εμφανίζονται αυξημένοι καθώς εισπράττονται ΦΑΠ και ΕΤΑΚ, ενώ αποδίδει καρπούς η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων».
Αναφερόμενος ειδικότερα στα φορολογικά, σημείωσε πως «το 2013 θα είναι το έτος πρώτης εφαρμογής νέου κώδικα απεικόνισης συναλλαγών σε αντικατάσταση του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων εφαρμογής νέου πλαισίου τήρησης βιβλίων, με τριάντα λιγότερα άρθρα. Παράλληλα, θα συσταθεί επιτροπή να μελετήσει το επόμενο βήμα, με ακόμα περαιτέρω απλοποίηση. Έχουμε το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με ελάφρυνση των κατώτερων εισοδημάτων. Το νέο καθεστώς για τα εισοδήματα του 2013, που θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Έχουμε βελτιωμένο πλαίσιο για φορολογικές ποινές, ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων με βάση τη δίκαιη κατανομή φορολογικού βάρους, πρόγραμμα αναδιοργάνωσης φορολογικής διοίκησης με σκοπό την ταξινόμηση, σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής» ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης και συμπλήρωσε:
«Με βάση τα παραπάνω, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού το 2013, στηρίζεται σε μια σειρά από αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που είναι τεράστιας σημασίας για το μέλλον. Οι αλλαγές αυτές, δίνουν ασφάλεια και αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο για σταθερότητα στα έσοδα. Όμως το κρίσιμο στοίχημα, είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε έργα που έχουν σταματήσει, σε έργα του ΕΣΠΑ, με έμφαση στην ενίσχυση παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει, αν στοχευμένα επιλεγούν δραστηριότητες στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, την εκμετάλλευση του υπεδάφους, τις καινοτομίες. Χρειάζεται όμως συντονισμένη προσπάθεια και μια μεγάλη αλλαγή στη δημόσια διοίκηση, για να μη χαθεί η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα» ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης.
Πηγή: ΑΜΠΕ