Ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση διοργάνωσε απόψε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το Πολιτικό Εργαστήριο για τη Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία της ΔΗΜΑΡ με θέμα «Μετά τα μνημόνια. Χωρίς αλεξίπτωτο;».

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Γιώργος Σταθάκης υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Δένδιας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Σαχινίδης γραμματέας του τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής -Δημοσίου Χρέους του Κινήματος Αλλαγής, Ηλίας Κικίλιας τέως διοικητής ΟΑΕΔ, διευθυντής ερευνών -Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη συζήτηση άνοιξε ο Δημήτρης Χαλαζωνίτης, μέλος της Ε.Ε. ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι «απαιτείται εθνική συνεννόηση πάνω σ’ ένα προοδευτικό πρόγραμμα τομών και αλλαγών που θα βγάλουν οριστικά τη χώρα μας από την κρίση και θα την καταστήσουν ένα κανονικό ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος δικαίου. Απαιτείται ένα σχέδιο εθνικής συνεννόησης για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Η έξοδος από την κρίση και η πολιτική αλλαγή απαιτούν εθνική συνεννόηση» τόνισε.

Για νέα διαχωριστική γραμμή μετά το μνημόνιο- αντιμνημόνιο, μίλησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής, κυρίως όσον αφορά τον οικονομικό σχεδιασμό. Η στρατηγική μας, όμως, δεν εξαντλείται σε αυτόν αλλά περιλαμβάνει ευρύτερα ζητήματα εκσυγχρονισμού των πολιτικών θεσμών και προσδιορισμού της θέσης της χώρας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που ανακύπτουν σε διεθνές επίπεδο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, στην παρέμβαση του επεσήμανε πως εάν δεν μπορέσει η χώρα να παράξει εξαγώγιμα προϊόντα και καινοτομία δεν θα πάει μπροστά. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις βιώσιμες επιχειρήσεις και να ξεφορτωθούμε εκείνες που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους ούτε δημιουργούν απασχόληση» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δίλημμα “καθαρή” έξοδος ή προληπτική γραμμή πίστωσης που επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση είναι επίπλαστο, καθώς το ζητούμενο για την κοινωνία είναι η οριστική και ασφαλής υπέρβαση της κρίσης» απάντησε ο Φίλιππος Σαχινίδης τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει την αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου και την ολοκλήρωση θεσμικών αλλαγών ώστε στο ενδεχόμενο μιας μελλοντικής κρίσης να ελαχιστοποιηθεί το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχινίδης η υπέρβαση της κρίσης προϋποθέτει μεταξύ άλλων:

Την ανακοίνωση και υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους το καλοκαίρι του 2018 ώστε να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% στο περίπου 2% του ΑΕΠ. Ένα Εθνικό Πρόγραμμα Διαρθρωτικών Αλλαγών που θα επιταχύνει την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου και θα οδηγήσει στην εδραίωση ανοικτών οικονομικών και πολιτικών θεσμών προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόγραμμα Επενδύσεων της τάξης των 100 δις για την επόμενη τετραετία για να αναπληρωθεί ο καταστραμμένος παραγωγικός ιστός. Σχέδιο με στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση όσων πραγματικά έχουν πληγεί από την κρίση. Τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για το ιδιωτικό χρέος. Με έναν νέο οδικό χάρτη για την άμεση αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Ένα σχέδιο για τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών ώστε να ανακοπεί η αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ένα σχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.

«Αν μετά τις εκλογές οι πολιτικές δυνάμεις καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ορισμένα κομβικά για τη μελλοντική πορεία της χώρας ζητήματα, τότε, παρά τα λάθη πριν και μετά την εκδήλωση της κρίσης θα καταφέρουν να ανακτήσουν ένα μεγάλο μέρος από τη χαμένη αξιοπιστία τους στη συνείδηση των πολιτών. Το Κίνημα Αλλαγής είναι η νέα πολιτική δύναμη που έχει θέσει ως στόχο να αποτρέψει έναν νέο διχασμό της κοινωνίας που θα ανατρέψει τα όσα με τόσες δυσκολίες κατακτήθηκαν από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση. Θα υποχρεώσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις μετά τις εκλογές να προχωρήσουν σε ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις για την ασφαλή και οριστική υπέρβαση της κρίσης» υπογράμμισε ο γραμματέας του τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής και Χρέους του Κινήματος Αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, σημείωσε ότι «ο κρίσιμος όρος – και ο βασικότερος λόγος που δεν έχει υπάρξει το περίφημο εθνικό σχέδιο μέχρι σήμερα – είναι η δημιουργία συναινέσεων και συνθέσεων στον ίδιο το λαό, όχι ως θεσμό ή κρατικοποιημένη μάζα, αλλά ως πολιτικό μέγεθος. Αυτή είναι η ύψιστη ιστορική ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, ιδιαίτερα σήμερα που οι διάφορες εκδοχές του σοβινιστικού λαϊκισμού θριαμβεύουν γύρω μας».

Σύγκλιση απόψεων για το προσφυγικό

Εξάλλου σημειώνεται ότι καταγράφηκε σύγκλιση απόψεων για το προσφυγικό με τον κ. Δένδια να σημειώνει ότι δεν χρειαζόταν ο φράχτης στον Έβρο αλλά υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούν να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ για εμμονές και ιδεοληψίες στο προσφυγικό, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε ότι πρέπει να αποφασισθεί αν είμαστε με όσους θέλουν λύση του προβλήματος ή με όσους απλώς το διαχειρίζονται.

Παρόντες ήταν: Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρόεδρος ΔΗΜΑΡ, Σταύρος Θεοδωράκης επικεφαλής Ποταμιού, Μανώλης Χριστοδουλάκης γραμματέας ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Κουτσούκος, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης οποίος εκπροσώπησε την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας , μέλος της Εκτελεστικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μάκης Μπαλαούρας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ακόμη παραβρέθηκαν οι: Κώστας Σκανδαλίδης, Κατερίνα Μπατζελή, Σπύρος Δανέλης, Νίκος Ξυδάκης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ , Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Μπίστης, Μάρω Ευαγγελίδου, Γιώργος Ελενόπουλος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γιάννης Μεϊμάρογλου.

Από τη ΔΗΜΑΡ: Γιώργος Μπουλμπασάκος, γρ. ΚΕ ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θ.Μαργαρίτης, Ευγενία Μπουρνόβα, Τάσος Δαρσινός, Μανόλης Βελεγράκης, Σόνια Τσιτήλου, Γιώργος Σιακαντάρης, Κώστας Αυγερόπουλος, Μιχάλης Ρηγίνος, Δημήτρης Στάμου, Γιώργος Γιάνναρος, Γεράσιμος Γεωργάτος, Κώστας Πανδής, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης