Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό
Σε βαρύ κοινωνικό κλίμα, με συνθήκες έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και εν μέσω κύματος απεργιακών κινητοποιήσεων, με τα συνδικάτα να βρίσκονται στους δρόμους, ψηφίζεται αύριο στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Όπως αποφάσισε ο Ολομέλεια η ψηφοφορία επί των άρθρων θα ακολουθήσει άμεσα την επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου, προφανώς για να αποφευχθούν προβλήματα αφού οι υπάλληλοι της Βουλής ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Ψήφο εμπιστοσύνης στις επόμενες γενιές χαρακτήρισε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αρνήθηκε ακόμα και να ψηφίσει τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια στο Δημόσιο, και ότι ακόμα και σήμερα δικαιολογεί τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης.
«Δεν χρειαζόταν καμία τρόικα για να μας πει τα χάλια του ασφαλιστικού μας συστήματος. Μην ψάχνουμε για βαρβάρους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε αναλυτικά σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου.
Στο βασανιστικό ερώτημα αν η ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει αρραγής, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει απαντήσει, διαμηνύοντας ότι, αν υπάρξουν «διαρροές», δεν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με τις διαγραφές να θεωρούνται δεδομένες.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στις προσκλήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο καταψήφισης του νομοσχεδίου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα περάσει με την ομόφωνη έγκριση όλης της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος.
Όμως, οι μυστικές δημοσκοπήσεις που φθάνουν, εδώ και εβδομάδες, στο Μαξίμου, δείχνουν, εκτός από μεγάλη αντίδραση των πολιτών στα νέα μέτρα, και τη βαθύτατη δυσφορία που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Ήδη ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης γνωστοποίησε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο για τη διαιτησία.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Κιλτίδης, ενώ -όπως έχει κάνει ήδη γνωστό- θα το καταψηφίσει η Σοφία Σακοράφα. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, όπως και οι Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και έκανε λόγο για έναν εναλλακτικό δρόμο με λιγότερες θυσίες από αυτόν που διάλεξε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «μνημείο απατεωνιάς».
Το ΚΚΕ, υπό το βάρος των επιθέσεων του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, μιλάει για «οδοστρωτήρα» των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με πρόσχημα το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και αντικομμουνιστική ρητορική, Το ΚΚΕ προανήγγειλε την αποχώρησή του μετά την ψηφοφορία επί της αρχής, αφού θα καταψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο.
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας: «Επικαλούμαστε το άρθρο 44 του Συντάγματος, παράγραφος 2, εδάφιο 2, δηλαδή ζητάμε δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο…», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας σφοδρότατη κριτική κατά της κυβέρνησης.
Την πρόθεση του κόμματός του να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό έχει γνωστοποιήσει και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Την τελευταία στιγμή, ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, προφανώς για να κατευνάσει όσο είναι δυνατόν τη λαϊκή οργή, υποσχέθηκε εκ νέου την αποκατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης, εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της χώρας και ανακοίνωσε τέσσερις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.