Με βόμβες μεγατόνων, που καίνε υπουργούς αλλά και το πρωθυπουργικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, τροφοδότησε την υπόθεση Βατοπεδίου η Σταματίνα Μαντέλη, διευθύντρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Διεύθυνση Πολιτικής Γης. Με την απολογία της στον ανακριτή, που κράτησε 25 ώρες, και με ένα υπόμνημα 55 σελίδων, η Σταματίνα Μαντέλη εξηγεί με το «νι» και με το «σίγμα» το πώς οι υπουργοί Ευάγγελος Μπασιάκος και Αλέξανδρος Κοντός μεθόδευσαν την όλη υπόθεση Βατοπεδίου και τις ανταλλαγές γαιών, κατ’ επιταγή του Μαξίμου -και συγκεκριμένα του Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, και του Θόδωρου Ρουσόπουλου.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή σε τόσο σύντομο χρόνο ή με τις κανονικές διαδικασίες δεν θα γινόταν» καταθέτει επί λέξει η Σταματίνα Μαντέλη, ξεκαθαρίζοντας πως η ανταλλαγή γαιών και το σκάνδαλο στο σύνολό του υλοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω των αφόρητων πιέσεων που ασκήθηκαν από τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Γιάννη Αγγέλου προς τους υπουργούς Μπασιάκο και Κοντό (σελίδα 132 – 133 του εγγράφου της κατάθεσης).

 
Σοβαρό πολιτικό ζήτημα προκαλεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Βατοπεδίου, η κατάθεση στον ανακριτή τής Σταματίνας Μαντέλη, η οποία κατηγορείται ήδη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση εγγράφων από τον σχετικό Φάκελο.

Η Εξεταστική Επιτροπή, που ήδη βαίνει προς αποπεράτωση των εργασιών της με στόχο να εκδώσει πέντε (όσα και τα κόμματα της Βουλής) πορίσματα, είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να ασχοληθεί με το υλικό της κατάθεσης Μαντέλη, η οποία προσκομίζει νέα στοιχεία.

Στην μαραθώνια κατάθεσή της η Σταματίνα Μαντέλη «καρφώνει» πέντε υπουργούς -τους Απόστολο Φωτιάδη και Γιώργο Δρυ (αμφότεροι του ΠΑΣΟΚ), και τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό και Θόδωρο Ρουσόπουλο-, αλλά και τον Υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη, καθώς και συνολικά το πρωθυπουργικό γραφείο του Μαξίμου επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή.

«Κατουριόταν επάνω του»

Σαφέστατη είναι η Σταματίνα Μαντέλη, όταν αναφέρεται στις πιέσεις από το Μαξίμου και τις αντιδράσεις των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, καταθέτει πως «όταν ο Ρουσόπουλος ή ο Αγγέλου έπαιρναν τον Μπασιάκο τηλέφωνο, κατουριόταν επάνω του…» (σελίδα 128).

Παρακάτω, η πρώην διευθύντρια εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο Αλέξανδρος Κοντός την «καθοδηγούσε για ό,τι θα κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδιο. Καταθέτει, επίσης, πως ο ίδιος υπουργός την εξανάγκασε σε διάψευση και πως την έθεσε υπό ασφυκτικό έλεγχο, ώστε να μην διοχετευθεί τίποτε το επιλήψιμο στην Εξεταστική Επιτροπή. Κατά την Σταματίνα Μαντέλη, ο τελικός αποδέκτης όλων αυτών των μεθοδεύσεων, και μάλιστα διά προσωπικής τηλεφωνικής επαφής του Αλέξανδρου Κοντού, ήταν ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης» (σελίδα 129).

«Ήθελαν να κλέψουν τα Αρχεία»

Η Σταματίνα Μαντέλη καταγγέλλει πως, μετά τις εξελίξεις και τις αποκαλύψεις, άνθρωποι του υπουργού Αλέξανδρου Κοντού επιχείρησαν να διαρρήξουν το γραφείο της, προκειμένου να μεταφέρουν όλα τα αρχεία που αφορούσαν στην υπόθεση. Η καταγγελία είναι ανατριχιαστική, διότι η Σταματίνα Μαντέλη εξηγεί και λεπτομέρειες. Τελικά, ισχυρίζεται ότι μετέφερε η ίδια τον φάκελο στο σπίτι της, για λόγους αυτοπροστασίας (σελ. 133).


Συχνές συναντήσεις και γεύματα στο σπίτι του Ρουσόπουλου

Η Σταματίνα Μαντέλη είναι εξαιρετικά λεπτομερής στις αφηγήσεις της, όταν απαντά στο ερώτημα, πώς γνώριζε την άμεση επαφή των Αρσένιου και Εφραίμ με τον Ρουσόπουλο και τον Αγγέλου (σελ. 129 – 134). Η πρώην διευθύντρια αφηγείται ολόκληρες τηλεφωνικές συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο της μεταξύ του μοναχού Αρσενίου και του Θ. Ρουσόπουλου, αλλά και λεπτομέρειες για το πότε συνέτρωγαν, προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες στην ανταλλαγή γαιών μεταξύ Βατοπεδίου και Ελληνικού Κράτους.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ανακοινώσεις με τις οποίες διαψεύδουν την κατάθεση της Σταματίνας Μαντέλη εξέδωσαν λίγες ώρες αργότερα οι κ.κ. Ρουσόπουλος, Αγγέλου και Κοντός.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας δηλώνει ότι ουδέποτε ασχολήθηκε με τις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο, χαρακτηρίζοντας «γεμάτη αοριστίες» την κατάθεση της κας Μαντέλη.

«Πρόκειται για μεγάλο ψεύδος» συνεχίζει ο κ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στις αναφορές της πρώην διευθύντριας πολιτικής γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τηλεφωνικές επικοινωνίες που δήθεν έκαναν οι μοναχοί ενώπιόν της για να τον συναντήσουν.

«Ας αποφασίσουν επιτέλους οι πολιτικοί μου διώκτες εάν κατηγορούμαι επειδή γνώριζα τους μοναχούς ή εάν κατηγορούμαι επειδή αναμίχθηκα στις ανταλλαγές. Διότι αν με κατηγορούν για τις κοινωνικές μου σχέσεις με το Άγιο Όρος, εγώ πρώτος γνωστοποίησα τις σχέσεις αυτές από την περίοδο που ήμουν δημοσιογράφος. Αν κατηγορούμαι ότι από θέση ισχύος ενεπλάκην στην υπόθεση των ανταλλαγών, θα πρέπει επιτέλους μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και την μακρά ανάκριση στη δικαιοσύνη να βρεθεί έστω ένας –δεν λέω ούτε καν δύο αλλά ένας- να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο στοιχείο που να τεκμηριώνει δική μου εμπλοκή. Τέλος θέλω να σημειώσω ότι η κ. Μαντέλη είχε στο πρόσφατο παρελθόν κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελέα Σπυροπούλου, όπου δεν είπε τίποτε από αυτά που λέει τώρα για εμένα. Στη συνέχεια κλήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής όπου επίσης δεν είπε τίποτε από τα όσα λέει τώρα για εμένα. Τι είναι αυτό που μεσολάβησε ώστε να «θυμηθεί» αιφνιδίως ότι οι μοναχοί δήθεν τηλεφωνούσαν σ’ εμένα ενώπιόν της; Τι σκοπούς εξυπηρετεί; Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου έναντι όσων -όπου και αν βρίσκονται- ελαφρά τη καρδία σπιλώνουν το όνομά μου επί ενάμιση χρόνο τώρα», καταλήγει ο κ. Ρουσόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος χαρακτηρίζει «συκοφαντικό και ψευδές» το περιεχόμενο των επιβαρυντικών για τον ίδιο αναφορών της κας Μαντέλη.

«Η σημερινή της στάση δικαιολογείται από την προσπάθεια της να ελαφρύνει τη θέση της, η οποία ως γνωστόν έχει καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής μετά την κακουργηματική κατηγορία που αντιμετωπίζει για υπεξαγωγή του φακέλου με τα δημόσια έγγραφα που έχουν σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο βουλευτής Ξάνθης και δηλώνει αποφασισμένος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Για ισχυρισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο Ευάγγελος Μπασιάκος, επικαλούμενος την ένορκη κατάθεση της κας Μαντέλη στην πρώτη εξεταστική στις 29 Νοεμβρίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Οι ισχυρισμοί που φέρεται να έχει διατυπώσει σήμερα στην ανομωτί απολογία της, κατηγορουμένη τέως δημόσια υπάλληλος, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Είναι εφευρήματα της φαντασίας της, όπως αποδεικνύεται, άλλωστε, από την ένορκη κατάθεση της στις 29-11-2008 στην πρώτη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, 14 μήνες μετά την αποχώρηση μου από το Υπουργείο, όπου απαντώντας σε ερώτηση “Αν άλλος Υπουργός (εκτός του κ. Δρύ) σας έχει ενοχλήσει για να εξυπηρετήσετε την ηγεσία του Βατοπεδόυ» είχε πει μεταξύ άλλων επί λέξει:

«Όχι, όχι .Εξ άλλου με τον κ.Μπασιάκο δεν είχα και τις καλλίτερες των σχέσεων. Δεν ήταν προσβάσιμος. Η πόρτα του δεν ήταν προσβάσιμη για τη κυρία Μαντέλη… Εγώ δεν ήμουν αρεστή στον 6ο όροφο. Είμαι κεφαλονίτισσα και τα λέω. Δεν είμαι διπλωμάτισα και δεν αρέσω σε μερικούς.»

Εν συνεχεία απαντώντας σε ερώτηση αν “(εκτός του κ Δρύ) επι Νέας Δημοκρατίας από το 2004 και μετά είχατε οποιαδήποτε άλλη πολιτική ενόχληση, τηλεφωνική, έμμεση, άμεση” απαντά ρητά:

“Όχι , γιατί εγώ δούλευα διαδικαστικά θέματα. Δεν χρειαζόταν να με πάρουν και να μου πουν «κάνε αυτό, κάνε εκείνο». Τη δουλειά μου την ξέρω πεντέμισυ χρόνια τώρα”

Η αξιοπιστία της είναι ανύπαρκτη. Είναι προφανές ότι κάποιες σκοπιμότητες της υπαγορεύουν σήμερα να λέει τα ακριβώς αντίθετα από όσα είχε πεί τότε. Πρέπει να εξηγήσει γιατί λέει τώρα ψέματα.» καταλήγει ο κ. Μπασιάκος.

«Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση» ξεκινά την ανακοίνωση του ο Γιάννης Αγγέλου.

«Όλα όσα γνωρίζω για την υπόθεση του Βατοπεδίου περιέχονται στο έγγραφο σημείωμα μου που κατέθεσα στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και στην κατάθεσή μου ενώπιον της στις 10/5/2010. Ισχυρισμοί που φέρονται να διατυπώνουν, όψιμα, άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι γίνονται με μοναδική σκοπιμότητα την αντιμετώπιση της δυσχερούς τους θέσης», καταλήγει ο κ. Αγγέλλου.

Διαβάστε επίσης:

Ελεύθερη με εγγύηση 100.000 ευρώ η Σταματίνα Μαντέλη, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010, 11:27.