Από τη μία η αναμφισβήτητα περίεργη διαδρομή που ακολούθησε το αεροσκάφος της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Βενεζουέλας από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου, από την άλλη μία ακόμη πιο περίεργη πτήση ενός γιγαντιαίου αεροσκάφους Boeing 777, μίας εταιρείας χαμηλού κόστους με έδρα τη Ρωσία, από το Καράκας στην Ουγκάντα και τη Ζανζιβάρη. Αυτές οι δύο πτήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας των «Τάιμς του Λονδίνου». Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει πως πρόκειται για συστηματική εξαγωγή χρυσού της χώρας σε διάφορα σημεία του πλανήτη όπου πραγματοποιείται το διεθνές εμπόριο του πολύτιμου μετάλλου.
Η πρώτη πτήση με το Falcon YV2486, το οποίο ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Βενεζουέλας, ξεκίνησε από το Καράκας, προσγειώθηκε στις Αζόρες, χάθηκε για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια εντοπίστηκε στην Ελβετία. Επανεμφανίστηκε στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου προερχόμενο από το Άμπου Ντάμπι, για να αναχωρήσει στη συνέχεια με προορισμό το Πράσινο Ακρωτήριο.
Η δεύτερη πτήση της ρωσικής εταιρείας Nordwind τύπου Boeing 777 είναι επίσης πολύ περίεργη. Το αεροσκάφος τύπου Boeing 777 χωρίς επιβάτες απογειώθηκε από τη Βενεζουέλα την 1η Μαρτίου με προορισμό την Καμπάλα της Ουγκάντα και το αεροδρόμιο Έντεμπε. Στη συνέχεια μετέβη στη Ζανζιβάρη και από εκεί επέστρεψε στη Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας, το καθεστώς Μαδούρο με αυτές τις πτήσεις προσπάθησε να εξαγάγει δύο τόνους χρυσό αξίας 602 εκατ. στερλινών σε κέντρα διακίνησης του πολύτιμου μετάλλου, όπως είναι η Ελβετία, το Άμπου Ντάμπι και η Ζανζιβάρη.
Όσον αφορά στην πρώτη πτήση του Falcon ΥV2486, το οποίο προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα ανακοίνωσαν επίσημα πως η προσγείωση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πραγματοποιήθηκε για ανεφοδιασμό του σκάφους με καύσιμα και πως σε αυτό επέβαινε ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μαδούρο.
Διαβάστε το άρθρο των «Τάιμς του Λονδίνου»:
Μια σειρά από μυστηριώδεις πτήσεις, από το Καράκας, τις τελευταίες ημέρες, δημιούργησε υποψίες ότι το καθεστώς Maduro μετακινεί κρυφά τόνους χρυσό από τη χώρα και τους πουλάει σε εμπόρους στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Την 1η Μαρτίου, ένα Boeing 777, που ανήκει στη ρωσική χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Nordwind και το οποίο θεωρείται ότι δεν είχε επιβάτες, εντοπίστηκε να πετάει από το Καράκας στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντα. Σταμάτησε εκεί για λίγες ώρες πριν συνεχίσει στη Ζανζιβάρη και έπειτα επέστρεψε στο Καράκας.
Το ίδιο αεροπλάνο είχε εντοπιστεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας στα τέλη Ιανουαρίου, όπου προφανώς ήταν έτοιμο να πετάξει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με φορτίο 20 τόνων χρυσού αξίας 650 εκατομμυρίων λιρών, μια συμφωνία που μπλοκαρίστηκε έπειτα από πίεση από τις ΗΠΑ.
Η Ουγκάντα αναπτύσσει τη φήμη της σε ό,τι αφορά στο ξέπλυμα χρυσού και ο διεθνής οργανισμός Global Witness χαρακτήρισε τη χώρα ως «γεμάτη διαφθορά από κάτω έως πάνω» έπειτα από έρευνα 18 μηνών.
Το αεροπλάνο της Nordwind δεν ήταν η μόνη πτήση που παρέδωσε ένα ύποπτο φορτίο από το Καράκας στην Ουγκάντα τις τελευταίες ημέρες: μια αεροπορική πηγή δήλωσε στους Times ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία τσάρτερ με γραφείο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας έκανε συμφωνία να μεταφέρει τέσσερις τόνους σε ράβδους χρυσού από το Καράκας στο Entebbe την περασμένη εβδομάδα.
Επιπλέον, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ισχυρίστηκε ότι ένα κυβερνητικό αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Jorge Arreaza για κρυφή μεταφορά χρυσού. Το αεροσκάφος Falcon 900, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, πραγματοποίησε μια απρογραμμάτιστη στάση στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου μετά την επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι.
Η ελληνική αρχή πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι το αεροπλάνο έλαβε άδεια προσγείωσης μόνο για ανεφοδιασμό. To αεροσκάφος παρέμεινε στο έδαφος για περισσότερες από τέσσερις ώρες.
Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι προσγειώθηκε για να πάρει μία πληρωμή σε ευρώ για μια προηγούμενη παράδοση χρυσού, προτού επιστρέψει στο Καράκας. «Το αεροπλάνο δεν θα είχε προσγειωθεί στην Ελλάδα, αν δεν συνέβαινε κάτι» δήλωσε ο José Guerra στο δίκτυο ΣΚΑΪ.
Ο Φρέντι Φερνάρντεζ, πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, διέψευσε τα δημοσιεύματα. «Είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας έβγαλε τον χρυσό έξω από τη χώρα. Η ιστορία αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης επίθεσης εναντίον της χώρας μας» δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μαδούρο κι όχι τον αντίπαλό του Χουάν Γκουαϊδό.
Διαβάστε επίσης: Η πτήση μυστήριο του Falcon YV-2486