Ειδική συνεδρίαση για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της εκστρατείας των κοινοβουλίων κυρίαρχων χωρών, υπό τη Διακοινοβουλευτική Ένωση.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, στόχος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης είναι να ευαισθητοποιήσει τα μέλη των Εθνικών Κοινοβουλίων, τις κυβερνήσεις, τα ΜΜΕ, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία απέναντι σε ένα πρόβλημα που στιγματίζει τον σύγχρονο κόσμο.

Ο κ. Πετσάλνικος πρότεινε να υιοθετήσει η χώρα τη δέσμη μέτρων που εισηγείται και η ίδια η Κοινοβουλευτική Ένωση, μέτρων που συνοψίζονται στα εξής:

Στην υιοθέτηση νόμων περιεκτικών, σαφών, κατανοητών, που θα λειτουργούν αποτελεσματικά στον αγώνα εναντίον της βίας κατά των γυναικών.

Επίσης, είπε, πρέπει να παρακολουθήσουμε και να ενισχύσουμε την εφαρμογή των νόμων, του θεσμικού πλαισίου, που μέχρι στιγμής έχει δημιουργηθεί και στη χώρα μας.

Ακόμη, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών και των νέων σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των δύο φύλων, και να οργανώσουμε εκστρατείες ευαισθητοποίησης των πολιτών με ομιλίες και συνέδρια.

Και πρέπει, τέλος, οπωσδήποτε να οργανώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή των γυναικών στα όργανα λήψης των αποφάσεων και τους πολιτειακούς θεσμούς.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Βασιλική Τσόνογλου ανέφερε ότι η δομή, το νομικό πλέγμα στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τη σοβαρότητα του φαινομένου και τις συνέπειές του. Στη χώρα μας, τα θύματα της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμό της Διεθνούς Αμνηστίας, ξεπερνούν τις πεντακόσιες χιλιάδες ανθρώπους.

Η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ευγενία Σπέντζα-Τσουμάνη, ανέφερε ότι η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (σε όλες τις μορφές της) αποτέλεσε βασική πολιτική προτεραιότητας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την προώθηση νομοθετικών μέτρων -και όχι μόνο- για τη θεσμική θωράκιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Από το ΚΚΕ η πέμπτη αντιπρόεδρος της Βουλής Βέρα Νικολαΐδου είπε ότι «η βία κατά των γυναικών, με όποια μορφή και αν παρουσιάζεται αυτή -γιατί είναι ταξική, φυλετική, εργασιακή, σωματική, ψυχολογική, λεκτική, ρατσιστική, ακραία σε περιοχές του Τρίτου Κόσμου αλλά και σε εμπόλεμες περιοχές- έχει συγκεκριμένες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αιτίες», και πρότεινε άμεσα μέτρα και συντονισμό των γυναικών μαζί με το υπόλοιπο κίνημα σε πάλη ενάντια στη βία «που μας πλησιάζει από όλες τις πλευρές».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, η Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη ζήτησε να γίνει αυστηρότερη η εφαρμογή του νόμου απέναντι στους πραγματικούς εγκληματίες, είτε συζύγους, είτε αδελφούς, είτε πολλές φορές γιους, είτε γενικότερα προς κάποιους του περιβάλλοντος.

Η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε πως ο μύθος ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου δεν επιβεβαιώνεται, όπως και εκείνος του χαμηλού οικονομικού status, καθώς στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι επτά στις δέκα κακοποιημένες γυναίκες είναι δευτεροβάθμιας τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ έξι στις δέκα γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση ανέφεραν ότι βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.

Τέλος, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Απόστολος Κατσιφάρας, διαβεβαίωσε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης των γυναικών απαιτεί μια μόνιμη συντονισμένη δράση σε διάφορα επίπεδα και πάντα κάτω από ένα σχέδιο δράσης.