Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει άλλη μία δικογραφία για τις «αμαρτωλές» συμβάσεις των εξοπλιστικών, βάζοντας για πρώτη φορά στο κάδρο των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βουλή πλέον είναι αρμόδια να αποφασίσει για την ποινική τύχη του κ. Παπαντωνίου, εάν θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του για την υπόθεση των Leopard, από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004.

Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στο πλαίσιο της προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου Leopard. που αποκτήθηκαν από τη γερµανική Krauss-Maffei Wegmann και κόστισαν 1,727 δισ. ευρώ.

Για την υπόθεση αυτή ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 12 κρατικών αξιωματούχων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του δημοσίου αλλά και σε βάρος του γνωστού επιχειρηματία και μεγαλομέτοχου της εταιρείας ΑΧΟΝ, Θωμά Λιακουνάκου για ηθική αυτουργία στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο οι οποίοι με αιτήματα δικαστικής συνδρομής προσπάθησαν να «φωτίσουν» τις διαδρομές του μαύρου χρήματος μέσα από ύποπτα εμβάσματα που εντοπίστηκαν.

Μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές, αξιοποιώντας σημαντικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, οργάνωσαν την αιφνίδια είσοδο στα γραφεία της εταιρείας συμφερόντων του Θωμά Λιακουνάκου στην Αθήνα και κατέσχεσαν σωρεία εγγράφων τα οποία και μελέτησαν σχολαστικά. Παράλληλα, «ντου» έγινε και από γερμανικές αρχές στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας που προμήθευσε τα εν λόγω άρματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας ελέγχθηκε η υλοποίηση της σύμβασης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που στην περίπτωση των Leopard τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο από την έρευνα τους οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι ένα μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή, καθώς ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Ο ίδιος πάντως ο κ. Παπαντωνίου αρνείται οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή υποστηρίζοντας πως «πρόκειται για υποθέσεις που έχουν πλήρως απαντηθεί, ακόμα και στη Βουλή, και δεν έχουν καμία σχέση με τη δική του θητεία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Στην απολογία-ποταμό ωστόσο που είχε δώσει ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνη Κάντας είχε αναφέρει τρία πρώην πολιτικά πρόσωπα, τους ήδη καταδικασμένους Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, αλλά και τον Γιάννο Παπαντωνίου, ενώ κατονόμασε τον Θωμά Λιακουνάκο, ιδιοκτήτη της ΑΧΟΝ και εκπρόσωπο της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρείας των Leopard 2, ότι ήταν το πρόσωπο που του άφησε στο γραφείο του το σακ βαουαγιάζ με τα 600.000 ευρώ, για την αγορά των αρμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης