Σύνταξη: K. Μπετινάκης
Χρειάστηκε η διαδρομή Κηφισιά – Μοναστηράκι, με τον ηλεκτρικό σήμερα το πρωί και η επιστροφή, για να διαβάσω τις 26 σελίδες Α4 ενός παράξενου δημοσιεύματος του περιοδικού «The New Yorker», με υπέρτιτλο προφίλ και τίτλο «THE GREEK WARRIOR» (Ο Έλληνας Πολεμιστής).
Υπότιτλος: «Πως ένα ριζοσπάστης υπουργός Οικονομικών τα βάζει με την Ευρώπη –και αποτυγχάνει».
Στο πολυσέλιδο αυτό άρθρο, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια, η ιστορία του καθηγητή Βαρουφάκη, από τα σχολικά του χρόνια ως την ημέρα που υπέβαλε την παραίτησή του.
Με γλαφυρό τρόπο περιγράφει ταυτόχρονα όλα όσα μεσολάβησαν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Σύριζα, και των καθηκόντων του υπΟικ από τον Βαρουφάκη και τις περιβόητες «αναμετρήσεις» του με τους «Θεσμούς», ιδιαίτερα με τον Νταϊσελμπλούμ και τον Σόιμπλε.
Το περιοδικό απευθύνεται στην αμερικανική διανόηση κυρίως, η εν πάσει περιπτώσει, δεν ανήκει στα λαϊκά φύλλα. Θεωρείται πάντως, πως έχει μεγάλη πολιτική επιρροή στους αναγνώστες της ανώτερης αμερικανικής κοινωνίας.
Έστειλε λοιπόν, τον συντάκτη του Ian Parker, και παρακολούθησε τις κινήσεις του Βαρουφάκη από κοντά για ένα διάστημα προκειμένου να γράψει το πολυσέλιδο αφιέρωμα.
Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κάποιος το δημοσίευμα, και να διακρίνει πόσο ευνοϊκά διακείμενο είναι για έναν δικό τους άνθρωπο, που είναι «φίλος με τον Οικονομολόγο καθηγητή Τζέιμς Γκαλμπρέιθ του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έπαιζε τον ρόλο συμβούλου άνευ αμοιβής και μιας ανεπίσημης διεθνούς ομάδας που περιελάμβανε τον Jeffrey Sachs, οικονομολόγο του Πανεπιστημίου Columbia. Σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, o Sachs έστελνε μηνύματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, λέγοντας: Να απαιτήσεις κούρεμα του χρέους. Αν δεν στο δώσουν να τη χρεοκοπήσεις…».
Σάμπως δικιά του ήταν η χώρα;
Αλλά περισσότερο ενδιαφέρον είναι η περιγραφή για το κλείσιμο των τραπεζών:
«Ύστερα από ένα μήνα αργής αφαίμαξης των καταθέσεων, οι Έλληνες συγκέντρωναν τα ευρώ σπίτι τους. Ο Βαρουφάκης έθεσε σε κίνηση κάτι που αποκάλεσε “τραγικό μηχανισμό”, για να περιορίσει τις αναλήψεις. (Την επόμενη νύχτα, της Δευτέρας, είπε στη Στράτου (τη σύζυγό του) επιστρέφοντας από την εργασία του: “Γλύκα, έκλεισα τις τράπεζες”». (“Honey, I shut the banks”)…
Πιο κάτω ο συγγραφέας του άρθρου αναφέρει:
«Η κυβέρνηση είχε καταστρώσει πλήρες σχέδιο για ένα προσωρινό νόμισμα, με τη μορφή ηλεκτρονικών I.O.U»…
Περιγράφοντας τα προ του δημοψηφίσματος, ο αρθρογράφος γράφει: «Ο Γκαλμπρέιθ είπε στον Βαρουφάκη, ότι έχει λάθος και παρά το κλείσιμο των τραπεζών, η πρόβλεψή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι πως θα βγει το ΟΧΙ, επειδή οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν να χάσουν κάτι»…
«Ίσως, απάντησε ο Βαρουφάκης».
«Η Στράτου κοίταξε το τηλέφωνό της και είπε: Ο Τζέιμι μπορεί να έχει δίκιο (δείχνοντας την οθόνη στον Βαρουφάκη). Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ΟΧΙ προηγείται»…
«Μην υποτιμάς τους συμπατριώτες σου -που είναι οι πλέον ατρόμητοι ομάδα ανθρώπων», είπε ο Γκάλμπρεϊθ.
Σε κάποιο σημείο της περιγραφής του προφίλ του Βαρουφάκη, ο Πάρκερ σημειώνει: «Η υπουργοποίησή του μπορεί να συγκριθεί όταν ξυπνούσαμε κάποια ημέρα με υπουργό Εξωτερικών τον Κρίστοφερ Χίτσενς».(*)
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μία ακόμη φράση από το κείμενο – ποταμό του Πάρκερ. Αναφέρεται στη συνάντηση Βαρουφάκη – Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την επιστροφή του υπουργού από την Ουάσιγκτον και την περίφημη συνομιλία του με το πρόεδρο Ομπάμα διαρκείας 10 λεπτών, στη δεξίωση για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Έμειναν μαζί επί τρεισήμισι ώρες. «Τα αγόρασε, κι αυτό ήταν καλό», θυμάται αργότερα ο Βαρουφάκης…».
Ένα άλλο σημείο που μου έκανε εντύπωση από το δημοσίευμα, είναι η περιγραφή που κάνει (σύμφωνα με διηγήσεις -προφανώς των πρωταγωνιστών) για ένα ταξίδι μακράς διάρκειας…
«Στα 2005 χώρισε με την πρώτη του γυναίκα, λίγο αργότερα από τη γέννηση της κόρης τους, που ζει μαζί με τη μητέρα της στην Αυστραλία. Αργότερα συνάντησε τη Στράτου, που του είχε ζητήσει κάποια συμβουλή.
»Λίγο αργότερα έφυγαν μαζί για ένα ταξίδι-περιοδεία διάρκειας ενός χρόνου για να φωτογραφήσουν θέματα στην Κύπρο, το Κασμίρ και αλλού…
Άντε κάτι τέτοιοι άνθρωποι να καταλάβουν τι θα πει μεροκαματιάρης… και να αγωνιστούν για την ευημερία του ελληνικού λαού. Καλό να λέει πως είναι ιδεολόγος μαρξιστής, αλλά… μάλλον μαρξιστής του σαλονιού και της πισίνας του…