Συνεχίζονται σήμερα οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς, οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να δώσει μάχη, καθώς από την έναρξη των διαπραγματεύσεων φάνηκε πως οι πιέσεις είναι ασφυκτικέςΚατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως από σήμερα οι συζητήσεις θα γίνουν με μεγαλύτερη ένταση. «Θα μελετήσουμε και θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά» πρόσθεσε.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να δώσει μάχη, καθώς από την έναρξη των διαπραγματεύσεων φάνηκε πως οι πιέσεις είναι ασφυκτικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι της τρόικας, το πρωί της Τρίτης μετέβησαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να αρχίσουν το… πρώτο ξεσκόνισμα.
Aν και ορισμένοι εκ των επικεφαλής της τρόικας, όπως η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου και ο Γερμανός εκπρόσωπος της ΕΚΤ Ράσμους Ρούφερ, δεν έχουν έρθει ακόμη στην Ελλάδα, ορισμένες απαιτήσεις των τροϊκανών έχουν ήδη γνωστοποιηθεί μέσω των τεχνικών κλιμακίων.
Η Κομισιόν ήδη ζητεί νέα δέσμη μέτρων πριν εκταμιευτεί η πρώτη δόση. Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του αιτείται να μην ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει, να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός (σ.σ.: ούτε για τους νέους έως 25 ετών). Παράλληλα, ζητεί νομοθέτηση που θα πηγάζει από τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις».
Για το θέμα ενός τρίτου πακέτου με προαπαιτούμενα μέτρα, κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών είπε: «Μας το ζητούν κάποιοι, αλλά εμείς τους απαντούμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο».
Οι τρεις βασικές «αρχές» του ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις
Οι τροϊκανοί φαίνεται πως ήδη έχουν αρχίσει να… δείχνουν τα δόντια τους, ζητώντας από την Ελλάδα και την κυβέρνηση να υιοθετήσει δέσμη σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων, όπως οι συλλογικές απολύσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κ.ά.
Αναλυτικά ζητούν:
– Να μην υπάρξει οπισθοχώρηση στα εργασιακά ζητήματα, όπως ο ελάχιστος μισθός. Διατήρηση των μισθών που είναι χαμηλότεροι από τον κατώτατο, καθώς το 26% της ανεργίας είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Νομοθετικές τροποποιήσεις προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο για τις συλλογικές απολύσεις και τις εργατικές κινητοποιήσεις με τις «βέλτιστες πρακτικές» στην ΕΕ.
– Να συνεχιστεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Να εφαρμοστούν οι εκκρεμείς συστάσεις του ΟΟΣΑ για να μειωθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό.
– Να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του συστήματος αδειοδότησης σύμφωνα με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές. Μείωση του κόστους δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του υφιστάμενου συστήματος. Απλούστευση των διαδικασιών στα τελωνεία βάσει των πρακτικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών στο εμπόριο, καθώς και ηλεκτρονικών πληρωμών.
Αξίζει να σημειωθεί ως προς τις συναντήσεις ότι κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, απάντησε: «Οι υπουργοί αργότερα και αν χρειαστεί». Έτερος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως «οι συζητήσεις θα γίνονται στα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν».
Από την πλευρά του, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών,Δημήτρης Μάρδας δήλωσε: «Εμείς (σ.σ.: το ΓΛΚ) είμαστε γραφείο παρακολούθησης και δεν συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις. Περιμένουμε να κλείσει η συμφωνία για να ξεκινήσουμε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015-2016 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου».
Υπενθυμίζεται ότι οι επικεφαλής της τρόικας, πέραν των κ. Βελκουλέσκου και Ρούφερ, είναι οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Νικόλα Τζαμαριόλι (τμήμα στρατηγικής και διεθνών σχέσεων του ESM).
Διαβάστε επίσης: