Με φορτωμένη ατζέντα επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν σε σειρά ζητημάτων που άπτονται κυρίως του ασφαλιστικού, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν σε σειρά ζητημάτων που άπτονται κυρίως του ασφαλιστικού, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου
Παράλληλα, «πονοκέφαλο» προκαλεί το προσφυγικό, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, χωρίς ουσιαστική οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη, έχοντας συνάμα δεχθεί τελεσίγραφο από την Κομισιόν για τη βελτίωση της κατάστασης. Σε αντίθετη περίπτωση, ορατός παραμένει ο κίνδυνος προσωρινής εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν -εξέλιξη που θα οδηγούσε στον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων σε ελληνικό έδαφος με απρόβλεπτες συνέπειες.
«Είμαστε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση»
Όπως ανέφερε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος επίτροπος (αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης) Πιερ Μοσκοβισί, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και συζητούν με την κυβέρνηση για δημοσιονομικά θέματα και το ασφαλιστικό.
Με φορτωμένη ατζέντα επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματοςΑκολουθώντας πιστά την ευρωπαϊκή γραμμή «μαστίγιο και καρότο» όσον αφορά στη στάση απέναντι στην Αθήνα και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί κοινός τόπος, προσθέτοντας ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αρχίζει η αξιολόγηση. Παράλληλα, φρόντισε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για καθυστερήσεις.
«Οι συζητήσεις θα πάρουν κάποιο χρόνο, ωστόσο θέλουμε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το προσφυγικό, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία σύνδεση του συγκεκριμένου ζητήματος με την αξιολόγηση» ούτε ως προς το περιεχόμενο ούτε ως προς το χρονοδιάγραμμα και επεσήμανε πως «η επιθυμία της Κομισιόν είναι να τελειώσουμε το συντομότερο και με επιτυχία την αξιολόγηση, ώστε να ξεκινήσουμε με θετικό πνεύμα τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».