Την ομόφωνη καταδίκη, απέναντι στις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, εξέφρασαν οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Λίγο μετά το πέρας της 7ης Συνόδου Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε η περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων των τριών χώρων που όπως δήλωσε έχουν ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του. 

«Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «αυτά τα θέματα τα έθεσα και στη συνάντηση που είχα το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. «Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», επεσήμανε.

Αναστασιάδης: Εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καΐρου

Μετά το τέλος της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καΐρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων.

«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.