Ξεκάθαρα παραδέχτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ότι η ευρωπαϊκή κρίση επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και για τον λόγο αυτό ξεκίνησε συζητήσεις με τους ηγέτες των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης.

Άλλωστε δεν ήταν διόλου τυχαία η αποστολή της υφυπουργού Οικονομικών, Λάελ Μπρέναρντ, η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα ως προσωπική απεσταλμένη του προέδρου Ομπάμα.

Επίσημα στοχεύει στη συζήτηση των νέων σχεδιασμών που εκπονούν οι Ευρωπαίοι για να επιτύχουν σταθερότητα και ανάπτυξη. Ανεπίσημα έγινε γνωστό, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες των σχεδιασμών, ότι ο Λευκός Οίκος πιέζει για τη διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την έκδοση κοινών επενδυτικών ομολόγων.

Η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποδεχθεί «κούρεμα» του χρέους που κατέχει και όχι μόνο του ελληνικού χρέους. Ενας αξιωματούχος υποστήριξε ότι σύντομα θα ομιλούν οι πάντες για την ανάγκη OSI (του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας και ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις για το PSI).

Οι Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι πως τα περιθώρια των κεντρικών τραπεζιτών έχουν στενέψει και ότι το καλοκαίρι η λέξη OSI θα αντικαταστήσει τη λέξη PSI, και οι πάντες θα πιέζουν την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Αυτή τη φορά οι Αμερικανοί πιέζουν για δραστικά μέτρα, ώστε αυτά που λαμβάνουν να μην καταστρέφονται σε μερικές ημέρες από τη λήψη τους. Θυμίζουν το «κούρεμα» του περασμένου Ιουλίου που σε διάστημα πέντε ημερών αποδείχθηκε παρωχημένο αλλά και τη γενναιότατη απόφαση για δραστική μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50%, τον περασμένο Οκτώβριο. Μέχρι να αποφασίσουν και στη συνέχεια μέχρι να υλοποιήσουν τις αποφάσεις, πέρασαν 5 μήνες με αποτέλεσμα να αποτύχει και αυτή η προσπάθεια.

Η αμερικανική λογική, η οποία αυτές τις ημέρες αναλύεται από μέλη τεχνικών ομάδων που απέστειλε ο κ. Ομπάμα στις Βρυξέλλες, έγκειται στην ανάγκη προστασίας και ισχυροποίησης των τραπεζών, ώστε να αποτελέσουν μοχλό για την ανάπτυξη.

Στην ουσία ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας για δημιουργία ευρωομολόγου, που απορρίπτει η Γερμανία, καθώς με τον τρόπο αυτό περιορίζεται εντελώς η ισχύς των αγορών και τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια.

Πηγή:Έθνος
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος