Με τη φράση “καλό κουράγιο” προς τους Έλληνες ολοκληρώθηκε η συνέντευξη του επιτρόπου Όλι Ρεν.
Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα της οικονομίας και στα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και τα οποία πρέπει να τα υποστηρίξουν όλοι.
«H στιγμή είναι κρίσιμη για τη χώρα», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν, και πρόσθεσε ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολίτες πρέπει να υποστηρίξουν τα μέτρα».
Ο κ. Ρεν είπε επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα για να υπερπηδήσει τις δυσκολίες και πρόσθεσε ότι διαπίστωσε ισχυρή αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση για να τακτοποιηθούν τα δημοσιονομικά.
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση, που επικρατεί με το δημόσιο χρέος και δεν υπάρχει πιο αντικοινωνικό, από το να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση τα δημόσια οικονομικά», τόνισε και πρόσθεσε πως «τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 4%, δεν πρέπει να ληφθούν για να είμαστε αρεστοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή αλλού, αλλά διότι πρέπει να ληφθούν».
Ο κ. Ρεν απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και ότι τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% του ΑΕΠ το 2010.
Επίσης δήλωσε ότι πρέπει να τεθούν σωστά οι προτεραιότητες στα δημόσια οικονομικά και ότι μεγαλύτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο σκέλος των δαπανών.
Εξάλλου απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική υποστήριξη και ότι η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να αναλάβει συντονισμένη δράση για τη σταθερότητά της.
Δήλωσε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει τα μέτρα και ότι στις 15 Μαρτίου θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες από την Ελλάδα έκθεση, σχετικά με τα μέτρα και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ το Μάϊο θα γίνει μια συνολική αξιολόγηση.
Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες και φήμες ότι ασκούνται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κοπεί ο 14ος μισθός είπε ότι με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης συζητήθηκαν διάφορα μέτρα. Εμείς προτείναμε, πρόσθεσε, να μειωθεί το μισθολογικό κόστος αλλά επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση ποιά θα είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρει για την επίτευξη του στόχου.
«Οι αγορές πρέπει να είναι πεπεισμένες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος στην περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης και τα επιπλέον μέτρα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, δήλωσε ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν στη συνέντευξη Τύπου.
Ερωτηθείς για το εάν τα πρόσθετα μέτρα πρέπει να είναι στο σκέλος των εσόδων ή στο σκέλος των δαπανών, ο επίτροπος επισήμανε ότι το ECOFIN στα μέσα Φεβρουαρίου συνέστησε στην κυβέρνηση να δοθεί τώρα έμφαση στο σκέλος των δαπανών και τα μέτρα που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση να είναι μόνιμου χαρακτήρα.
Περαιτέρω δήλωσε ότι θεωρεί πως τα επιπλέον μέτρα που συζήτησε σήμερα με την κυβέρνηση θα πετύχουν το στόχο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ φέτος και αυτό είναι απαραίτητο, πρόσθεσε, για να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι αγορές για την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας.
Επανέλαβε ότι κατά την άποψή του είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να ασχοληθεί όχι μόνο με άμεσα και βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να εγγυηθεί τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συντονισμού για την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.
Δείτε απόσπασμα από τις δηλώσεις του Φινλανδού επιτρόπου