Με τριάντα οκτώ (38) υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς προσέρχεται στις 19.00 η νέα κυβέρνηση στο Προεδρικό Μέγαρο, για να ορκιστεί. Το κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει 17 υπουργούς, 7 αναπληρωτές υπουργούς και 14 υφυπουργούς. Αμέσως μετά την ορκωμοσία, έχει συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για τις 20.00 της Πέμπτης. Ο υπουργός Οικονομικών Βασίλης Ράπανος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας θα ορκιστούν εντός των επομένων εικοσιτετραώρων.

Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι η εξής:


Πρωθυπουργός:
Αντώνης Σαμαράς


Υπουργός Επικρατείας:
Δημήτρης Σταμάτης


Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:
Σίμος Κεδίκογλου


Υπουργείο Οικονομικών


Υπουργός: Βασίλης Ράπανος


Aναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας


Υφυπουργός: Γεώργιος Μαυραγάνης

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Αντώνης Μανιτάκης

Υφυπουργός: Βολουδάκης Μανούσος

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Ευριπίδης Στυλιανίδης


Αν. υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργείο Εξωτερικών


Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος


Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος

Υφυπουργοί


Παναγιώτης Καράμπελας

Δημήτρης Ελευσινιώτης

Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Αν. υπουργός Σταύρος Καλογιάννης

Υφυπουργοί


Αθανάσιος Σκορδάς


Νότης Μηταράκης

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός: Ευάγγελος Λιβιεράτος


Αν. υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης

Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου


Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Αν. υπουργός: Κωνσταντίνος Τζαβάρας

Υφυπουργός: Θεόδωρος Παπαθεοδώρου


Υφυπουργός Αθλητισμού: Ιωάννης Ιωαννίδης

Υπουργείο Εργασίας,  Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Υπουργός: Ιωάννης Βρούτσης


Υφυπουργός: Νικόλαος Νικολόπουλος

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Ανδρέας Λυκουρέντζος


Αν. υπουργός: Μάριος Σαλμάς

Υφυπουργός: Φωτεινή Σκοπούλη


Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων

Υπουργός: Αθανάσιος Τσαυτάρης


Αν. υπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Αντώνης Ρουπακιώτης


Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Νικόλαος Δένδιας

Υπουργείο Τουρισμού


Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Υπουργός: Κωνσταντίνος Μουσουρούλης


Υφυπουργός: Γεώργιος Βερνίκος

Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης


Υπουργός: Θόδωρος Καράογλου

Διακήρυξη κυβέρνησης εθνικής ευθύνης

Ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της σύνθεσης της κυβέρνησης δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της διακήρυξης της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, στο οποίο κατέληξαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το κείμενο αυτό έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει τον δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Στόχος επίσης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.

Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμα περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα.

Δεν θα αποτελείται από ”φέουδα” κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που τη στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια.

Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση, που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της.

Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου».

Το «who is who» των νέων μελών της κυβέρνησης

Πρόσωπα από το παρελθόν, αλλά και αρκετά «φρέσκα» πρόσωπα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση και θα καθίσουν για πρώτη φορά στις καρέκλες του υπουργικού συμβουλίου.

Αρκετοί είναι οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί, οι οποίοι μάλιστα ανήκουν στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο και καταλαμβάνουν τους υπουργικούς θώκους για πρώτη φορά στην πολιτική τους σταδιοδρομία.

Οι Ευάγγελος Λιβιεράτος, που θα βρεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Aθανάσιος Τσαυτάρης που αναλαμβάνει το Υπουργείο Γεωργίας και η κυρία Φωτεινή Σκοπούλη είναι μερικοί από τους «νέους» πολιτικούς. Nα σημειωθεί ότι η μόνη γυναίκα που ορίστηκε υπουργός είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Διαβάστε παρακάτω το «προφίλ» των νέων μελών της κυβέρνησης:

Υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης

Ο δικηγόρος Δημήτρης Σταμάτης έχει διατελέσει και περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, είναι δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης και θεωρείται άνθρωπος «ειδικών αποστολών» ως έμπιστος του νέου πρωθυπουργού. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με θέματα πολιτικού σχεδιασμού και θεωρείται σπεσιαλίστας σε θέματα συντονισμού. Προσόντα που θεωρούνται απαραίτητα για την κρίσιμη θέση του υπουργού Επικρατείας.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου του 1963. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πετροχημικό Ινστιτούτο Γκούπκινα της Μόσχας και Διεθνείς σχέσεις, Departement Russe στο Institut des Langues et Civilisation Orientales στο Παρίσι. Μετεκπαιδεύτηκε στο International Professional Program, CNN στην Ατλάντα.Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Ρωσικά.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Εκλέγεται από το 2004 στην εκλογική περιφέρεια της Εύβοιας.
* 2004: Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
* 2004 – 2011: Μέλος της διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
* 2004 – 2009: Μέλος της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
* 2010 – 2011: Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.
* 2004 – 2009: Μέλος της Διεθνής Κοινοβουλευτικής Ένωσης.
* 2004 – 2011: Γραμματέας Ενημέρωσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΦΙΛΙΑΣ

* 2004 – 2011: Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Ρωσίας.
* 2011 : Μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Βραζιλίας

* 2011 : Μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ν. Αφρικής
Το 2008, σύμφωνα με το Διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τιμήθηκε με το μετάλλιο Πούσκιν για την συμβολή του στην ανάπτυξη και εδραίωση των ελληνορωσικών σχέσεων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

* 2004: Αναπληρωτής Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας
* 2008 – 2009: Τομεάρχης Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας
* 2011: Τομεάρχης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Υπουργός Οικονομικών: Βασίλης Ράπανος

Ο Βασίλης Ράπανος πήρε το πτυχίο του από την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) το 1975, Master στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Lakehead (Καναδά) το 1977 και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Καναδά (1982). Στο παρελθόν υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Υπηρέτησε ως Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ καθώς και ως Διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ. Την περίοδο 2000-2004 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Επίσης υπηρέτησε στο ΚΕΠΕ, αρχικά ως βοηθός ερευνών και αργότερα ως ερευνητής.

Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών : Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Σταϊκούρας Κ. Χρήστος γεννήθηκε στη Λαμία στις 12.08.1973.

Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας στις εκλογές του 2007. Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Εξελέγη Γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής.

Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College), είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου (City University). Έλαβε υποτροφία από το Ευγενίδειο Ίδρυμα κατά το χρονικό διάστημα 1996-2000.

Διετέλεσε επίκουρος καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006-σήμερα), μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2004-2007), λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002-2006), επισκέπτης καθηγητής ή επίκουρος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (2004), Αθηνών (2002) και City (1999).

Την τελευταία δεκαετία, έχει στελεχώσει θέσεις υψηλής ευθύνης σε αναγνωρισμένου κύρους χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς, όπως είναι ο Τραπεζικός Όμιλος Eurobank (2000-2004) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (2000). Δημοσίευσε σειρά επιστημονικών άρθρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής και συμμετείχε με ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή επιστημονικά Συνέδρια. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών και ερευνητικών εταιρειών και επιτροπών.

Είναι παντρεμένος με την Άρτεμις Πάνου. Έχει μία κόρη.

Ξένες γλώσσες: Αγγλική

Υπουργός Εσωτερικών: Ευριπίδης Στυλιανίδης

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1966 στην Κομοτηνή. Αφού αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Κομοτηνής σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1989. Το 1994 έγινε διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ την περίοδο 1984-1989 και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ την περίοδο 1994-1995. Είναι παντρεμένος με τη Στεργιούλα (Γιούλη) Παπαχρήστου, με την οποία έχει τρία παιδιά. Μιλά αγγλικά και γερμανικά.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ροδόπης στις εκλογές του 2000. Κατά το διάστημα 2001-2004 διετέλεσε Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εκλεγμένος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το 2004 ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2007 του ανατέθηκε η θέση του Υπουργού Παιδείας.

Μια από τις πρώτες ενέργειές του ήταν η απόσυρση του αμφιλεγόμενου βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού που επρόκειτο να διανεμηθεί στα σχολεία και που είχε προκαλέσει έντονες διαμάχες ως προς το περιεχόμενό του. Δόθηκε εντολή να επανεκτυπωθεί το παλιό βιβλίο Ιστορίας και να διανεμηθεί στα παιδιά, ενώ παράλληλα προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη συγγραφή νέου βιβλίου Ιστορίας.

Με αφορμή τις ταραχές του Δεκεμβρίου 2008 πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ειδικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για επικοινωνία των μαθητών με το υπουργείο. Αρνητικά σχολιάστηκε από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά τον θάνατο του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, διασκέδαζε ακούγοντας την Έλενα Παπαρίζου στο νυχτερινό κέντρο, ενώ την επόμενη ημέρα παρακολούθησε αγώνα ποδοσφαίρου, σαν να μην τον επηρέασαν τα γεγονότα.

Κατά τον απολογισμό του έργου του στο υπουργείο, ως σημαντικότερα πεπραγμένα του θεώρησε ο ίδιος την κατασκευή 1233 σχολείων σε όλη την Ελλάδα, την εφαρμογή του υποχρεωτικού νηπιαγωγείου, την υποχρεωτική ειδική αγωγή και εκπαίδευση για άτομα με αναπηρία, αλλά και την απορρόφηση κοινοτικών πόρων από το Γ’ ΚΠΣ σε ποσοστό 95,27%. Οι ισχυρισμοί του αυτοί αμφισβητήθηκαν από την Αντιπολίτευση.

Με τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου του 2009 τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Μεταφορών, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009.

Υπουργός Υγείας: Ανδρέας Λυκουρέντζος

Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Αρκαδίας

Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1957. Πολιτικός Επιστήμων.

Επαγγελματικές δραστηριότητες:

• Εργάστηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ως βιομηχανικός εργάτης. Διετέλεσε επίσης στέλεχος εκπαιδευτικών ομίλων και σύμβουλος διοικήσεως Ανωνύμων Εταιριών.
• Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στην οποία εκλέγεται συνεχώς από το 1994- Διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. την περίοδο 1997- 2000.
• Εξελέγη Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2010.

Κοινοβουλευτικές και Κυβερνητικές Δραστηριότητες:

• Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας στις εκλογές του 2004 και επανεξελέγη το 2007 και το 2009
• Kατά την Κοινοβουλευτική περίοδο 2004-2007, διετέλεσε μέλος των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, της μονίμου Επιτροπής Περιβάλλοντος, της Εθνικής Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής και συμμετείχε στις επιτροπές για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης
• Διετέλεσε μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Ατλαντική Συνέλευση και Γραμματέας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα (2004).
• Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 2007-2009
• Από τον Οκτώβριο του 2009 είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Υπουργός Εξωτερικών

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 6 Ιουνίου του 1953. Η καταγωγή του είναι από την Αρκαδία και την Ηλεία, ρίζες αντίστοιχα των γονιών του, Ελένης και Λάμπρου.

Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες και τη Βοστώνη.
Το 1980 αποφοιτά από τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και έκτοτε ξεκινά μια επαγγελματική σταδιοδρομία στο Διπλωματικό Σώμα, η οποία ολοκληρώθηκε το 1993 με την ένταξή του στον πολιτικό στίβο της χώρας μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Το 1993 παραιτείται από τη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και συμμετέχει στις Εθνικές Εκλογές του Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, κατερχόμενος με το Κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας», ως υποψήφιος Βουλευτής στην Πρώτη Περιφέρεια της Αθήνας.

1993: Εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της «Νέας Δημοκρατίας»
1993: Γραμματέας της Ν.Δ. στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ένωση (EDU)
1993: Εκλέγεται Βουλευτής στην Α’ Αθηνών, στις βουλευτικές εκλογές Οκτωβρίου ‘93
1993-1994: Πρόεδρος της ΟΚΕ Εξωτερικών της Ν.Δ.

Το 1994, ο τότε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Έβερτ, τον προτείνει για το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία εκλέγεται τον Οκτώβριο του 1994 και την οποία κατείχε για οκτώ ολόκληρα χρόνια, ύστερα από δύο διαδοχικές εκλογικές νίκες. Υπέρμαχος της ακομμάτιστης Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταθέτει την κομματική του ταυτότητα την 1η Ιανουαρίου του 1995. Αναλυτικά η πορεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας:
1995-2002: Δήμαρχος Αθηναίων. Εκλέγεται για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1994. Επανεκλέγεται τον Οκτώβριο του 1998 από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό, που έχει σημειωθεί ποτέ σε δημοτικές εκλογές στην Αθήνα.
1995-1999: Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ)
1995: Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της «Μόνιμης Διάσκεψης των Δημάρχων των Πρωτευουσών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»
1996-2000: Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Τοπικών Αρχών (IULA)
1997-2002: Μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Γραφείου (1997-2000)
2000-2002: Πρόεδρος της «Διάσκεψης Κορυφής των Δημάρχων του Κόσμου». Στη Σύνοδο των Αθηνών, το Σεπτέμβριο του 2002, η Διάσκεψη επικύρωσε τη «Διπλωματία των Πόλεων, μια από τις διεθνείς πρωτοβουλίες του, η οποία υιοθετήθηκε από το Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε.
2001: Ιδρύει το «Διεθνές Βραβείο των Αθηνών για τη Δημοκρατία», υπό την αιγίδα της UNESCO (Παρίσι).
2001: Ιδρύει το «Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών»
2002: Ιδρύει την «Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων», υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Λοζάννη).
2002: Ιδρύει το «Παγκόσμιο Ινστιτούτο για τη Διπλωματία των Πόλεων».
Με την ολοκλήρωση της θητείας του στο Δήμο της Αθήνας «επιστρέφει» για ένα χρόνο στους χώρους των Πανεπιστημίων, όπου δίνει διαλέξεις σε μεγάλα Πανεπιστήμια της Αμερικής και διδάσκει πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις, ενώ ανακηρύσσεται επίτιμος καθηγητής σε τέσσερα μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Εξωτερικού.

Παραμονές των εκλογών του 2004 επανεντάσσεται στη Νέα Δημοκρατία και ξανακατεβαίνει στον πολιτικό στίβο της χώρας, όπου πολιτεύεται στην Πρώτη Περιφέρεια της Αθήνας.

2004: Εκλέγεται πρώτος Βουλευτής Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.
2004: Ορίζεται Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης στη νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.
2006: Με τον ανασχηματισμό της 14ης Φεβρουαρίου, ορίζεται Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
2007: Επανεκλέγεται Βουλευτής στην πρώτη Περιφέρεια Αθηνών, στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.
2007: Ορίζεται στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πάλι, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
2009: Επανεκλέγεται Βουλευτής στην πρώτη Περιφέρεια Αθηνών, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
2009: Με απόφαση του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά διορίζεται Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και του ανατίθενται τα καθήκοντα του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος.
2010: Ορίζεται Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
2011: Την 11η Νοεμβρίου παραιτείται από Βουλευτής πρώτης Περιφέρειας Αθηνών για να συμμετάσχει στη μεταβατική Κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
2012: Επανεκλέγεται Βουλευτής στην πρώτη Περιφέρεια Αθηνών. Στις 21 Ιουνίου ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών.

Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας

• Δημοσιογράφος και δικηγόρος
• Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς προερχόμενους από δύο ορεινές περιοχές της Ελλάδος, την Αρκαδία και την Ευρυτανία.
• Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος Αθηνών.
• Σπούδασε σε Δημόσια Σχολεία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες: 21ο Δημοτικό Σχολείο, Βαρβάκειος Πρότυπος Δημόσια Σχολή.
• Έκανε σπουδές στο Πολυτεχνείο (πολιτικός μηχανικός), στην Νομική Σχολή Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Vincennes (στο Παρίσι), εργαζόμενος στο μεγαλύτερο διάστημα των σπουδών του. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά (είναι απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών).
• Δραστηριοποιήθηκε από τα νεανικά του χρόνια στην ΟΝΝΕΔ και στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (φοιτητική οργάνωση της ΝΔ), υπήρξε μέλος της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ και Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Δημοκρατική Πρωτοπορία». Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (Τμήμα Νεότητας) της ΝΔ, συμμετείχε στην Επιτροπή Κυβερνητικού προγράμματος (1984-85) αρμόδιος για τα θέματα της Νέας Γενιάς και της καταπολέμησης των ναρκωτικών.
• Εκλέγεται συνεχώς, από τον Απρίλιο του 2000 έως σήμερα, βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Αθηνών, με μεγάλο αριθμό ψήφων.
• Την περίοδο που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και ανέπτυξε εντονότατη δραστηριότητα, τόσο εντός, όσο και εκτός Κοινοβουλίου, δίπλα στον Πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.
• Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην πρώτη κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή (Μάρτιος 2004).
• Με απόφαση του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε στη συνέχεια Γενικός Εισηγητής της Κυβέρνησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
• Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ (Σεπτέμβριος 2007)
• Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ (Νοέμβριος 2009-Ιανουάριος 2011)
• Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ ( Ιανουάριος 2011- Έως σήμερα)
• Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας
• Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ανάπτυξης της Οικονομίας σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του Κοινωνικού Κράτους.
• Μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
• Άσκησε διοικητικά καθήκοντα, για πολλά χρόνια, στον ιδιωτικό τομέα. Διετέλεσε, μεταξύ των άλλων, Διευθυντής Ειδήσεων του ΣΚΑΙ 100,4 FM, Διευθυντής Ειδήσεων του STAR TV και Διευθυντής Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΤ1 και του ΑΝΤ1 TV. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 9,84 FM και συνεργάτης των ραδιοφώνων ANTENNA 97,1 FM και PLANET 104,5 FM.
• Ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος εργάστηκε στις εφημερίδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΒΡΑΔΥΝΗ και ΒΗΜΑ.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Αθανάσιος Τσαυτάρης

Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δ/ντής του Ινστ. Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Ερευν. Κέντρου ΕΚΕΤΑ

Ο καθ. Τσαυτάρης Αθανάσιος φοίτησε στο Α.Π.Θ. και στις Η.Π.Α. Κατά την διάρκεια των πολυετών μεταπτυχιακών σπουδών του απέκτησε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα Master και δύο διδακτορικά διπλώματα. Εργάστηκε στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Το 1984 εξελέγη καθηγητής και στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κρήτης, προτίμησε όμως τη θέση του καθηγητή Γενετικής στο Α.Π.Θ όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν όλους σχεδόν τους κλάδους της Γενετικής και Γονιδιωματικής. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 άρθρα και κεφάλαια σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε βιβλία. Τρεις από τις εργασίες αυτές είναι δημοσιευμένες στα Πεπραγμένα της Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α.

Ως καθηγητής συμμετείχε στην εκπόνηση πολλών μεταπτυχιακών (Master) και διδακτορικών διατριβών. Πολλοί από τους αποφοίτους μεταπτυχιακούς του κατέχουν σήμερα θέση καθηγητή ή ερευνητή σε Ελληνικά και ξένα Ιδρύματα των της Ε.Ε. και των Η.Π.Α . Πέραν αυτών ο κ. Τσαυτάρης στο διάστημα της υπηρεσίας του στην Ελλάδα: Συμμετέχει σε πολλές Ελληνικές και Διεθνείς Επιτροπές, Επιστημονικές Οργανώσεις και Συλλόγους στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε., τον Ο.Ο.Σ.Α. και τον Ο.Η.Ε. Είναι μέλος για πολλά χρόνια των συμβουλευτικών και διαχειριστικών επιτροπών για την έρευνα και τεχνολογία τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στο παρελθόν διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Γεωργικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ.

Για το χρονικό διάστημα 2002-2006 υπήρξε εκλεγμένος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ». Για τη συμβολή του αυτή στη δημιουργία του ΝΟΗΣΙΣ και την ανέγερση των εγκαταστάσεών του τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα.

Κατέθεσε το 2003 την αρχική πρόταση για τη δημιουργία της Ζώνης Καινοτομίας Αν. Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στις προκαταρκτικές μελέτες από Ελληνικούς και Ξένους Οίκους. Τον Σεπτέμβριο του 2008 συμμετείχε στην κατάρτιση για την κοινοπραξία (cluster) της ΒΙΟ-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου: Κώστας Μουσουρούλης

Ο Κωνσταντίνος (Κωστής) Μουσουρούλης είναι Έλληνας πολιτικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Μαΐου 1963. Είναι έγγαμος και έχει δύο κόρες κι ένα γιο.

Επάγγελμα – Σπουδές

Οικονομολόγος, Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Μεταπτυχιακοί τίτλοι στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB).

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

• Βουλευτής Π.Ε. Χίου Ν.Δ. (2009 – σήμερα).
• Δημοτικός Σύμβουλος Χίου με τη ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ (2010 – σήμερα)
• Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.
• Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
• Αντιπρόεδρος της ομάδας Κοινοβουλευτικής Φιλίας Ελλάδας – Ισπανίας.
• Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής Ν.Δ. (2011 – 2012).
• Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας (2012 – 2012)
• Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου (21 Ιουνίου 2012 – σήμερα)

Επαγγελματικές – Πολιτικές δραστηριότητες

• 1987-2004: Ανώτερο Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εργάστηκε στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικού Ελέγχου, Έρευνας – Τεχνολογίας και Περιφερειακής Πολιτικής.
• 2004-2007: Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών. Αρμόδιος για το συντονισμό των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. προγραμμάτων (κυρίως Γ΄ΚΠΣ και ΕΣΠΑ), την εθνική εκπροσώπηση σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και συνοχής, τη διαχείριση των Κοινοτικών και εθνικών πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις. Είχε επίσης την εποπτεία των ιδιωτικών επενδύσεων και κρατικών ενισχύσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών (Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την εφαρμογή του Αναπτυξιακού-Επενδυτικού Νόμου).Θήτευσε ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επιπλέον, ως Αναπληρωτής Πρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Προώθησης Επενδύσεων και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης.
• 2007-2009: Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αρμόδιος για την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους. Διετέλεσε Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ (ΔΕΠΑ) και Πρόεδρος της Επιτροπής για την κατασκευή και λειτουργία του Αγωγού Πετρελαίου «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη».

Ξένες Γλώσσες
Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά.

Συγγραφικό Έργο

Συγγραφέας του βιβλίου «Δημόσιες Επιλογές – Μια προσωπική αφήγηση» (Μάρτιος 2010, εκδόσεις Σιδέρη).

Υπουργός Ανάπτυξης: Κωστής Χατζηδάκης

Ο Κωστής Χατζηδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1965. Στις εθνικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 εκλέχθηκε βουλευτής στη Β’ περιφέρεια της Αθήνας. Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεξελέγη, δεύτερος σε σειρά κατάταξης στη Β’ Αθηνών. Υπήρξε ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία από το 1994 έως το 2007.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης κυβέρνησης της ΝΔ διετέλεσε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2009) και Υπουργός Ανάπτυξης (από τις 9 Ιανουαρίου 2009 μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2009). Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Περιφερειακής Πολιτικής για δυόμισι χρόνια και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα ίδια θέματα. Πριν από την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν Γραμματέας της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Παρακολούθησε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Αγγλίας (Πολιτική Επικοινωνία).Είναι δικηγόρος Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιάννης Βρούτσης

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 01.06.1963. Κατάγεται από τη Νάξο και την Αμοργό των Κυκλάδων.
Παντρεμένος με τη Δικηγόρο Θεοδώρα Βαγενά, έχει ένα γιο και μια κόρη.

Εισήχθη με υποτροφία και απεφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αρχικά εργάσθηκε για αρκετά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και κατόπιν στο Υπουργείο Οικονομικών. Μιλά Αγγλικά.

Εξελέγη για πρώτη φορά, πρώτος σε ψήφους, Βουλευτής Κυκλάδων με τη Νέα Δημοκρατία, στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007.
Εξελέγη Βουλευτής Κυκλάδων στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Επανεξελέγη πρώτος σε ψήφους απ’ όλους τους συνδυασμούς Βουλευτής Κυκλάδων με τη Νέα Δημοκρατία, στις εκλογές του Μαϊου 2012.

Διετέλεσε Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. (14/12/2009 – 8/1/2011).
Διετέλεσε Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. (10/1/2011-11/4/2012).
Μέλος των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
• Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως ενεργό στέλεχος στο χώρο της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας.
• Δύο φορές διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ.
• Έντονη και πολύχρονη παρουσία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα το 1990. Εκλέγεται συνεχώς τέσσερις φορές Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών (1994-2007). Εκλέγεται Πρόεδρος του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών-Πειραιώς (1999). Εκλέγεται για δύο θητείες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (1999-2006). Εκλέγεται Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών το 2007.
• Εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε. (2004-2007).
• Εκλέγεται Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων το 2003. Εκλέγεται στην Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ. το 2005.
• Εκλέγεται Πρόεδρος της Πανελλήνιας Δ.Α.Κ.Ε. Εφοριακών το 2005.
• Εκλέγεται μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 1997.
• Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά για οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Υπουργός Παιδείας: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Π. Αρβανιτόπουλος, γεννήθηκε το 1960 στον Πειραιά. Είναι έγγαμος και έχει μια κόρη.
Αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή, το 1977. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, από όπου αποφοίτησε το 1982.

Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις, από το Πανεπιστήμιο American της Ουάσινγκτον, στο School of International Service, στο οποίο δίδαξε ως Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων και Συγκριτικής Πολιτικής, από το 1987 έως το 1989.

Από το 1990 έως το 1992, ήταν μεταδιδακτορικός υπότροφος και επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στη Βοστώνη, και από το 1992 έως το 1995 δίδαξε ως Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου George Mason στη Βιρτζίνια. Μεταξύ 2004-2009, ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στη σύγκλητο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» την περίοδο Ιούλιος 2000 – Δεκέμβριος 2009.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2004, συμμετείχε στην τιμητική όγδοη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2007 έλαβε μέρος στην εκλογική μάχη ως Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και τοποθετήθηκε στην τιμητική έκτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος.

Από τον Δεκέμβριο του 2009 ως τον Νοέμβριο του 2011 ήταν Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Με τη συγκρότηση της Κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, με τη στήριξη της ΝΔ, από τον Νοέμβριο του 2011 έως σήμερα είναι Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Διετέλεσε από το 2005 ως το 2008 μέλος του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, ενώ σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. της Unesco.

Υπουργός Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1975 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει.

Είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του εκλιπόντος Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Βουλευτή Νομού Ρεθύμνης & Υπουργού και της Ελένης Κεφαλογιάννη, δικηγόρου. Από το 2010 είναι παντρεμένη με τον Μάνο Πενθερουδάκη.

Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λον δίνου στο Εμπορικό Δίκαιο & το Δίκαιο Επιχειρήσεων και στο Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University στην Βοστώνη στις Διεθνείς Σχέσεις.

Εργάζεται ως δικηγόρος Αθηνών από το 1999, ενώ στην αρχή της σταδιοδρομίας της δούλεψε στη Νέα Υόρκη και στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Από το 2004 έως το 2006 ήταν νομικός σύμβουλος στο Γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή. Έχει γράψει το βιβλίου «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό Ζήτημα», το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Το 2007 και το 2009 εξελέγη Βουλευτής του Νομού Ρεθύμνης με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι η μοναδική γυναίκα που έχει εκλεγεί Βουλευτής στην Κρήτη με τη Νέα Δημοκρατία.

Από το Δεκέμβριο του 2009 είναι υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.

Στις εκλογές εξελέγη στην περιφέρεια Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Υφυπουργός Εργασίας: Νίκος Νικολόπουλος

Παντρεμένος με την Αναστασία Μανωλοπούλου και πατέρας τεσσάρων παιδιών, Αφροδίτη (1997), Ιωάννης (1998), Νίκη (2000) και Ανδρέας – Ευγένιος (2001).

ΣΠΟΥΔΕΣ

• Υποψήφιος Διδάκτωρ, Οικονομική Σχολή, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
• Μεταπτυχιακό, «Οικονομικά της Εκκλησίας». Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, του Πάντειου Πανεπιστημίου.
• Πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Πτυχιούχος ΑΣΣΕ.
• Μεταπτυχιακός φοιτητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Εξελέγη πρώτος Βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1989 και έκτοτε επανεξελέγη 1990, 1993, 1996, 2000, 2004 έως το 2007. Επανεκλέγεται στις εκλογές του 2009.
Το 1990 ορίζεται από τον Πρωθυπουργό κ. Κων/νο Μητσοτάκη Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος μέχρι τη διάλυση της Βουλής το 1993.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το 1986 εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πατρέων.
Επιστρατεύεται το 1990 ως υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων επικεφαλής της δημοτικής παράταξης το «Μέλλον της Πάτρας», όπου συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο στην κάλπη το υψηλότερο ποσοστό μέχρι σήμερα της προτίμησης των πολιτών από τον κεντροδεξιό χώρο.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έως και τον Σεπτέμβριο 2007
• Τακτικό μέλος, του Συμβουλίου της Ευρώπης, (Commision), με έδρα το Στρασβούργο
• Τακτικό μέλος, της Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα το Παρίσι
• Εκλέγεται Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας
• Εκλέγεται Πρόεδρος Διακομματικής Επιτροπής Ορθοδοξίας και Θρησκευμάτων της Βουλής των Ελλήνων
Κοινοβουλευτικές επιτροπές

Συμμετέχει με υπόδειξη του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και απόφαση του Προέδρου :
• Εθνικής Οικονομίας
• Εξωτερικών και Άμυνας
• Θρησκευμάτων
• Ανάπτυξης – Εμπορίου
• Εργασίας
• Πολιτισμού
•Μέλος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεσογείου (ΡΑΜ)
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
• Εκλεγμένο Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου (έως το 2005)
• Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (έως και σήμερα)
• Εκλεγμένος Τομεάρχης Εθνικής Οικονομίας (έως το 2004)
• Διορίζεται με απόφαση του Προέδρου κ. Μιλτιάδη Έβερτ Γραμματέας Συνδικαλισμού Κεντρικής Διοίκησης (έως το 1997)
Διορίζεται με απόφαση του Προέδρου κ. Κώστα Καραμανλή :
• Γραμματέας Τεκμηρίωσης στην Κεντρική Διοίκηση , καθώς επίσης
• Γραμματέας στην Κεντρική Διοίκηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων -Μ.Κ.Ο. (έως 2010)
• Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Δεκέμβριος 2010 έως και σήμερα)

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
• Ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού «Νέος ΛΟΓΟΣ» από το 1986 έως το 1996
• Ιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας περιοδικού «Πολιτικό Εντευκτήριο» από το 1997
• Ιδρυτής εφημερίδας ΑΓΓΕΛΕΙΟΦΟΡΟΣ της Ενημέρωσης, από το 1997 έως το 1998
• Ιδιοκτήτης – Ιδρυτής του Ραδιοφωνικού σταθμού ΜΕΛΛΟΝ FM, έως το 1994
• Ιδρυτής – Ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού ΜΕΛΛΟΝ TV έως το 1994

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
• Αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
• Σύμβουλος Επιχειρήσεων
• Στέλεχος Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος
• Οικονομικός Σύμβουλος Ιδιωτικών Επιχειρήσεων
• Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Κεφαλαίου Α.Ε.

Νίκος Δένδιας, Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Ο Νίκος Δένδιας γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Κατάγεται από τους Παξούς.

Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και αριστούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Laws (LL.M.) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με ειδίκευση στο Ναυτικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο στο University College (U.C.L.) και στην Εγκληματολογία στο London School of Economics and Political Science (L.S.E.).

Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Δραστηριοποιείται πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία από το 1978. Υπήρξε μέλος της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ, της Γραμματείας Φοιτητικού της ΟΝΝΕΔ και της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας της ΟΝΝΕΔ «Δημοκρατική Πρωτοπορία» από το 1979 ως το 1981.

Το Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής Κέρκυρας με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη το Σεπτέμβριο του 2007, τον Οκτώβριο του 2009 και τον Μάρτιο του 2012, κερδίζοντας τη μοναδική έδρα για τη Νέα Δημοκρατία στην Κέρκυρα.

Διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2009 έως τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίσθηκε Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και ένα χρόνο αργότερα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κατόπιν αποφάσεων του Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

Έχει διατελέσει μέλος πολλών Επιτροπών της Βουλής: Αναθεώρησης του Συντάγματος, Παραγωγής & Εμπορίου, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Προστασίας Περιβάλλοντος και Παρακολούθησης Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας.

Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2013 και Αντιπρόεδρος για το 2012. Είναι μέλος της Επιτροπής από το 2004.

Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Από το Μάρτιο του 2008 μέχρι το Φεβρουάριο του 2009 ήταν Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Κέρκυρα.

Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου «Επτανησίων Πολιτεία» και μέλος των περισσότερων Κερκυραϊκών σωματείων, όπως της Αναγνωστικής Εταιρείας, της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», της Λέσχης Προστασίας Περιβάλλοντος κλπ.

Αντώνης Ρουπακιώτης, υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης είναι Έλληνας δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στο Αθάνι Λευκάδας και είναι γιος του Ευάγγελου Ρουπακιώτη. Σπούδασε νομικά και ιδιώτευσε ως δικηγόρος. Υπήρξε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για δύο θητείες καθώς και μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στις 17 Μαΐου 2012 διορίστηκε υπηρεσιακός Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Κυβέρνηση Πικραμμένου. Στις 21 Ιουνίου 2012 ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Ο Αντώνης Μανιτάκης (1944) είναι Έλληνας διαπρεπής καθηγητής Συνταγματικού δικαίου.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στηΝομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών και το 1982 εξελέγη καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Μαθητής του Αριστόβουλου Μάνεση, τον διαδέχθηκε στην έδρα του Συνταγματικού στη Σχολή που φοίτησε και από την οποία αποφοίτησε.

Δίδαξε, επί τριάντα πέντε έτη, Συνταγματικό Δίκαιο, Πολιτειολογία, Συνταγματικές Ελευθερίες και Δικαστικό Έλεγχο της Συνταγματικότητας των Νόμων στο προπτυχιακό και στο Μεταπτυχιακό επίπεδο.
Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών.

To 2007 Τιμήθηκε από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας που απονέμεται στη μνήμη «Ξανθόπουλου-Πνευματικού», και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Άσκησε καθήκοντα Αναπληρωτή Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1999)
Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Διεύθυνε επί μία οκταετία το διμηνιαίο περιοδικό «Σύνταγμα» 1996-2004 (εκδ. Αντ. Σάκκουλας).
Πρόεδρος του πανεπιστημιακού Ομίλου συνταγματολόγων «Αριστόβουλος Μάνεσης», από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει μαζί με τη διδακτορική του διατριβή, 16 Μονογραφίες και 123 πρωτότυπες μελέτες στην ελληνική και γαλλική γλώσσα. Είναι επιμελητής 7 συλλογικών τόμων και διευθύνει επιστημονική σειρά στο εκδοτικό οίκο Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, στην οποία έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 16 τόμοι, στους οποίους περιλαμβάνονται διδακτορικές διατριβές και άλλες πρωτότυπες μονογραφίες.

Δημοσιεύει τακτικά άρθρα και σχόλια στον ημερήσιο και περιοδικό, έντυπο και ηλεκτρονικό, τύπο και παρεμβαίνει στα δημόσια πράγματα διατυπώνοντας τη γνώμη του σε ζητήματα του πολιτικού και πολιτειακού βίου, ιδίως συνταγματικού περιεχομένου. Υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια: Montpellier, 1987 (France), Paris X, 1989,Rome “La Sapienza” (Italy), 1994, Nantes, 2002 και Visiting research fellow in Princeton University, 1998-99. Δίδαξε από το 2004 έως το 2010 στα θερινά σεμινάρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Μονπελιέ (Montpellier) σε θέματα Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Στις 17 Μαΐου 2012 διορίστηκε υπηρεσιακός Yπουργός Eσωτερικών στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Στις 21 Ιουνίου 2012 ορίστηκε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Υπουργός Μακεδονίας Θράκης: Θόδωρος Καράογλου

Ο Θεόδωρος Γ. Καράογλου γεννήθηκε στο Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης το 1960. Είναι Οικονομολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του Θητεία ως έφεδρος αξιωματικός του πυροβολικού. Πριν την εκλογή του ως βουλευτής, εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (φοροτέχνης – λογιστής), ενώ στη συνέχεια εργαζόταν στο Υπουργείο Οικονομικών, ως εφοριακός στη Δ.Ο.Υ. Ιωνίας Νομού Θεσσαλονίκης. Από το 1986 είναι μέλος του Οικονομικού Επιστημονικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο εφοριακό Γιώτα Μαντανίκα και έχουν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Βανέσσα, φοιτητές.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Θεόδωρος Καράογλου έχει ήδη συμπληρώσει 17 1/2 γόνιμα χρόνια στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Έχοντας περάσει απ’όλες σχεδόν τις βασικές βαθμίδες του χώρου, ο Θεόδωρος Καράογλου έχει αποκομίσει τη δική του πολύτιμη εμπειρία για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών να συμβάλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη:

Το 1986 εκλέγεται σε ηλικία 26 ετών πρόεδρος της κοινότητας Ζαγκλιβερίου.
Το 1990 επανεκλέγεται με ποσοστό 56%.
Το 1991 εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης. Την ίδια περίοδο πρωτοστατεί στην ίδρυση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Περιοχής Ζαγκλιβερίου «Τα Καλλίνδοια» του οποίου και εκλέγεται ομόφωνα πρώτος πρόεδρος.
Το 1994 εκλέγεται για πρώτη φορά νομαρχιακός σύμβουλος εκπροσωπώντας την επαρχία Λαγκαδά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με 10.000 περίπου ψήφους.
Το 1995 εκλέγεται με τη ψήφο των νομαρχών και νομαρχιακών συμβούλων της Ελλάδας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, της γνωστής Ε.Ν.Α.Ε. πρώτος σε ψήφους από το ψηφοδέλτιο της παράταξης του.
Το 1998 επανεκλέγεται νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, με 13.500 περίπου ψήφους.
Τέλος στις τελευταίες Νομαρχιακές εκλογές του 2002 εκλέγεται και πάλι Νομαρχιακός Σύμβουλος με ρεκόρ ψήφων 34.000 σταυρούς.

Πολιτική δράση:

Ο Θεόδωρος Καράογλου ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών της Θεσσαλονίκης. Στη γενιά που δεν πρόλαβε τα πάθη και τους διχασμούς του παρελθόντος, αλλά γνώρισε την πολιτική μέσα από τη διάθεσή της για δημιουργία. Ταγμένος από τα πρώτα του βήματα στο χώρο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ανέλαβε σημαντικές αρμοδιότητες στην οργανωτική και περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος.

Ως στέλεχος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ συμμετέχει σε Πανσπουδαστικά Συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΦΕΑΠΘ. Παράλληλα εκλέγεται πρώτος εκπρόσωπος των φοιτητών στη Σύγκλητο της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1982).

Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης (1979- 1983). Υπεύθυνος Περιφερειακής Οργάνωσης ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης(1980-1983).
Εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ σε συνδιασκέψεις του Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο (1981).

Υπεύθυνος Περιφεριακής Οργάνωσης της Ν.Δ. για τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας (1997-1999)
Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ο Θ. Καράογλου ήταν υποψήφιος βουλευτής με την Ν.Δ στην Β΄εκλογική περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης. Περισσότεροι από 14.000 συμπολίτες μας του έδειξαν την εμπιστοσύνη τους.

Στο Ε’ Συνέδριο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Μάρτιος 2001) εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, ο Θεόδωρος Καράογλου εκλέγεται βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης, με 27.000 περίπου ψήφους.
Ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές: 1) Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 2) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, 3) Επιτροπή Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας, 4) Ειδική Επιτροπή επί του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους.
Ακόμη, είναι μέλος των Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια της Αργεντινής, Αυστραλίας, Βενεζουέλας, Η.Π.Α., Λετονίας (Πρόεδρος), Νότιας Κορέας, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και Τσεχίας.

Στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, ο Θεόδωρος Καράογλου εκλέγεται 1ος βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης.
Μετά την επανεκλογή του ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές: 1) Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 2) Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, 3) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού

Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ο Θεόδωρος Καράογλου επανεκλέγεται 1ος βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης.
Μετά την επανεκλογή του ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές: 1) Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 2) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, 3) Ειδική Διαρκής Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.

Ορίζεται Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας.
Ορίζεται Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας στη νέα οργανωτική δομή του κόμματος στις 10 Ιανουαρίου 2011.
Στις 5 Μαρτίου 2012 ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μακεδονίας-Θράκης.

Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, ο Θεόδωρος Καράογλου επανεκλέγεται βουλευτής καταλαμβάνοντας τη μοναδική έδρα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης.

Στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, ο Θεόδωρος Καράογλου επανεκλέγεται πρώτος βουλευτής της ΝΔ στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
Ορίζεται Υπουργός του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στις 21 Ιουνίου 2012.

Υφυπουργός Οικονομικών: Γεώργιος Μαυραγάνης

Ο Γιώργος Μαυραγάνης, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965. Σπούδασε στο Πρότυπο Λύκειο Πατρών και στη συνέχεια στην Αθήνα (Νομική).

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Γενικός Διευθυντής Φορολογικού Τμήματος KPMG, Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (2008-10). Κάτοχος διδακτορικού (1992) και Master (1989) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) και πτυχίου του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987).

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1992 ως νομικός και φορολογικός σύμβουλος εταιρειών, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με της εταιρείες συμβούλων Deloitte (μέχρι το 1995) και KPMG (μέχρι το 2001). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στη συνέχεια εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Κ. Παπακωστόπουλος & Συνεργάτες» μέχρι το 2005 και στη συνέχεια εργάστηκε σε ελληνικό όμιλο μέχρι το τέλος του 2006 οπότε επέστρεψε στην KPMG.

Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1990, της Ένωσης Ελλήνων Εμπορικολόγων, της Διεθνούς Φορολογικής Ένωσης (International Fiscal Association – IFA) και επιστημονικός συνεργάτης του International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD) σε εκδόσεις που αφορούν τη φορολογία στην Ελλάδα (The Taxation of Companies in Europe, European Tax Handbook, European Corporate Tax Law, Transfer Pricing Database). Έχει εκτεταμένη εμπειρία στο φορολογικό δίκαιο (φορολογία εταιρειών, διεθνές φορολογικό δίκαιο, φορολογικό δίκαιο της ΕΕ, φορολογικές δίκες κλπ.) και εμπορικό δίκαιο (συγχωνεύσεις, εξαγορές, ιδιωτικοποιήσεις, έργα παραχώρησης, κλπ.). Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (European Taxation, Intertax, Bulletin for International Taxation /Fiscal Documentation, International Transfer Pricing Journal) και έχει συμμετάσχει σε συμβουλευτικά έργα που αφορούν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Υπουργός Περιβάλλοντος: Ευάγγελος Λιβιεράτος

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είναι από το 1979 καθηγητής της ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στην πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ, απ’ όπου πήρε διδακτορικό το 1974.

Μέχρι το 1969 έως και το 1979 ήταν μαθητής αλλά και συνεργάτης του καθηγητή Γεωργίου Βέη.

Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, ενώ το 1979 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στο τμήμα τοπογράφων μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Συνεργάστηκε με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία και είναι σήμερα πρόεδρος της επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) για τις ψηφιακές τεχνολογίες στη χαρτογραφική κληρονομιά.

Επίσης είναι ο εκδότης του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron για τις επιστήμες και τεχνολογίες τις που σχετίζονται με την ιστορία της χαρτογραφίας και των χαρτών.


Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


Υφυπουργός: Βολουδάκης Μανούσος

Ο Μανούσος Γ. Βολουδάκης γεννημένος το 1966, είναι οικονομολόγος και εξελέγη Βουλευτής Χανίων με τη Ν.Δ. το 2007.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης την περίοδο 2005-2006.

Έχει πτυχίο από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακό τίτλο (Master’s) στην Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ της Αγγλίας.

Πριν πολιτευθεί σταδιοδρόμησε στον ιδιωτικό τομέα, διαδοχικά στις εταιρείες RUSVAR HOLDINGS B.V, στην Ποτοποιία Μεταξά Α.Ε. και στην ΕΛΒΑΛ Α.Ε. του Ομίλου Βιοχάλκο, όπου διετέλεσε Αναπληρωτής
Γενικός Διευθυντής. Μετά τις εκλογές του 2009, εργάσθηκε και πάλι στον ιδιωτικό τομέα, ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε χρηματοοικονομικά ζητήματα.

Τον Ιανουάριο του 2010 ανέλαβε τη θέση του Γραμματέα Νέων Τεχνολογιών,Έρευνας και Καινοτομίας της Ν.Δ., από την οποία παραιτήθηκε το Δεκέμβριο του 2011 για να συμμετάσχει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Σέβη Αμανατίδου, και πατέρας του Γιώργου και του Σήφη.

Υπουργείο Εξωτερικών

Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας

Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1954

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε πτυχίο Νομικής Σχολής. Στη συνέχεια πήγε στη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Βόννης, μεταπτυχιακές σπουδές σε Διοικητικό Δίκαιο. Πανεπιστήμιο Κολωνίας, μεταπτυχιακές σπουδές σε Οικονομικό Δίκαιο.

Επαγγελματική εμπειρία

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ιούλιος 2010
Διευθυντής στη Διεύθυνση “Πολιτική και Στρατηγική Διεύρυνσης” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αύγ. 2006 – Ιούλ. 2010
Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σεράγεβο.

Σεπτ. 2001 – Αυγ. 2006
Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία, Σόφια

Μάϊος 1997 – Σεπτ. 2001
Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λίβανο, Βηρυτός

1994 – 1997
Επικεφαλής του Τμήματος “Πολιτικές σχέσεις με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης” στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Πολιτικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

1989 – 1993
Μέλος του ιδιαίτερου γραφείου της Επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου αρμόδιας για Κοινωνικές Υποθέσεις και Εκπαίδευση. Υπεύθυνος για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Αναπτυξιακή Πολιτική και σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

1987 – 1989
Γενική Διεύθυνσης Εξωτερικών Σχέσεων. Σχέσεις με χώρες Ανατολικής Ευρώπης.

1985 – 1987
Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σχέσεις της ΕΟΚ με μεσογειακές χώρες.

1981 – 1985
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπραγματεύσεις για την ένταξη Ισπανίας και Πορτογαλίας στην ΕΟΚ.

Προγενέστερη επαγγελματική εμπειρία

1980
Δικηγόρος Αθηνών

1978 – 1980
Δημοσιογράφος στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη