To ταξίδι της επιστροφής της ελληνικής αποστολής από την Κίνα είχε πολλές… διαρροές.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή μιλώντας στους δημοσιογράφους έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για όλα τα καυτά θέματα.

Eρωτηθείς για τον εκλογικό νόμο η απάντηση δόθηκε βάσει ενός ρητού ηγέτη της Κίνας που λατρεύτηκε σαν θεός: «Όπως έλεγε ο Μάο, μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση. Βλέπουμε ότι υπάρχει στα κόμματα αναταραχή και διχογνωμία. Να δούμε που θα καταλήξουν τι στάση θα κρατήσουν τελικά, εμείς πάμε με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο να ανοίξουμε τώρα και όχι πριν τις εκλογές αυτή την συζήτηση και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει. 40 χρόνια η αριστερά για αυτό μιλάει. Θα μπορούσε να μας κατηγορήσει εάν ήμασταν στην διακυβέρνηση και δεν το φέρναμε. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε αυτή την μεγάλη τομή. Εμείς έχουμε στρατηγικό σχέδιο να προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές τομές δημοκρατικές και αλλαγές στον πολιτικό χάρτη στο πολιτικό σύστημα στον εκλογικό νόμο. Και η Συνταγματική αναθεώρηση. Βεβαίως αυτά απαιτούν συναινέσεις. Το σύστημα αν είναι ή αν δεν είναι ώριμο θα φανεί στην πορεία. Εμείς είμαστε στο πλαίσιο των αξιών μας και της στρατηγικής μας στόχευσης. Ευχής έργον θα ήταν να υπήρχε διάθεση για διαβούλευση αν υπήρχε αυτό θα μπορούσαμε να προχωρούσαμε σε όλες αυτές τις αλλαγές».

Για τα εργασιακά ανέφερε: «Δεν έχουμε τόσο μεγάλη ανησυχία ακριβώς γιατί βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν ήταν να ανοίξουν ένα νέο γύρο. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δεν υπάρχει κανένας που να επιθυμεί… Είναι αρκετά ευέλικτο το σύστημα στην Ελλάδα. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας στους εργαζόμενους όχι περαιτέρω ευελιξία. Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων πιστεύουμε ότι θα την καταφέρουμε. Έχουμε σημαντικούς συμμάχους και ο Γιουνκερ και ο Γκάμπριελ ο οποίος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μου είπε πως αυτό είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα στη Γερμανία πως μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από την Ελλάδα που υπάρχει στο Σύνταγμά μας. Τις ομαδικές απολύσεις δεν τις ζητάει κανείς στην Ελλάδα ούτε ο ΣΕΒ ούτε κανένας. Το πολύ πολύ να πάμε σε έναν συμβιβασμό όπου δεν θα έχει το δικαίωμα κανείς αλλά θα είναι σε μια ανεξάρτητη αρχή κοινή συναινέσει ανάμεσα σε συνδικάτα και σε εργαζόμενους. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να θέλουν να βάλουν τρελά πράγματα στην Ελλάδα νομίζω ότι πάμε από ισχυρότερες θέσεις».

Όσον αφορά το θέμα του ανασχηματισμού, το Μαξίμου δεν τον περιλαμβάνει στις άμεσες προτεραιότητες, αλλά προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις.

Για τις τηλεοπτικές άδειες ανέφερε: «Σηκώθηκε ένας κουρνιαχτός σε σχέση με την Κομισιόν και η κομισιόν τους έστειλε μια αποστομωτική απάντηση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επίσης. Και εκεί που όλοι έλεγαν ότι ο διαγωνισμός θα είναι παρωδία έχουμε 11 και όλους όσοι τον επικρίνουν να συμμετέχουν. Δεν θέλουμε τίποτα άλλο.  Σε όλους τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς είναι πολλοί οι υποψήφιοι και όσοι περισσότεροι οι υποψήφιοι τόσο πιο ψηλά πηγαίνει. Αν είχαμε περισσότερες άδειες θα είχαμε πολύ χαμηλά τιμήματα. Με 4 άδειες θα πάρει πολύ περισσότερα χρήματα το ελληνικό δημόσιο. Αν είχαμε 11 άδειες θα έδιναν μόνο το πλαφόν τίποτα άλλο».

«Αν μελλοντικά αυξηθεί η διαφημιστική πίτα ενδεχομένως να αυξηθούν οι άδειες. Υπάρχουν θέματα ανταγωνισμού εδώ. Αλλά μελλοντικά ενδεχομένως ναι», απάντησε στο ερώτημα εάν μεγαλώσει η λίστα των τηλεοτπικών αδειών.

Παράθυρο, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνεργασία με τον Φώτη Κουβέλη. «Νομίζω στο συνέδριο είναι μια καλή στιγμή. Θα προχωρήσει έχει ωριμάσει πια να συμπορευτούμε», τόνισε η «φλύαρη» πηγή.

Τέλος όσον αφορά την κατάσταση της χώρας επεσήμανε: «Έχουμε ενάμισι χρόνο στην κυβέρνηση, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει. Η Ελλάδα εξαιτίας της διαπραγμάτευσης της σκληρής ήταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας για ένα εξάμηνο με αρνητικό τρόποε εκείνη την περιοδο αλλα επειδή είχαμε θετική κατάληξη έχει ξεχαστεί. Αλλά έχουμε αποκτήσει προστιθέμενη αξία ως παίχτης. Σημαντικός παίχτης. Καταφέραμε μέσα σε ένα ενάμισυ χρόνο να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας για
εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα είναι σαν ένα δέντρο που έχει τις ρίζες της στη Δύση στην ΕΕ, αλλά γέρνει και ανοίγει τα κλαδιά του προς την Ανατολή και Βορρά και Νότο. Κίνα. Ρωσία, Αίγυπτος Ισραήλ, Ιράν είναι στρατηγικοί μας εταίροι και αυτό καθιστά την Ελλάδα μια ξεχωριστή χώρα μέσα στην Δύση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».