Ανατροπή μνημονιακών νόμων που κρίνονται αναποτελεσματικοί και επιβλαβείς για την κοινωνική συνοχή. Εγκαθίδρυση μιας νέας σχέσης με την Ευρώπη η οποία θα βασίζεται στην ισοτιμία και τον αλληλοσεβασμό. Χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα ακόμα και στην περίπτωση που απαιτείται διαφοροποίηση από τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Αυτοί είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κάνει τα πρώτα του βήματα το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ανάκληση απολύσεων, τέλος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ανατροπές στην Παιδεία και απόρριψη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι πρώτες… βόμβες της νέας κυβέρνησης Τσίπρα
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι το μόνο που χρειάζεται η κυβέρνηση είναι χρόνος και πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα αρκεί να μην προωθούν πολιτικές που οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση τους λαούς της Ευρώπης.
Οι πρώτες… βόμβες
Μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου έχουν ήδη κάνει γνωστές τις σκέψεις τους για τις πρώτες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.
Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας έριξε τη δική του βόμβα, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ». Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν τη δήλωση αυτή με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κινέζου πρέσβη στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Τρίτης, πριν ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, καθώς τα συμφέροντα και οι επενδύσεις της Cosco στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι πολλά.
Ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται ότι θα δοθεί στη στάση της Ελλάδας έναντι των Βρυξελλών στο ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Την Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία εκ μέρους των «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε.» έκανε λόγο για τρίτο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας λόγω της ουκρανικής κρίσης. Η Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως ουδέποτε ζητήθηκε η συναίνεση της ελληνικής πλευράς σε αυτήν την κοινή δήλωση.
Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. Στις 10.30 το πρωί στη Βουλή είναι προγραμματισμένη η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της νέας κυβέρνησης, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι ιχνηλάτες των Βρυξελλών
Από τη μεριά τους, οι Ευρωπαίοι εταίροι τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η ενίσχυση της ρευστότητας και η οικονομική στήριξη αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ενός προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης το οποίο θα βασίζεται στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ήδη, οι πρώτοι… Ευρωπαίοι ιχνηλάτες θα αφιχθούν στην Ελλάδα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κάνει… ποδαρικό στη νέα κυβέρνησηΉδη, οι πρώτοι… Ευρωπαίοι ιχνηλάτες θα αφιχθούν στην Ελλάδα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κάνει… ποδαρικό στη νέα κυβέρνηση. Ο Μάρτιν Σουλτς θα βρίσκεται την Πέμπτη στην Αθήνα, όπου θα έχει μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει πως θεωρεί τον νέο πρωθυπουργό «ρεαλιστή», εκτιμώντας πως η κυβέρνησή του δεν θα χαρακτηρίζεται από την άρνηση και τους εκβιασμούς.
«Ο Τσίπρας ξέρει καλά ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και με τους εταίρους στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».
Την Παρασκευή, τη σκυτάλη παίρνει ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα «Grexit» αλλά ούτε και νέου «κουρέματος», από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών δανείων βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα κρατών της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα περιλαμβάνει την Ελλάδα μόνο σε περίπτωση που η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας