Τις προτάσεις της για «εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη» έκανε μέσω του 3ου Προσυνεδρίου της η ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα κάποιες από αυτές.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε τους φτωχούς φτωχότερους. H αναίτια παράταση της κρίσης, με τις κυβερνητικές επιλογές τα τελευταία 3 χρόνια, έχει οδηγήσει περίπου 1 στους 4 Έλληνες πολίτες στη φτώχεια, την απελπισία και την έλλειψη προοπτικής. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι μεγαλύτεροι αλλά και οι νεότεροι, είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελεί βασικό εμπόδιο στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την ομαλότητα, την καθηλώνει στη στασιμότητα και εξωθεί χιλιάδες Έλληνες στη μετανάστευση ή στην ακραία φτώχεια.
Οι ευχές και οι διακηρύξεις δεν αρκούν. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο λαϊκό Κόμμα που απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η ιδεολογία της συνδυάζει την ελευθερία με την αλληλεγγύη. Χωρίς οικονομική ελευθερία δεν παράγεται πλούτος. Αλλά και χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή. Μια πολιτική αλληλεγγύης έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στηρίζοντας παράλληλα, με στοχευμένες πολιτικές έμπρακτης βοήθειας, αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε τα εξής:
1. Πρώτη προτεραιότητα: νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές
Με φορολογικές και αντι-γραφειοκρατικές παρεμβάσεις όπως η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 29 σε 20%, η μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πλέον, αλλά και η οριζόντια απλοποίηση των αδειοδοτήσεων. Πρωτοβουλίες που θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της οικονομίας και θα δημιουργήσουν δουλειές που δεν θα είναι των 360 ευρώ, αλλά θα προσφέρουν αμοιβές αντίστοιχες των ικανοτήτων των Ελλήνων, και ιδίως των νέων.
2. Εφαρμογή της Πράσινης Βίβλου για την κοινωνική ένταξη όλων των πολιτών και την αντιμετώπιση της φτώχειας
Από το 2013 η Κυβέρνηση μας προχώρησε σε μία μοναδική στα χρονικά του Ελληνικού Κράτους πρωτοβουλία και συνέταξε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη στήριξης. Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, πάντα σε στενή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών και την Εκκλησία. Με μέτρα άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που πρώτη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισήγαγε το 2014 και κυρίως με πολιτικές για τη σταδιακή επανένταξη στην αγορά εργασίας και την επιστροφή στην οικονομική αυτονομία. Με ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας όπως η βοήθεια στο σπίτι για τους πολίτες με προβλήματα μετακίνησης, η πρόσβαση ανηλίκων σε κοινωνικούς λειτουργούς, η ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη όσων βρίσκονται στο περιθώριο. Η σημερινή Κυβέρνηση, παρά το ότι βρήκε έτοιμη την Πράσινη Βίβλο την αγνόησε. Ασχολείται αποσπασματικά μόνο με τμήμα οικονομικών βοηθημάτων, και αυτό με μεγάλη καθυστέρηση δύο ετών, χωρίς όμως όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως για παράδειγμα τα μικροδάνεια. Δράση που εφαρμόστηκε στην Γαλλία και έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που μέχρι εκείνη τη στιγμή ζούσαν στο περιθώριο, να δημιουργήσουν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και να ξεφύγουν από την παγίδα φτώχειας.
3. Ανθρωπιά και αξιοπρέπεια στην Υγεία
Είναι ντροπή το 2017 οι ασθενείς να αναγκάζονται να φέρνουν γάζες και βαμβάκι από το σπίτι τους. Για μας ανθρωπιά και αξιοπρέπεια στην υγεία σημαίνει μεταξύ άλλων: i) υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού τον οποίο θα επιλέγει ο κάθε πολίτης και ο οποίος θα βοηθάει αποφασιστικά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την παραπομπή σε εξειδικευμένους γιατρούς όταν υπάρχει ανάγκη. ii) κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (πχ ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) για απαράδεκτη σημερινή ταλαιπωρία iii) ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ) μέσω της υιοθέτησης του βρετανικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο ένα ποσοστό των ημερήσιων ραντεβού κάθε γιατρού αφορά αυτές τις ομάδες πληθυσμού iv) επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία τους για τη χορήγηση νέας συνταγής και να μην απασχολούνται οι γιατροί με κάτι που δεν χρειάζεται v) προτεραιότητα, όχι στις προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, αλλά στις προσλήψεις νοσηλευτών που θα καλύψουν τις μεγάλες σημερινές ελλείψεις, καθώς η Ελλάδα είναι πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο vi) εθνική στρατηγική για την πρόληψη, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να ανέβει ουσιαστικά το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους.
4. Τα λεφτά του φορολογούμενου για το ΕΣΥ πρέπει να πιάνουν τόπο
i) Το σύστημα θα λειτουργεί με συγκεκριμένους στόχους και αυστηρούς ελέγχους, προκειμένου η απόδοση και η αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών να είναι μετρήσιμες. Ενισχύοντας την αξιολόγηση των μονάδων Υγείας και εισάγοντας κίνητρα και αντικίνητρα θα κλείσουν οι πληγές στο σύστημα Υγείας και θα εξασφαλισθούν καλύτερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες ii) τα Κέντρα Υγείας και τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο να βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες iii) θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ στα νοσοκομεία με δεσμευτικούς στόχους, με διαφάνεια και λογοδοσία, για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις, οι αυτοσχεδιασμοί και η προχειρότητα iv) θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τον ασθενή από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους ίδιους, στην περίπτωση που αυτές έχουν χαμηλότερο κόστος για τον φορολογούμενο v) θα προχωρήσουμε σε ενοποιήσεις και διασυνδέσεις κλινικών, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της εξυπηρέτησης καθώς και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας στο κόστος λειτουργίας vi) θα αξιοποιήσουμε την σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και τα πληροφοριακά συστήματα για τη βελτίωση και την επίσπευση των διαδικασιών διάγνωσης και περίθαλψης των ασθενών (τηλεϊατρική) αλλά και στη θέσπιση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου.
5. Δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με ισχυρές βάσεις
Η υφεσιακή πορεία της οικονομίας και η αντιστροφή των θετικών τάσεων του 2014 οδήγησαν σε περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων, με 21 διαφορετικούς τρόπους. Μόνον η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να αυξήσει ουσιαστικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Περισσότερες δουλειές – περισσότερες εισφορές. Και εδώ βρίσκεται η προστιθέμενη αξία της Νέας Δημοκρατίας. Πέρα από αυτό όμως, χρειαζόμαστε δομικές παρεμβάσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. i) Πρέπει να μειώσουμε το ύψος των εισφορών για να διευκολύνουμε την οικονομία να πάρει μπρος και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος «υψηλές εισφορές – ύφεση – μικρότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία». Μόνο αν έχουμε περισσότερους εργαζόμενους να καταβάλουν εισφορές μπορούμε να εξασφαλίσουμε την επιβίωση του ασφαλιστικού μας συστήματος ii) Με δεδομένη την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εθνικής σύνταξης και την ενεργοποίηση του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων, είναι ανάγκη να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για τη στήριξη και της ιδιωτικής ασφάλισης iii) Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να μείνουν οι νέοι στη χώρα και να δημιουργήσουν οικογένεια εδώ. Με την εξασφάλιση της πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για όλες τις φτωχές οικογένειες, με φορολογικά κίνητρα όπως 1.000 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί, 2.000 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε επόμενο καθώς και με υιοθέτηση επιπλέον μέτρων στήριξης για μονογονεϊκές οικογένειες”. καταλήγει το κόμμα της ΝΔ