Αν είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος πριν από τρία χρόνια (οπότε ξεκίνησε το μνημόνιο) ή πριν από 10, σίγουρα δεν θα είχαμε φθάσει να έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους και σε συντάξεις πείνας, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην άτυπη συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους. Και επεσήμανε ότι τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά, εάν το πολιτικό σύστημα δεν είχε επενδύσει στο πελατειακό κράτος.

Αναφερόμενος στο όραμα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δήλωσε ότι στόχος είναι ένα Δημόσιο που θα είναι περήφανο για τη δουλειά του και θα εξυπηρετεί τον πολίτη. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε, δυο είναι οι στόχοι της νέας ηγεσίας του υπουργείου: η ικανοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων και η υλοποίηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων. Τελικός σκοπός, συνέχισε, είναι σε 3-6 μήνες να μη βρεθεί το υπουργείο στην ίδια θέση με αυτή που βρέθηκε κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πάτησαν πάνω στο γεγονός ότι το υπουργείο δεν είχε ούτε έναν υπάλληλο στη δεξαμενή της κινητικότητας, με αποτέλεσμα να ζητήσουν περισσότερες απολύσεις.

Αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τον κ. Μητσοτάκη. Επειδή, όμως, έπρεπε γρήγορα να υπάρξει κατάλογος εργαζομένων σε κινητικότητα, που να πληροί κάποια βασικά κριτήρια, στράφηκαν στις δυο μεγάλες δεξαμενές που αποτελούν το υπουργείο Παιδείας και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα που σκοπεύουν να φέρουν εις πέρας με αξιοκρατία, επάρκεια και ταχύτητα.

Τα οργανογράμματα των υπουργείων δεν θα επαναπροσδιορισθούν, διότι, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ήδη από τα υπάρχοντα προκύπτει πλεονάζον προσωπικό που θα συνεισφέρει στην επόμενη φάση της κινητικότητας. Το πλεονάζον προσωπικό, διευκρίνισε, θα αξιολογηθεί και θα διανεμηθεί σε πολλές υπηρεσίες, γι’ αυτό και θα δημιουργηθεί ξεχωριστά σε κάθε υπουργείο κοινή ομάδα εργασίας με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι κοινές ομάδες εργασίας θα ασχοληθούν με την προώθηση των υπαλλήλων που θα βγουν σε κινητικότητα.

Βασικό κριτήριο στην κινητικότητα θα αποτελέσει ο τρόπος πρόσληψης του κάθε εργαζόμενου. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης, βασικό κριτήριο θα είναι το «σκληρό ΑΣΕΠ». Ερωτώμενος σε αυτό το σημείο για τους εργαζομένους στη Βουλή, τόνισε ότι δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στην αυτοτέλεια της Βουλής. Όμως η κ. Χριστοφιλοπούλου πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι και η Βουλή έχει στόχους μείωσης προσωπικού.

Όσον αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι αντίθετος στη λογική της Επετηρίδας. Τόνισε ότι θέλει να έχει εργαλεία για να επιπλήξει αλλά και να επιβραβεύσει υπαλλήλους. Γι’ αυτό χρειάζεται, εξήγησε, ένα σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο φιλοδοξεί και να αφήσει ως παρακαταθήκη. Σε πρώτη φάση θα γίνει ενδελεχής έλεγχος των τυπικών προσόντων και θα ελεγχθεί η ακρίβεια όλων των πιστοποιητικών, με έμφαση στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και τα περισσότερα προβλήματα.

Μπορεί τα τυπικά προσόντα να είναι χρήσιμα αλλά δεν αρκούν, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Γι αυτό, εκτός από τα τυπικά προσόντα, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί και η συνέντευξη ως εργαλείο επιλογής των υπαλλήλων. Ένα εργαλείο που στη χώρα μας έχει κακοπάθει, επεσήμανε η κ. Χριστοφιλοπούλου, καθώς έχουν υπάρξει περιπτώσεις με ανθρώπους που είχαν πολλά τυπικά προσόντα, τα οποία εξαφανίζονταν με τη συνέντευξη. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, και θα μαγνητοφωνηθούν οι συνεντεύξεις που θα λάβουν χώρα σε δημόσια συνεδρίαση.

Οπότε οι συνεντεύξεις θα ενταχθούν στη λογική της αξιολόγησης, αλλά με αδιάβλητες μεθόδους, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είχε υποχρέωση να βρει πού έχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά δεν το έκανε. Και σήμερα ζούμε τον παραλογισμό, πρόσθεσε, να υπάρχουν δήμοι με πλεονάζον προσωπικό και άλλοι να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις. Γι’ αυτό και διάκειται θετικά στην πρόταση της ΚΕΔΕ για ενδο-δημοτικές μετακινήσεις. Στόχος είναι αυτές να γίνουν εθελοντικά, ώστε να γίνουν γρήγορα. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα περάσουν αναγκαστικά από διαθεσιμότητα για 2-3 μήνες. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, διότι πολλοί στην αυτοδιοίκηση στο παρελθόν ήθελαν να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα, υπογράμμισε.

Αρμοδιότητα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατέστησε σαφές, είναι η επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας.

Λίγο πριν από τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος κατέθεσε προτάσεις προκειμένου να ενισχυθεί η πειθαρχική διαδικασία. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στο ήδη υπάρχον νομοσχέδιο Μανιτάκη θα προστεθούν και στοιχεία της νυν πολιτικής ηγεσίας και ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή το καλοκαίρι.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρξει ένα κεντρικό πλάνο προσλήψεων, ελεγχόμενο και εποπτευόμενο από το υπουργείο. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση και ο αριθμός των προσλήψεων δεν θα είναι ευκαταφρόνητος, πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι οι προσλήψεις είναι απαραίτητες για την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έχουν πολύ καλή συνεργασία με την κ. Χριστοφιλοπούλου και ότι ήδη τη δεύτερη ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τής ανέθεσε αρμοδιότητες προκειμένου να διευκολυνθεί το κοινό τους έργο.

Πηγή: ΑΠΕ