Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου και ευχαρίστησε τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων για την προσφορά τους.

«Η παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων κατέδειξε, ακόμη μια φορά, το υψηλό επίπεδο ετοιμότητος και εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων. Είναι η εγγύηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας και είναι το ανάχωμα της οποιασδήποτε επιβουλής. Είμαι βέβαιος, όπως και τότε λαός και στρατός ενωμένοι αντιμετώπισαν τον οποιοδήποτε εχθρό, ότι έτσι και σήμερα είμαστε έτοιμοι, όχι μονάχα να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε απειλές αλλά να εργαστούμε και να συνεργαστούμε, ώστε να γίνει η Βαλκανική τόπος ειρήνης, συνεργασίας και εγκάρδιας συνεννόησης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας εγκωμίασε την πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να προσκαλέσει τους ομολόγους του των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Οι ομόλογοι του κ. Μεϊμαράκη που παραβρέθηκαν ήταν ο Τούρκος Βετζντί Γκιουνούλ, ο Κύπριος Κωνσταντίνος Παπακώστας, ο εκπρόσωπος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Σέλμο Σίκοτιτς, του Μαυροβουνίου Μπόρο Βούτσινιτς, οι υφυπουργοί Άμυνας της Βουλγαρίας Σπας Πάντσεφ, της Αλβανίας Πετρίτ Καραμπίνα και οι ΓΓ των υπουργείων Άμυνας της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγεβιτς και της Κροατίας Γκόρνταν Κάσιτς.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως, για πρώτη φορά, τη στρατιωτική παρέλαση παρακολούθησε από την εξέδρα των επισήμων και ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα Τζιαν Πάολο Σκαράντε. Την παρακολούθησαν επίσης, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, βουλευτές και ευρωβουλευτές των κομμάτων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Γράψας, πρόξενοι ξένων κρατών, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εκκλησιαστικών αρχών και φορέων της πόλης.

Με αναφορές στην Ιστορία, αλλά και στις νέες δύσκολες καταστάσεις που η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει στο μέλλον, την διεθνή κρίση, αλλά και τα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα, απηύθυναν τα μηνύματά τους στους Έλληνες πολίτες. 

Κ. Καραμανλής: μήνυμα ενότητας

«Χρέος όλων μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη της εποποιίας του ΄ 40, της Εθνικής Αντίστασης κατά της τριπλής κατοχής, αλλά και των μαύρων σελίδων του Εμφύλιου Σπαραγμού και της μετέπειτα εθνικής συμφιλίωσης» είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για απόδοση τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την εθνική ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επεσήμανε ότι σήμερα πρέπει να πούμε «Όχι» στις νοοτροπίες του παρελθόντος:

«Και το κατά πόσο η δική μας γενιά θα συμβάλει στην πραγμάτωσή του, εξαρτάται από το αν είμαστε εμείς, οι Έλληνες του 21ου αιώνα, πρόθυμοι να πούμε το δικό μας ΟΧΙ στις νοοτροπίες και τις πρακτικές του χθες που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Εξαρτάται από το βαθμό της αποφασιστικότητάς μας να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά». 

Γ. Παπανδρέου: «να κάνουμε πράξη τις αξίες του έπους του 40»

Καλούμαστε να κάνουμε πράξη την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά, «να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην ηττοπάθεια, στην ανασφάλεια, στο φόβο για το νέο, στην αναποτελεσματικότητα, στις άδικες κοινωνικές πολιτικές, στον αυταρχισμό, στην υποκρισία, στη διαφθορά και το ψέμα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

 «Το ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσει τον αγώνα για να ανταποκριθεί σ’ αυτό το ιστορικό χρέος», κατέληξε.

ΚΚΕ: «Την κρίση να την πληρώσουν οι τράπεζες»

«Η εργατική τάξη και οι μικρομεσαίοι καλούνται να πουν σήμερα ένα ισχυρό σύγχρονο ΟΧΙ στην πλουτοκρατία, στους μηχανισμούς του συστήματος και τα αστικά κόμματα που επιδιώκουν να πληρώσει ο λαός την κρίση», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στον πόλεμο του ’40 και οι μεγάλοι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες που ακολούθησαν, του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και οι κατοπινοί, βρίσκονται σε αντίθεση με τα καλέσματα των αστικών κομμάτων υπέρ της ομοψυχίας και της συμπόρευσης, δηλαδή της λαϊκής υποταγής, στον ευρωμονόδρομο και την ταξική συνεργασία»,

«Το ΚΚΕ καλεί το λαό να εμπιστευθεί τη δύναμή του. Να οικοδομήσει με αποφασιστικά βήματα την κοινωνική του συμμαχία, το λαϊκό μέτωπο της πάλης κατά της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής, με στόχο την ανατροπή της», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΝ: «πηγή έμπνευσης το ΟΧΙ»

«Το «Όχι» του 1940 αποτελεί πηγή έμπνευσης και σήμερα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που πρέπει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

«Το έπος της Αλβανίας συνοδεύτηκε από το μεγάλο έπος της Εθνικής μας Αντίστασης. Ο ελληνικός λαός ήταν μεταξύ των πρώτων σε θυσίες στη διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα και η συμβολή του υπήρξε σημαντική στην αντιφασιστική νίκη και στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον φασισμό», καταλήγει η ανακοίνωση. 

«Φάρος το “όχι” του ΄40»

«Το “όχι” των Ελλήνων του 1940 απέναντι στις φασιστικές ορδές είναι ο ασφαλής φάρος για τις εθνικές ανάγκες του σήμερα» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

 «ΟΧΙ στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, ΟΧΙ στις παρεμβάσεις των Τούρκων στη Θράκη, ΟΧΙ στις παραβιάσεις του Αιγαίου, ΟΧΙ στην υπονόμευση Ερντογάν στις συνομιλίες της Κύπρου», συμπλήρωσε ο κ. Καρατζαφέρης.