Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς ξεκίνησε αισίως ο δεύτερος γύρος συναντήσεων του προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μετά το αδιέξοδο κατά τις επαφές των αρχηγών της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ο Κάρολος Παπούλιας υποδέχτηκε, επί 20 λεπτά, στο Μέγαρο τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ενώ στη συνέχεια θα δεχτεί την Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον Γ.Γ της Χρυσής Αυγής και τέλος ο κύκλος επαφών θα ολοκληρωθεί με τον Φώτη Κουβέλη, πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε έμμεσα «όχι» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θέτοντας επτά όρους. Μεταξύ των προτάσεων του είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ, η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, η συγκρότηση επιτροπής λογιστικής ελέγχου των δανείων που συνήφθησαν από το 1974, ομόφωνη δέσμευση των κομμάτων για αλλαγή της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών και διεκδίκηση γερμανικών επανορθώσεων.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επανέλαβε το αίτημα του για ενημέρωση σχετικά με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της πρωινής συνάντησης του Προέδρου με τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.
Το μεσημεριανό «ναυάγιο»
Μετά από μιάμιση ώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς επίσημες δηλώσεις. Η διαβούλευση του προέδρου συνεχίζεται και το «κλειδί», όπως αφήνουν να εννοηθεί όλες οι πλευρές, είναι η συνομιλία που θα έχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας με τον Φώτη Κουβέλη το απόγευμα.
Πρώτος βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις, ωστόσο κατά την ομιλία του σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι παρά το αδιέξοδο της σύσκεψης, διατηρεί την ελπίδα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Tέλος, επανέλαβε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που προτείνουν ΔΗΜ.ΑΡ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όμως, όπως παρατήρησε, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στη γωνία επιδιώκοντας ή τις εκλογές ή να χρεώσει τη διαχείριση της κρίσης στους άλλους.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Σαμαράς είπε λακωνικά: «H διαβούλευση συνεχίζεται». Στη συνέχεια, κατά την άφιξή του στα γραφεία του κόμματος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Κατέβαλα κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούει την εντολή του λαού. Δεν καταλαβαίνω που το πάει».
Ο κ. Τσίπρας επίσης δεν προχώρησε σε καμία δήλωση μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ωστόσο λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι έδωσε συνέντευξη Τύπου δίνοντας την δική του εκδοχή για τη σύσκεψη. Ο επικεφαλής της Κ.Ο., Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια «ώστε οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».
«Όσο επιμένουν σε μία πολιτική που έχει απορρίψει ο λαός μας δεν θα έχουν πολιτική σταθερότητα. Δεν ζητούν ανοχή, ζητούν συνενοχή στο έγκλημα. Δεν μπορούμε να παρέχουμε αυτή την συνενοχή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
(Έξοδος Ευάγγελου Βενιζέλου)
(Έξοδος Αντώνη Σαμαρά)
(Έξοδος Αλέξη Τσίπρα)
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση συνεκτιμήθηκαν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ενώ τέθηκε το θέμα των αντοχών της ελληνικής οικονομίας και από κάποιους επισημάνθηκε το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.
Η αποχώρηση του Κάρολου Παπούλια από το προεδρικό:
Ο διάλογος μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, σύμφωνα με τα όσα διαρρέει η Νέα Δημοκρατία, έχει ως εξής:
Αντ. Σαμαράς: Μπορείς να δώσεις ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με το να μην συμμετέχεις στην ψηφοφορία.
Αλ. Τσίπρας: Κάτι τέτοιο είναι αμφίβολης νομιμότητας, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα
Ευ. Βενιζέλος: Προβλέπεται από το άρθρο 84 του Συντάγματος που προβλέπει ακόμη και σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας εφόσον έχει το ελάχιστο των 120 βουλευτών στην συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο κ. Σαμαράς του είπε ακόμη ότι πέρα από το καθαρά τυπικό υπάρχει το συμβολικό στην διαδικασία αυτή, ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα έχει και ψήφο εμπιστοσύνης αλλά σε κάθε περίπτωση ουσιαστική συναίνεση από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου για να αποσπάσει ό,τι καλύτερο για την χώρα στην αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Καθώς ο κ. Τσίπρας τηρούσε άκαμπτη στάση, ο κ. Σαμαράς του είπε: «Στην αρχή ζητούσες το ανέφικτο, δηλαδή να σχηματίσεις κυβέρνηση με το ΚΚΕ και τώρα κλωτσάς το εφικτό, μία κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη και ανοχή».
Δριμεία επίθεση Κουβέλη σε Τσίπρα
«Έως χθες μας καλούσε να μείνουμε σταθεροί στη γνωστή μας θέση να μην μετέχουμε σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι έχουμε συμφωνήσει με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κυβέρνηση στήριξης του μνημονίου. Είναι ντροπή». «Η προφανής αδυναμία να δικαιολογήσει τη στάση του δεν επιτρέπεται να τον οδηγεί στη συκοφαντία και στο ψεύδος. Αυτό είναι πολιτική ανηθικότητα», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Το απόγευμα ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί στις 19:30 με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων
Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του κ. Παπούλια με πολιτικούς των υπολοίπων κομμάτων θα ξεκινήσουν το απόγευμα. Εκτός από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, θα υποδεχτεί την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει εκ νέου συνάντηση με τους αρχηγούς των τριών μεγάλων κομμάτων.
Στο τραπέζι η επιστολή Παπαδήμου
Ο Κάρολος Παπούλιας ενημέρωσε τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αλέξη Τσίπρα το υπόμνημα που του παρέδωσε την Παρασκευή ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με όλα τα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση των τραπεζών και τα δημόσια οικονομικά. Κατά πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί που είχαν λάβει τη διερευνητική εντολή διάβασαν την επιστολή του κ. Παπαδήμου αλλά δεν κράτησαν αντίγραφό της.
Στη συνομιλία τους στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή, ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τα ταμειακά διαθέσιμα, το ομόλογο που λήγει σε λίγες ώρες και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Προς την κορύφωσή του οδεύει το θρίλερ του συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών. Υπό αυτά τα δεδομένα και βάσει του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρά στις συσκέψεις με τους πολιτικούς αρχηγούς που αποτελεί και το κρισιμότερο στάδιο της συνολικής προσπάθειας εξεύρεσης ρεαλιστικής λύσης για σχηματισμό κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και προέκυψε η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου.
Να σημειωθεί ότι η διάρκεια του συγκεκριμένου σταδίου δεν ορίζεται ρητά από το Σύνταγμα, αν και οι συνταγματολόγοι εξηγούν ότι η διαβούλευση διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα προσδιορίζοντάς τον έως δύο ημέρες.
Σε περίπτωση νέας αποτυχίας, ο Πρόεδρος αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διενέργεια να εκλογών και διαλύει τη Βουλή.
Τα σενάρια της ύστατης στιγμής
Με πρώτο στόχο την κάμψη των αντιρρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και με εναλλακτικό στόχο την υποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, η Αριστερά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μονοπωλήσει επικοινωνιακά και ουσιαστικά το ενδιαφέρον κατά τις έντονες ζυμώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σκοπός της «τριμερούς» καταρχήν συνάντησης στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής ήταν η άμβλυνση των θέσεων του Αλέξη Τσίπρα, έτσι ώστε να βρεθεί κοινή συνισταμένη που θα οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης και με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και αποτελεί προαπαιτούμενο όπως παραδέχονται όλες οι πλευρές.
Οι συνομιλίες αυτές, ανεπίσημες και με χαρακτήρα «ειδικού χειρισμού» περιγράφουν ένα πλαίσιο αναδιαμόρφωσης των όρων του Μνημονίου, με όχι θεαματικές αλλαγές μεν αλλά σημαντικές έως και ενδιαφέρουσες υποχωρήσεις εκ μέρους των δανειστών σε διάφορους τομείς. Ο πλέον ενδιαφέρον τομέας αφορά το μπλοκάρισμα των όποιων περαιτέρω περικοπών μισθών και συντάξεων, έτσι ώστε να ανακοπεί κατά ένα ποσοστό η υφεσιακή πορεία της Οικονομίας, η μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2015 (θεωρητικά πάντα) η διευκόλυνση ροής χρήματος για ανάπτυξη (χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες) κλπ.
Είναι προφανές πως η Ευρωζώνη επιχειρεί να «διασκεδάσει» τις φοβίες της Αριστεράς προτείνοντας μία χαλάρωση των μέτρων προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση είτε τώρα, είτε μετά τις επαναληπτικές εκλογές. Η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωζώνης κ. Γιούνκερ το απόγευμα του Σαββάτου, ήταν ενδεικτική των προθέσεων των κοινοτικών κύκλων.
Ο κ. Κάρολος Παπούλιας είναι αποδέκτης όλων αυτών των συζητήσεων και ζυμώσεων ενώ το «κοινοτικό
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως πληροφορημένος για τα τεκταινόμενα, στοιχείο που εντείνει την αμηχανία του προέδρου του εν όψει των ζυμώσεων στο Προεδρικό. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε θέση να γνωρίζει πλέον πώς ενδεχομένως να κληθεί να διαχειριστεί μετά τις επαναληπτικές εκλογές μία κρίση, και μάλιστα μόνος του, της οποία η κορύφωση θα «σκάσει στα χέρια του» όπως λέγεται χαρακτηριστικά από στελέχη της Αριστεράς όσο και από στελέχη των αστικών λεγομένων κομμάτων.
Με την δεδομένη άρνηση του ΚΚΕ σε κάθε συμμετοχή στα σενάρια αυτά, η στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος προσλαμβάνει ενδιαφέρον αφού λέγεται ότι (και αυτός) θα προτείνει οικουμενικό σχήμα και μάλιστα με συγκεκριμένα ονόματα εν δυνάμει πρωθυπουργών.
Ωστόσο, το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων διατύπωσε τις ενστάσεις του επί της διαδικασίας των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο τεμαχισμένος διάλογος δεν βοηθά στη διαφάνεια, παρατήρησε, σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να δεχθεί -αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα- έναν-έναν τους τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων (τον κ. Καμμένο, την κ. Παπαρήγα, τον κ. Μιχαλολιάκο και τον κ. Κουβέλη).
Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι ο τέταρτος και ύστατος διερευνητικός γύρος θα καταλήξει σε διενέργεια
Με λίγα λόγια οι ζυμώσεις στο Προεδρικό πιθανότερο είναι να αποσκοπούν στην προετοιμασία της επόμενης ημέρας των εκλογών του Ιουνίου, ώστε τότε να είναι απολύτως εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με τους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν δεσμευθεί στο μέτρο του δυνατού εκ των προτέρων προ του φάσματος της καθολικής κατάρρευσης της Οικονομίας και των σχέσεων της χώρας με την Ευρώπη.