Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, φαίνεται πως δεν είναι η μοναδική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη γειτονική χώρα. Στην τελική ευθεία προς τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, Έλληνες και Σκοπιανοί «κονταροχτυπιούνται» για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Συσπειρώνει τους Έλληνες ο Ομπάμα  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πολύ νωρίς, οι Έλληνες στράφηκαν προς το δημοκρατικό υποψήφιο, Μπαράκ Ομπάμα, λόγω των φιλελληνικών θέσεων, που εξέφρασε ως γερουσιαστής του Ιλινόις.

Τον Αύγουστο του 2007, ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών, ήταν εισηγητής του ψηφίσματος 300, με το οποίο ζητήθηκε από τα Σκόπια να πάψουν να παραβιάζουν την ενδιάμεση συμφωνία με εχθρική δράση και αλυτρωτική προπαγάνδα, καλώντας τα να συνεργαστούν με την Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος ΟΗΕ-ΗΠΑ, μία αμοιβαία αποδεκτή ονομασία για τη χώρα. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα, έχει ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων στο Κυπριακό, προτείνοντας λύση «ευρωπαϊκού» χαρακτήρα, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ζητώντας από την Τουρκία να δώσει περισσότερη θρησκευτική ελευθερία στο Φανάρι, να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιλογή του 65χρονου Τζόζεφ Μπάιντεν, για τη θέση του αντιπροέδρου, θορύβησε ακόμη περισσότερο τους Σκοπιανούς.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και γερουσιαστής του Ντέλαγουερ, είναι σθεναρός υποστηρικτής της Ελλάδας από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομά του με ψηφίσματα, ενέργειες και δηλώσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων στα θέματα του Αιγαίου, της Κύπρου, του Πατριαρχείου και των Σκοπίων.  

Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει την τουρκική κατοχή της Κύπρου «ανωμαλία» στη σημερινή Ευρώπη και τη «μεγαλύτερη αδικία στον κόσμο, η οποία παραμένει άλυτη». Έχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Πατριάρχης», ενώ έχει τονίσει: «οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν απόλυτα σαφές στην Τουρκία πως οι σχέσεις μας θα επηρεαστούν από το πώς θα λυθεί το Κυπριακό, με την πλήρη απόσυρση της Τουρκίας και από τον τρόπο με τον οποίο θα λυθούν οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο».

Φειδωλός ο Τζον Μακ Κέιν

Φειδωλός απέναντι στα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα και την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ, εμφανίζεται ο υποψήφιος των Ρεμπουπλικάνων, Τζον Μακ Κέιν.

Τον περασμένο Ιούνιο μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, περιορίσθηκε να εκφράσει «συγκρατημένη αισιοδοξία» για το Κυπριακό και την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια λύση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Ακόμη και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέφυγε να λάβει θέση, δηλώνοντας απλά ότι υποστηρίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο.  Οι δημόσιες τοποθετήσεις, ασφαλώς και δεν ικανοποίησαν παράγοντες της ελληνικής ομογένειας.

Θέλουν Μακ Κέιν οι Σκοπιανοί

Οι φιλελληνικές θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα, έχουν θορυβήσει την εθνικιστική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, που επιθυμεί τη συνέχιση της πολιτικής Μπους σε ζητήματα που αφορούν στη χώρα και κυρίως την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, προκειμένου να παρακολουθήσει το συνέδριο των Ρεμπουπλικάνων.

Είναι χαρακτηριστικό πως το «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο» κάλεσε τους Σκοπιανούς των ΗΠΑ να ψηφίσουν τον Τζον Μακ Κέιν. «Οι Μακεδόνες θα πρέπει να αποφύγουν να ψηφίσουν Ομπάμα, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του Μπάιντεν ως αντιπροέδρου του», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Πόλεμος και στο internet

Σε εξέλιξη βρίσκεται ελληνοσκοπιανός «πόλεμος» και στο internet, σε διάφορα φόρουμς, μπλογκς αλλά και στην ιστοσελίδα του Μπαράκ Ομπάμα, που έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες σχόλια Ελλήνων και Σκοπιανών, για τη διένεξη γύρω από την ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Εγώ στηρίζω τον Ομπάμα, αλλά έχω πληροφορηθεί πως αυτός δεν στηρίζει τους Μακεδόνες», γράφει η «TONIA39». Παρακάτω το σχόλιο του «Hellenic» που σημειώνει: «Η ΠΓΔΜ είναι ένα νέο κράτος στα Βαλκάνια όπου ζουν κυρίως Σλάβοι και Αλβανοί. Τα Σκόπια αποφάσισαν να μονοπωλήσουν τον ελληνικό όρο Μακεδονία που τους δόθηκε από τον στρατηγό Τίτο το 1944, αν και ο χρησιμοποιούνταν 2.800 χρόνια ως ονομασία για τους αρχαίους Μακεδόνες και το αρχαίο μακεδονικό Βασίλειο, το οποίο ήταν τμήμα του Ελληνικού κόσμου».

Ο «STAMOS» γράφει : «Ομπάμα και Μπίντεν είναι φιλέλληνες και θα προωθήσουν τα ελληνικά συμφέροντα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης