Το εκλογικό πρόγραμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) συζήτησαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της, το Σαββατοκύριακο, κατά τη διήμερη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του κόμματος.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, δήλωσε τα εξής:
«Η συνέχιση της πολιτικής του μνημονίου είναι αδιέξοδη και πρέπει να αλλάξει. Η πολιτική του μνημονίου, όπως είχαμε πει εξαρχής, δεν ήταν δυνατόν να στεφθεί με επιτυχία διότι οι κεντρικές επιλογές του εγκλώβιζαν τη χώρα σε έναν φαύλο κύκλο διαρκούς υποτίμησης.
Η άρνησή μας να συναινέσουμε σε τέτοιες πολιτικές διατηρείται στο ακέραιο. Η συνεχής επίκληση διλημμάτων, μπροστά στον κίνδυνο χρεοκοπίας, επιχειρεί να κρύψει ότι η ίδια η ασκούμενη πολιτική αναπαράγει την κρίση διαχείρισης του χρέους. Ζούμε τις δύο τελευταίες μέρες , τους πανηγυρισμούς, των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για την ολοκλήρωση του PSI.
Η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) χαρακτήρισε ως πιστωτικό γεγονός την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) και ενεργοποιούνται και τα CDS. Βλέπετε ότι οι αγορές υπερασπίζονται με κάθε τρόπο τα προϊόντα της σπέκουλάς τους.
H, σε σημαντικό βαθμό, θετική ολοκλήρωση του PSI δεν επιτρέπει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, όταν είναι δεδομένο ότι υπάρχει βαρύτατο τραύμα στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.
O ίδιος ο πρωθυπουργός χθες ένοιωσε την ανάγκη να τονίσει πως είναι «ώρα περισυλλογής», λόγω των σημαντικών ζημιών που υπέστησαν πολλοί πολίτες.
Η Δημοκρατική Αριστερά σταθερά ζητά την ανακεφαλαίωση των ασφαλιστικών ταμείων, όπως επίσης και τη διασφάλιση των ιδιωτών κατόχων ομολόγων του δημοσίου, που πίστεψαν ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να εγγυάται τις αποταμιεύσεις τους.
Και αυτό δεν το ζητάμε τώρα. Εγκαίρως, όταν ψηφίζονταν στις 12 Φεβρουαρίου το Μνημόνιο 2, είχαμε ζητήσει από τα 30 δις ευρώ, της απόλυτα αναγκαίας επιπλέον χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΕ, τα 15 δις να διατεθούν στην ανακεφαλαίωση των ταμείων για να αντιμετωπίσουν τη ζημιά. Όπως ακριβώς και για τις τράπεζες.
Η ένταξη του χρέους σε μια βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά διαχείριση είναι αναγκαία και προϋποθέτει αφενός τη μείωση του χρέους και του κόστους δανεισμού του και αφετέρου τη διάθεση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν μια νέα αναπτυξιακή διαδικασία. Το πακέτο που προωθήθηκε δεν διασφαλίζει το βασικό αναπτυξιακό σκέλος, μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στη μισθωτή εργασία , επιδεινώνει την ύφεση και τελικά οδηγεί στη συνέχιση του φαύλου κύκλου της διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης και της συνεχούς λήψης κοινωνικά επώδυνων μέτρων.
Ακολουθείται μια σκληρή και τιμωρητική πολιτική λιτότητας, που επιμηκύνει το πρόβλημα αντί να το θεραπεύει, στην οποία έχει ασκηθεί κριτική ακόμη και από τεχνοκρατικές φωνές της Ευρώπης.
Η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην περίοδο που διανύουμε.
Η δική μας προγραμματική θέση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Στοχεύει στη δημοσιονομική προσαρμογή με την κοινωνία όρθια και την οικονομία ζωντανή. Με ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Με αντιμετώπιση των παθογενειών, χωρίς αποδόμηση των δημόσιων δομών και του κοινωνικού κράτους. Με δίκαιη κατανομή των βαρών και ισοδύναμα διαφορετικά μέτρα. Με πολιτικές αντιμετώπισης της ύφεσης και προώθησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Με συντεταγμένη κοινωνική προσαρμογή και επανεκκίνηση σε νέες ράγες.
Έχουμε σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πιστεύουμε ότι αυτός είναι χρήσιμος και αναγκαίος για τη χώρα μας. Διεκδικούμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα δικαιούται το σεβασμό και την ισότιμη αντιμετώπιση.
Η δανειακή σύμβαση διαμορφώνει ένα δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα. Η επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος με άλλο τρόπο, οικονομικά αποτελεσματικότερο και κοινωνικά δίκαιο, είναι μια αδήριτη ανάγκη που προκύπτει από τα πράγματα και όχι από μια ιδεολογική προτίμηση ή μια πολιτική αποφυγής λήψης μέτρων και παραπομπής του θέματος στις ελληνικές καλένδες.
Για αυτό είναι αναγκαία η αντιμετώπιση αυτού του δεσμευτικού πλαισίου με ισοδύναμα και αντίρροπα μέτρα, με αντισταθμίσεις που αποτελούν ρεαλιστικές και χρήσιμες διαφυγές από αυτή τη δέσμευση.
Ταυτόχρονα, η ίδια η εξελισσόμενη οικονομική πραγματικότητα δείχνει τα αδιέξοδα από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και πιέζει για την τροποποίηση των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη και την ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών κοινής διαχείρισης του χρέους. Οι πολιτικές τάσεις δείχνουν την ενίσχυση των δυνάμεων στην Ευρώπη που επιδιώκουν την υπέρβαση της πολιτικής λιτότητας και την προώθηση μιας πολιτικής ανάπτυξης με αύξηση της απασχόλησης.
Γι αυτό πιστεύουμε ότι η αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης που οδηγούν στην ύφεση και την κοινωνική αποδόμηση , θα γίνει υποχρεωτικά μέσα από ανοικτές πολιτικές διαδικασίες, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τελικά με τη συμφωνία των εταίρων μας.
Η Δημοκρατική Αριστερά με τις προτάσεις και το πρόγραμμα, που καταθέτει, απαντά στα πολιτικά διλήμματα και προτείνει δρόμο ρεαλιστικής διεξόδου. Χωρίς να απομακρύνεται από τις προγραμματικές θέσεις της για την κοινωνική και πολιτική οργάνωση της ελληνικής κοινωνίας, επικεντρώνει την πολιτική της σε λύσεις που μπορούν να διεκδικηθούν για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη χώρα και αποτελεί ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια.
Επικεντρώνουμε στους εξής άξονες:
1. Την προώθηση ριζικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση, με θωράκιση πολιτικού συστήματος από εξωθεσμικές πιέσεις, διαφάνεια στις προμήθειες, θεσμική ανασυγκρότηση για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας ΜΜΕ.
Για την κοινή τροπολογία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Όνειδος για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό αποτελεί η κοινή τροπολογία που κατέθεσαν οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκειμένου να διευθετήσουν τα υπέρογκα χρέη τους σε ελληνικές τράπεζες, που ανέρχονται σε 235 εκατομμύρια ευρώ».
Διαβάστε επίσης: Συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012, 11:14
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη