Έκκληση ενότητας απέναντι στη διαφθορά απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στη σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξήχθη στο Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του.
Παράλληλα, αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο επέμεινε στην άμεση συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία θα πρέπει να προτείνει μέχρι τον Ιούνιο τις αναγκαίες, μεγάλες, νομοθετικές παρεμβάσεις.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η σύσταση αυτής της επιτροπής θα «είναι η απάντηση που χρωστάμε, σε όλους εκείνους που θεωρούν τον πολιτικό κόσμο ”ανίκανο”, τάχα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή ανήμπορο να αντιδράσει.
Ας τους αποδείξουμε ότι έχουν άδικο. Ας τους διαψεύσουμε. Ας αρχίσουμε να αλλάζουμε το σύστημα που χρεοκόπησε. Ας δείξουμε ότι η Πολιτική επιστρέφει και ότι η διαφθορά είναι εχθρός για όλους μας» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Επίσης, κάλεσε το κυβερνών κόμμα να μην δίνει «μαθήματα υπευθυνότητας» στην ΝΔ, και, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να θυμηθεί ότι πέρυσι δεν δίστασε να υποδεχθεί τους αγρότες της Κρήτης στον Πειραιά, ενθαρρύνοντάς τους ουσιαστικά να πάνε με τα τρακτέρ στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας ψίχουλα τα 500 εκ. που έδινε τότε η ΝΔ, και υποσχόμενος τα διπλά.
«Φέτος, ως πρωθυπουργός, δεν μπορείτε να δώσετε ούτε τα μισά, ενώ εγώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είμαι στα μπλόκα και δεν ενθαρρύνω τους αγρότες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Τους άκουσα, αναγνώρισα τα δίκαιά τους, αλλά εξέφρασα από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία μου στα μπλόκα».
Πάντως, ο κ. Σαμαράς συμφώνησε ότι η Ελλάδα περνά τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, Ωστόσο, υποστήριξε ότι, πέραν της πίεσης που δέχεται η χώρα από τον ευρωπαϊκό Τύπο και τους κερδοσκόπους, υπάρχει και η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση.
«Από τη στιγμή που ανέλαβε, απέδειξε ότι δεν έχει σχέδιο, δεν έχει ετοιμότητα να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, βρίσκεται σε σύγχυση, με εσωτερικό πρόβλημα να γεφυρώσει σοβαρές διχογνωμίες στις γραμμές του και να ικανοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του» είπε ο κ. Σαμαράς.
Επέκρινε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι αντί να προσφέρει εμπιστοσύνη και αίσθηση σταθερότητας, έκανε το αντίθετο: τη μία ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλά για «κίνδυνο χρεοκοπίας», την άλλη η υπουργός της δηλώνει πως δεν «υπάρχει σάλιο» στα ασφαλιστικά ταμεία. Δημιουργείτε, κάθε τόσο, αδικαιολόγητο πανικό κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί ανεβαίνουν τα spreads, γιατί μας «πυροβολούν» οι κερδοσκόποι στις διεθνείς αγορές, γιατί δανειζόμαστε όλο και ακριβότερα, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς δήλωσε έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση, εάν πάρει επώδυνα αλλά σωστά μέτρα.
Αναφερόμενος στις εξεταστικές επιτροπές που πρότεινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είπε:
«Για όποιον έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, κανένας οίκτος. Κανένα έλεος! Αλλά δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε και στο άλλο άκρο: «Στη δαιμονοποίηση του κουτσομπολιού, του μικρού και ασήμαντου. Γιατί τότε θα αποπροσανατολίσουμε την έρευνα από την αναζήτηση όσων επίορκων διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα, είτε ως αυτουργοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί» παρατήρησε ο κ. Σαμαράς.
Στο πλαίσιο αναφοράς του για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Σαμαράς επανέφερε το αίτημά του για δημοσιοποίηση των επιστολών Παπανδρέου – Ερντογάν με βάση την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.
Γιατί δεν ξεκινάτε από την απαίτηση, η Τουρκία να συμμορφωθεί με τη συμφωνία που έχει ήδη υπογράψει και την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών; Τι νόημα έχει να συζητάμε άλλα, όταν στα ήδη συμφωνημένα η Τουρκία αθετεί την υπογραφή της;
Τέλος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποσύρει τις πρωτοβουλίες που δημιούργησαν μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και κάποιες απ’ αυτές «δίχασαν τον ελληνικό λαό»:
– Εκλογικό νόμο έχουμε σήμερα. Μπορούμε να αλλάξουμε μόνο εκείνα στα οποία συμφωνούμε, τη διάσπαση των πολύ μεγάλων περιφερειών σε ολιγοεδρικές. Μη φέρετε το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο που έχετε εξαγγείλει.
– Να αποσύρετε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Και να αρχίσουμε να το συζητάμε από μηδενική βάση, χωρίς εμμονές και επικίνδυνες φορτίσεις.
– Ξανασκεφτείτε τον «Καλλικράτη» για τον οποίο, έτσι κι αλλιώς, δεν είστε έτοιμοι. Φέρατε Σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χωρίς γεωγραφικά όρια, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς πόρους. Έτσι κι αλλιώς πόροι δεν υπάρχουν σήμερα για να στήσουμε ένα τόσο μεγαλόπνοο Σχέδιο. Και μεταρρύθμιση χωρίς πόρους κινδυνεύει να γίνει απορρύθμιση είπε ο κ. Σαμαράς.
Και κατέληξε:
«Η συναίνεση μπροστά στην κρίση είναι χρέος όλων μας, αλλά είναι δρόμος διπλής κυκλοφορίας. Αν τη θέλετε, θα την έχετε από μας. Αλλά πρέπει να δείξετε ότι την θέλετε.
Αν δεν την θέλετε, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει στα χέρια σας, όχι στα δικά μας. Και θα συμπαρασύρει εσάς. Όχι εμάς.
Η Νέα Δημοκρατία δεν κερδοσκοπεί πολιτικά στις δυσκολίες της κυβέρνησης. Δεν καραδοκεί να εκμεταλλευτεί τα λάθη και την αναπόφευκτη φθορά της. Εμείς δεν θέλουμε να καταρρεύσει η χώρα. Δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε αύριο σε ερείπια.
Σήμερα παίρνουμε πρωτοβουλία για κοινή δράση στον τομέα της Διαφθοράς. Από την πλευρά μας, την πρωτοβουλία αυτή την εννοούμε απόλυτα.
Στο χέρι σας είναι να ανταποκριθείτε. Στο χέρι σας είναι να υπάρξει ενότητα σε όλα τα μείζονα ζητήματα. Φτάνει να αλλάξετε στάση και κατεύθυνση. Δεν έχετε περιθώρια χρόνου. Τώρα είναι η ώρα για να πάρετε τις μεγάλες αποφάσεις. Εμείς τις έχουμε πάρει».