Στα κρίσιμα ζητήματα της Οικονομίας, εστίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις της χώρας, από τη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, όπως είπε, πίεσε για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οδηγώντας τη χώρα σε μία παρατεταμένη εξάμηνη προεκλογική περίοδο, μέχρι την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον Μάρτιο.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες και νωπή λαϊκή εντολή καθοδηγήθηκε αποκλειστικά και μόνο από το εθνικό συμφέρον.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειές της σε όλες τις χώρες του Κόσμου και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η κρίση βρίσκεται, ήδη στην Ελλάδα. «Ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια και αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης αναφέρθηκε στα στο κυβερνητικό έργο και πάνω στο οποίο, όπως είπε, θα οικοδομηθεί και το Σχέδιο Εξόδου από την κρίση. «Με βάση αυτό το έργο, κατέστη εφικτό να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την κρίση», τόνισε.

«Το πρόγραμμα αυτό, θεμελιώνει τις προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση, με σιγουριά και αισιοδοξία και ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μπορούν να εγγυηθούν την προοπτική και την ελπίδα στον τόπο», είπε και υπογράμμισε ότι παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η οικονομία δεν πέρασε σε βαθιά ύφεση, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους άξονες του προγράμματος εξόδου από την κρίση, οι οποίοι είναι:

– Ο αυστηρός έλεγχος των δημόσιων δαπανών και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους με την εφαρμογή άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων.

– Ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής.

– Οι διαρθρωτικές αλλαγές που να δημιουργούν νέες δομές, ικανών να διασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας και της μη νόμιμης μετανάστευσης και σε σημαντικά θέματα της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, στην Εξωτερική Πολιτική και τις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε: «βάζω πάνω απ΄ όλα το εθνικό συμφέρον και μόνον αυτό. Αυτή πρέπει να είναι η πυξίδα για κάθε πολιτικό. Το ίδιο ζητώ και από τους πολίτες.»

Σχόλια και αντιδράσεις κομμάτων

ΠΑΣΟΚ

«Ο κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε να πείσει σήμερα τους Έλληνες πολίτες ότι έχουν λόγο να του δώσουν μια τρίτη ευκαιρία. Σήμερα ζητάει ξανά “νωπή λαϊκή εντολή” για να κάνει αυτά που είχε πει ότι θα κάνει το 2004. Αυτά για τα οποία οι πολίτες του έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία το 2007.Το 2009 όμως δεν είναι 2007 ούτε 2004. Η αξιοπιστία των λόγων και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού κρίνεται από το έργο της κυβέρνησης τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, που βρίσκεται στην εξουσία» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο πρωθυπουργός «παραδίδει την οικονομία και τη χώρα συνολικά σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβε – και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες», προσθέτοντας ότι ο κ. Καραμανλής «για άλλη μια φορά δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του – πάντα κάποιος άλλος φταίει. Επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες, αντί να δώσει ελπίδα και προοπτική».

«Γι’ αυτό και η σημερινή κυβέρνηση είναι το πρόβλημα και όχι η λύση στα προβλήματα των πολιτών», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού ήταν μια θλιβερή κατάληξη σε μια πορεία πεντέμισι ετών», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επικρίνοντας τον κ. Καραμανλή για το σύνολο της πολιτικής του.

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως επανεκκίνηση. Χρειάζεται ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, βαθιές τομές και αλλαγές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.Είναι προφανές ότι κανένας δεν περιμένει αυτά από τη ΝΔ», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «αυτά τα περιμένουν οι πολίτες από τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει από τις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου» και προσθέτοντας ότι «αυτό το σχέδιο εξόδου από την κρίση θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το επόμενο Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

ΚΚΕ

«Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του ομολόγησε μια ακόμα φορά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι προαποφασισμένα, ανεξάρτητα, αν η επόμενη κυβέρνηση είναι της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ.

«Προκειμένου να στηριχτεί η υψηλή κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, θα επιδιώξουν νέες δραστικές περικοπές στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, στα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στις κοινωνικές δαπάνες», αναφέρει το ΚΚΕ και καλεί το λαό «να αξιοποιήσει την εμπειρία του και με την ψήφο και τη δράση του να πάρει τα μέτρα του».

«Αν οι μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, για να επιβάλλουν τα αντιδραστικά μέτρα που έχουν ανάγκη, ο λαός χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ και αδύναμους ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, για να εμποδίσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική”, αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων”.

ΣΥΝ

«Οι θρυλούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που διατυμπανίζει ο πρωθυπουργός και υποστηρίζουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι άλλες από το βάθεμα και τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και μας οδήγησε στη σημερινή οικονομική κρίση», αναφέρει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και προσθέτει:

«Είναι η πολιτική που συμπιέζει αφόρητα τα εισοδήματα των κοινωνικά αδυνάτων, εξακοντίζει την ανεργία, αφανίζει τον αγροτικό κόσμο, κλείνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαλύει το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις».

Ο ΣΥΝ αναφέρει ότι ο νεοφιλελευθερισμός ως οικονομική αντίληψη και πολιτική έχει κλείσει τον κύκλο του, «κάτι που δεν θέλει να το καταλάβει ούτε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

ΛΑΟΣ

Μετά το πέρας της ομιλίας του πρωθυπουργού το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Ο κ. Καραμανλής μετά από 6 χρόνια Διακυβέρνησης της χώρας, μας “απειλεί“ με γενναίες αποφάσεις. Προφανώς ομολογεί ότι μέχρι σήμερα, οι εν γένει αποφάσεις του δεν ήταν γενναίες, αλλά δειλές”, αναφέρει το ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και προσθέτει:

«Όσον αφορά την αποστροφή του, για την αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς αυτό ηχεί ως Ανέκδοτο. Αν το πίστευε θα έστελνε στον εισαγγελέα δια της Βουλής, που άκομψα δύο φορές έκλεισε, τις υποθέσεις που βαραίνουν Υπουργούς και στενό του περιβάλλον. Ό,τι και να λέει τώρα, δυστυχώς γι αυτόν, όλο και λιγότεροι τον παίρνουνε στα σοβαρά. Μεταξύ αυτών και βουλευτές του».