Την άποψη πως η ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου με ισχυρή συμφωνία είναι η μόνη απάντηση της ελληνικής κοινωνίας στις απαιτήσεις της τρόικα εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.).
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Δευτέρα, η Ε.Σ.Ε.Ε., τονίζεται πως η επίθεση που δέχεται ο κοινωνικός διάλογος αποδεικνύει περισσότερο παρά ποτέ τη σημασία του θεσμού, ενώ σημειώνεται πως η άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την προστασία της ΕΓΣΣΕ, ιδιαίτερα μετά τις νέες επίμονες απαιτήσεις της τρόικα, είναι πλέον απολύτως απαραίτητη.
«Οι κοινωνικοί εταίροι καλούμαστε να λύσουμε τρεις δύσκολους κόμπους: ο πρώτος σχετίζεται με το τι πραγματικά απαιτεί η Τρόικα, ο δεύτερος με το τι αντέχει η Κυβέρνηση να προτείνει και η Βουλή να ψηφίσει και ο τρίτος και σπουδαιότερος με το τι μπορούμε να συμφωνήσουμε εμείς οι ίδιοι, που να μπορεί να αντέξει η κοινωνία. Κανένας κόμπος, όμως, δεν είναι γόρδιος δεσμός, σε ένα ειλικρινή κοινωνικό διάλογο» επισημαίνει η Ε.Σ.Ε.Ε..
Η Συνομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι το «πάγωμα» των μισθών για μια τριετία και μέχρι την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου θα σώσει τον κατώτερο, τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα περιορίσει αρκετά την πίεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. «Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να μη φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων και οφείλουμε να συμφωνήσουμε σε αυτά που πιστεύουμε ότι θα λύσουν και δεν θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα στο εργασιακό πεδίο. Αντίστοιχα, η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει τα συμφωνηθέντα από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλιώς ο κοινωνικός διάλογος και η όποια συμφωνία προκύψει δεν θα έχουν κανένα νόημα και καμία αξία» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Καταλήγοντας, αναφέρει πως η πρόταση της Ε.Σ.Ε.Ε. είναι η υιοθέτηση και η υπογραφή ενός «κοινωνικού πρωτοκόλλου», που θα συμπεριληφθεί στη νέα δανειακή σύμβαση και θα περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και μια «ρήτρα προστασίας» των επιδομάτων εορτών και αδείας.
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος