«Το Αμοιβαίο Αφιερωματικό Έτος θα διευρύνει την συνεργασία των δύο χωρών και θα ενισχύσει την αμοιβαία αναγνωρισιμότητα των λαών μας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ελληνικός Παραδοσιακός Πολιτισμός στα Πλαίσια του Ευρωπαϊκού», του πανεπιστημίου Λομονόσωφ, στη Μόσχα.

Ειδικότερα, στον χαιρετισμό της στο συνέδριο – που εντάσσεται στο κύκλο των εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία και Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα – η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είναι ισχυροί, «γιατί είναι θεμελιωμένοι πάνω σε σταθερές αξίες και αρχές, καθώς και στην κοινή μας ορθόδοξη πίστη». Τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για την ουσιαστική επανεκκίνηση των παραδοσιακά στενών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας», επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε ήδη δύο φορές τη Ρωσία – επισκέψεις, όπως είπε, «που συνέβαλαν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο ότι «πέρα από σημαντικός γείτονας και εταίρος της Ελλάδας, η Ρωσία διατηρεί πάντοτε τον κεντρικό της ρόλο στις διεθνείς σχέσεις και παραμένει χρήσιμος συνομιλητής μας, σε θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος». Χαρακτήρισε αυτή την επισήμανση ως ιδιαίτερα επίκαιρη, «δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων που βιώνει η ανθρωπότητα και που δοκιμάζουν τις αντοχές του διεθνούς συστήματος». Τόνισε ότι «μέσα σε αυτό το ασταθές και ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, γίνεται ολοένα πιο εμφανές ότι η οικονομική ανάπτυξη και οι εμπορικές σχέσεις δεν αρκούν για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας», για να προσθέσει ότι πολύ σημαντικότερες είναι οι πολιτιστικές και πνευματικές ανταλλαγές μεταξύ κοινωνιών διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων.

Αναφερόμενη στο Αφιερωματικό Έτος 2016, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι «αποτελεί ευκαιρία για την επισήμανση της σπουδαιότητας των μακρών και στενών διμερών μας σχέσεων», καθώς επίσης και «χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μία σειρά τομέων, όπως αυτοί του πολιτισμού, της τέχνης, της οικονομίας, της έρευνας, της επιστήμης, του τουρισμού». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων των χωρών μας, συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση κοινών προγραμμάτων σε πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Προεξάρχουσα θέση, είπε, έχει η επιτυχής διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε πανεπιστήμια της Ρωσίας. Εξέφρασε τη βεβαιότητά της, ότι το Αμοιβαίο Αφιερωματικό Έτος θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία και ότι «θα διευρύνει ουσιαστικά την συνεργασία των δύο χωρών και θα ενισχύσει την αμοιβαία αναγνωρισιμότητα των λαών μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης