Ήταν ζήτημα χρόνου να ανέβουν στην επιφάνεια και να εκδηλωθούν οι διαχρονικές αντιθέσεις που εξαρχής υφίσταντο στη Νέα Δημοκρατία -θα έλεγε κανείς σχεδόν από την ίδρυση της ελληνικής Δεξιάς.
Οι Αβερωφικοί που έδωσαν τη σκυτάλη στους Σαμαρικούς, το Καραμανλικό μπλογκ που διατηρούσε
Ο Αντώνης Σαμαράς διαισθάνθηκε πως θα μπορούσε να ξαναδιαδραματίσει ρόλο και ο σκληρός πυρήνας της Πολιτικής Άνοιξης είχε την αίσθηση πως θα μπορούσε να επανακάμψει. Το Καραμανλικό μπλογκ σήκωσε το βάρος του Μακεδονικού επιχειρώντας, και μάλλον το κατάφερε, να καθορίσει την πολιτική γραμμή του κόμματος. Ηττημένος από αυτή την ιστορία ήταν ο εκφραστής του λεγόμενου μπλογκ των Φιλελευθέρων, βλέπε κεντρογεννών, τους οποίους θεωρητικά εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μαχαίρια όμως είχαν βγει και τα ορύγματα στο εσωκομματικό μέτωπο είχαν σκαφτεί βαθιά καθορίζοντας τις γραμμές της αντιπαράθεσης.
Όμως το σκάνδαλο Νovartis εκπυρσοκρότησε πυροδοτώντας ως πολιτικός πυροκροτητής αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο λόγος είναι απλός. Η ομάδα εντός της Νέας Δημοκρατίας που θίγεται περισσότερο από το σκάνδαλο Novartis είναι το μπλογκ των Σαμαρικών. Με έναν πρώην πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και έναν πρώην υπουργό και νυν αντιπρόεδρο της ΝΔ, τον Άδωνι Γεωργιάδη, το σκάνδαλο Νovartis χτύπησε καίρια αυτή την ομάδα. Ήταν λοιπόν φυσικό και όχι απροσδόκητο να υπάρξει αντίδραση από το Καραμανλικό μπλογκ όταν πρώτος ο Άδωνις Γεωργιάδης με μία πολύ πρόσφατη αναφορά του εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την απορία του γιατί ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός κατά την επίμαχη περίοδο (2006 – 2009) δεν βρέθηκε και αυτός στο στόχαστρο.
Ομολογουμένως και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εμπλεκόμενος και αυτός στο σκάνδαλο, άφησε αιχμές κατά του Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση των εμβολίων. «Καλά, τι ήταν ο Κώστας Καραμανλής, κανένα μικρό παιδάκι που δεν καταλάβαινε;» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκ Βρυξελλών αναμοχλεύοντας και αυτός τα εσωτερικά πάθη στη ΝΔ.
Η αντίδραση ήταν λοιπόν αναμενόμενη και εκφράστηκε καταρχήν από έναν διαχρονικό συνεργάτη και άνθρωπο εμπιστοσύνης του «περιβάλλοντος της Ραφήνας». Ο Ευάγγελος Αντώναρος με μία ανάρτησή του στο διαδίκτυο στόχευσε κατευθείαν τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Διαβάζουμε λοιπόν στο Facebook του Ευάγγελου Αντώναρου
Ποιος είναι ο Ευάγγελος Αντώναρος;
Η επιτυχής του καριέρα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο επί πολλά έτη, είτε ως υπεύθυνος του γραφείου της Ρώμης, είτε ως ανταποκριτής σε όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου από την Αθήνα μέχρι την Τεχεράνη και από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Κάιρο, ο Ευάγγελος Αντώναρος λογικά δεν είχε λόγο να διαβεί την πολιτική έρημο.
Παρόλα αυτά έλαβε την απόφαση και ως βασικός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή ήταν και είναι άλλοτε το τυπικό και άλλοτε το άτυπο porte-parole του. Από τότε που εκούσια αποτραβήχτηκε ο Κώστας Καραμανλής, κάθε φορά που οι πολιτικοί συντάκτες ήθελαν να πληροφορηθούν το πως ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα της ενεργής Πολιτικής, ο Ευάγγελος Αντώναρος ήταν αυτός ο οποίος μιλούσε αντ’ αυτού. Ήταν ο περίφημος εκπρόσωπος, άτυπος μεν αλλά υπαρκτός, του λεγόμενου «περιβάλλοντος Καραμανλή». Η επίθεσή του λοιπόν μέσω του διαδικτύου κατά του Άδωνι Γεωργιάδη δεν θα μπορούσε παρά να εκληφθεί και ως μία γενικότερη θεώρηση των πολιτικών πραγμάτων στη Νέα Δημοκρατία από το «περιβάλλον της Ραφήνας». Προφανώς ο Άδωνις Γεωργιάδης το εξέλαβε τοιουτοτρόπως.
Η διαγραφή
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανήκει στην λεγόμενη «ομάδα Σαμαρά». Οι σχέσεις του με το διαχρονικό
Η εμπλοκή του Άδωνι Γεωργιάδη -αλλά και όχι μόνον αυτού- στο σκάνδαλο Novartis, τον καθιστά τον απόλυτο αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα που ενώνει όλες τις εκφράσεις της υπερσυντηρητικής παράταξης στα δεξιά της ΝΔ ή και στο εσωτερικό της.
Ο Ευάγγελος Αντώναρος χτύπησε λοιπόν καίρια, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να τα βάλει μετωπικά με το «Σαμαρικό μπλογκ». Προτίμησε λοιπόν να διαγράψει έναν Καραμανλικό για να αποκαταστήσει την ηρεμία, έστω πρόσκαιρα, στις σχέσεις των Σαμαρικών με τους Μητσοτακικούς. Με αυτή του την ενέργεια όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με το «Καραμανλικό μπλογκ». Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
Λογικά ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνει το σκάνδαλο Novartis για να «καθαρίσει με τους τζερεμέδες» της παράταξης ώστε στη συνέχεια, συνδυάζομενος με το Καραμανλικό μπλογκ, να αντιμετωπίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται τόσο απομονωμένος στα γραφεία της Πειραιώς και τόσο εύθραυστος ώστε να είναι αναγκασμένος να εφαρμόζει τακτικές με ημερομηνία λήξης και όχι στρατηγικές με μακρόχρονες προοπτικές. Μόνον που για να εφαρμόσεις τις αρχές του Μακιαβελισμού θα πρέπει να διαθέτεις και κάποια από τα προσωπικά προσόντα του ιδίου του Νικολό Μακιαβέλι. Άντε και του Ταλλεϋράνδου. Ατυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαθέτει προφανώς αυτά τα προσόντα.
Η διαγραφή του Ευ. Αντώναρου είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου μίας κρίσης η οποία ταλανίζει τη Νέα Δημοκρατία ήδη από την εποχή της Λαϊκής Δεξιάς του Τσαλδάρη και την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και βεβαίως από το 1974 και την νέα έκβαση της ελληνικής Δεξιάς που είναι η Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι μόνο οι αντιμαχόμενες φατρίες αλλά είναι και οι προσωπικές φιλοδοξίες, οι οικογενειακές στρατηγικές και οι επενδύσεις των μεγάλων τζακιών στην διαχείριση των ελληνικών πραγμάτων.
Μιλάμε για μία διαχρονική διαχείριση του πλούτου της χώρας από τότε που υπάρχει χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμφέροντα είναι μεγάλα και τα μαχαίρια προσλαμβάνουν διαστάσεις σπαθιών καλά ακονισμένων.
Η ανακοίνωση του Ευ. Αντώναρου μετά την διαγραφή