Με την αποπομπή του συνόλου του οικονομικού επιτελείου, με την εκτονωτική μετακίνηση του Υπουργού Παιδείας, με την «τιμωρία» του αλαζονικού εξαδέλφου Μιχάλη Λιάπη και με τη διατήρηση των «Πυλώνων» της Νέας Δημοκρατίας ( Σουφλιά, Μπακογιάνη, Μεϊμαράκη, Αβραμόπουλο ) αμετακίνητους, ο Κώστας Καραμανλής ρίχνει σήμερα στην πολιτική πράσινη τσόχα την τελευταία του ζαριά.

Ο πρωθυπουργός έθεσε εκτός κυβέρνησης όλους όσους είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Τον υφυπουργό Πέτρο Δούκα ,γαμπρό του Μιλτιάδη Έβερτ και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό, . Έχοντας «θυσιάσει» ήδη τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, ο Κώστας Καραμανλής επιβεβαιώνει και συμβολικά το «Mea Culpa»  που δημοσιοποίησε προ δύο εβδομάδων στην Βουλή.

Με τη «θυσία  των αμνών» του οικονομικού επιτελείου προσπαθεί να κατευνάσει τη λαϊκή οργή για την κρίση που μαστίζει την Κοινωνία. Εκτός κυβέρνησης ο Γιώργος Αλογοσκούφης και «αποδιοπομπαίος τράγος» από το Υπουργείο Ανάπτυξης ο Χρήστος Φώλιας. Δύο συμβολικές κινήσεις χωρίς όμως πραγματική ουσία αφού ο διάδοχος στο Υπουργείο Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου εγγυάται τη συνέχεια και την προσήλωση του νέου επιτελείου στην προδιαγεγραμμένη πορεία της προηγουμένης οικονομικής ηγεσίας.

Με τη μετακίνηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη που τον αναβαθμίζει με την τοποθέτησή του στο Υπουργείο Μεταφορών (ΔΕΚΟ) εκτονώνει την έντονη αντίδραση της Νεολαίας και του Φοιτητικού κόσμου αφήνοντας τον Άρη Σπηλιωτόπουλο να «βγάλει το φίδι από την τρύπα» σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Αναβαθμισμένος και ο Προκόπης Παυλόπουλος που ηγείται πλέον τριών πρώην Υπουργείων με επίσης αναβαθμισμένο Αναπληρωτή Υπουργό τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη που διασφάλισε την αναρρίχησή του με το ρόλο ακροβάτη που διαδραμάτισε πρόσφατα στη διαχείριση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι.

Η μόνη πραγματική «εφεδρεία» που χρησιμοποίησε ο Κώστας Καραμανλής είναι ο Αντώνης Σαμαράς που τον τοποθέτησε στο Υπουργείο Πολιτισμού (θέση σχετικά ανώδυνη) ενώ δεν «έπεισε» προφανώς την Μαριέτα Γιαννάκου να αναλάβει κυβερνητική θέση , αρνούμενος (πάλι προφανώς) να «θυσιάσει» τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Με την τοποθέτηση του Κώστα Μαρκόπουλου στο Υπουργείο Τουρισμού και του Νίκου Δένδια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης  και με την αναβάθμιση μίας ομάδας νεοτέρων βουλευτών, Κώστα Γκιουλέκα, Γιώργο  Κοντογιάννη , Σταύρο Καλαφάτη που τον αναβαθμίζει σε Υπουργό, τον Θανάση Μπούρα (Υφυπουργό Οικονομικών), Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Μιχάλη Μπεκίρη, τον Μιχάλη Παπαδόπουλο και τον Μάριο Σαλμά. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να «ανοίξει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε νέα πρόσωπα για να κατευνάσει  τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του που είχαν αρχίσει να ομιλούν για «κομματικό Κατεστημένο».

Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός

Κώστας Καραμανλής

 

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός


Προκόπης Παυλόπουλος

Αναπληρωτής υπουργός
για θέματα Δημόσιας Τάξης

Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Υφυπουργοί:


Αθανάσιος Νάκος


Χρήστος Ζώης

Νέα θέση στο Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Τύπου


Κώστας Γκιουλέκας


Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

Υπουργός:


Γιάννης Παπαθανασίου

Υφυπουργοί:


Αντώνης Μπέζας

 


Νικόλαος Λέγκας

 


Αθανάσιος Μπούρας


Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός:


Θεοδώρα Μπακογιάννη

Υφυπουργοί:


Γιάννης Βαληνάκης

 


Θεόδωρος Κασσίμης

 


Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης


Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός:


Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Υφυπουργοί:


Κωνσταντίνος Τασούλας

 


Γιάννης Πλακιωτάκης

 

Υπουργείο Ανάπτυξης

Υπουργός:


Κωστής Χατζηδάκης

Υφυπουργοί:


Γεώργιος Βλάχος

 


Γιάννης Μπούγας

 

ΥΠΕΧΩΔΕ

 

 

 

Υπουργός:


Γιώργος Σουφλιάς

Υφυπουργοί:


Σταύρος Καλογιάννης

 


Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

 

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υπουργός:


Άρης Σπηλιωτόπουλος

Υφυπουργοί:


Ανδρέας Λυκουρέντζος

 


Σπύρος Ταλιαδούρος

 

Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Υπουργός:


Φάνη Πάλλη Πετραλιά

Υφυπουργοί:


Σοφία Καλαντζάκου

 


Γεώργιος Κοντογιάννης

 

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός:


Δημήτριος Αβραμόπουλος

Υφυπουργοί:


Γεώργιος Παπαγεωργίου

 


Μάριος Σαλμάς

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός:


Σωτήρης Χατζηγάκης

Υφυπουργοί:


Κώστας Κιλτίδης

 


Μιχάλης Παπαδόπουλος

 

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός:


Νικόλαος Δένδιας

 

Υπουργείο Πολιτισμού

Υπουργός: 

 

Αντώνης Σαμαράς

 Υφυπουργός:


Γιάννης Ιωαννίδης (αρμόδιος για θέματα αθλητισμού)

 

Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Υπουργός:


Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

 

Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

Υπουργός:


Ευριπίδης Στυλιανίδης

Υφυπουργός:


Μιχάλης Μπεκίρης 

 

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός:


Αναστάσης Παπαληγούρας

Υφυπουργός:


Παναγιώτης Καμμένος

 

Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης

Υπουργός:


Σταύρος Καλαφάτης

 

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος


Ευάγγελος Αντώναρος

Δείτε την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος από τον Ευάγγελο Αντώναρο:

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στον κυβερνητικό ανασχηματισμό

ΠΑΣΟΚ: Ανασχηματισμός για κουκούλωμα ευθυνών

Ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε, από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ΠΑΣΟΚ μιλά ευθέως «για ανασχηματισμό εσωτερικής κατανάλωσης» θεωρώντας ότι δεν θα φέρει καμία αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς με τα πρόσωπα που επιλέχτηκαν για να στελεχώσουν τα υπουργεία δεν αναμένεται καμία αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου «δεν θα αλλάξει η οικονομική πολιτική της χώρας που έχει επιδεινώσει την κρίση, ούτε η πολιτική επί των θεμάτων ασφάλειας που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα ανασφάλειας που βιώνει ο πολίτης. Δεν θα αλλάξει η πολιτική στην παιδεία, στην υγεία,  στο περιβάλλον όπου ο πρωθυπουργός δεν είχε την ευαισθησία να δημιουργήσει ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη επίσημη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον Κώστα Καραμανλή «αδύναμο πρωθυπουργό που περιορίζεται σε ανακάτεμα των υπουργών με αποκλειστικό στόχο το κουκούλωμα των ευθυνών.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ η χώρα χρειάζεται νέο πρωθυπουργό, νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να ενώσει την κοινωνία και να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση είναι μόνο μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η χώρα σύντομα θα οδηγηθεί στις κάλπες.

ΚΚΕ: Η ΝΔ δεν αλλάζει 

Για ανασχηματισμό που δεν θα προσφέρει τίποτε, κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία όπως και όλα τα κόμματα του “ευρωμονόδρομου”, δεν αλλάζει και αυτό ο λαός πρέπει να το καταλάβει.

«Θα συνεχίσουν να γίνονται χειρότεροι για το λαό, γιατί αυτό έχουν ανάγκη τα μονοπώλια και γενικότερα το καπιταλιστικό σύστημα που αυτά τα κόμματα υπηρετούν. Το ουσιαστικό σήμερα είναι να αλλάξει ο λαός και να εγκαταλείψει οριστικά τα κόμματα και τις επιλογές της πλουτοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

ΛΑΟΣ: Ανακάτεμα της σούπας

Μία από τα ίδια με τον πολυδιαφημιζόμενο ανασχηματισμό και για τον ΛΑΟΣ.

Ο  πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αλλαγές τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «όσοι ανασχηματισμοί και όσες αλλαγές κι αν γίνουν δε γίνεται τίποτα αν δεν αλλάξει μυαλό και νοοτροπία ο κ. Καραμανλής».

Για τις αλλαγές που έφερε ο ανασχηματισμός στο υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Καρατζαφέρης, τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι το συγκεκριμένο υπουργείο αλλά το «ποιός θα μπορέσει να αναλάβει να επαναφέρει την κοινωνική ειρήνη και να μπορέσουμε όλοι με ένα πλαίσιο συναίνεσης, να βοηθήσουμε να βγει η χώρα από την κρίση, στην οποία έχει περιέλθει».

Απάντηση Ε. Αντώναρου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας στον εκπρόσωπο  Τύπου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ, αδύναμο να επεξεργαστεί και να καταθέσει ουσιαστικές, ρεαλιστικές προτάσεις για το σήμερα και το αύριο, επιλέγει το μηδενισμό, την άρνηση, το λαϊκισμό. Παραμένει εγκλωβισμένο στα πολιτικά του αδιέξοδα, μακριά από τα «θέλω» των πολιτών και τις ανάγκες της κοινωνίας».

Αταλάντευτη επιλογή της κυβέρνησης αποτελούν οι «εγγυήσεις ασφαλούς πορείας, το έργο που παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα, το μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τα πράγματα» πρόσθεσε ο κ. Αντώναναρος και κατέληξε κάνοντας λόγο για «επιλογή υπευθυνότητας, απέναντι στην επικίνδυνη ανευθυνότητα που παγίως χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του».