Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Την ιδιαίτερή του πατρίδα επέλεξε για business της… αρμοδιότητάς του πρώην υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Καραμανλή, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων των τοπικών παραγόντων.
Η επερχόμενη εγκατάσταση των δύο μονάδων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής καθώς υπάρχει κίνδυνος να αποβάλλουν καρκινογόνους ρύπουςΟ λόγος για τον κ. Γιώργο Σαλαγκούδη, ο οποίος μέσω της εταιρείας «Biosolar», επιχειρεί να εγκαταστήσει δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή των Βασιλικών.
Η επερχόμενη εγκατάσταση των μονάδων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής με εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου να καταγγέλλουν ότι οι δύο ηλεκτρογεννήτριες που θα τοποθετηθούν σε «παρθένο» καλλιεργήσιμο έδαφος, υπάρχει κίνδυνος να αποβάλλουν καρκινογόνους ρύπους.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Το έργο
Το έργο, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η εταιρεία Biosolar, περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστήματος επεξεργασίας βιομάζας με την τεχνολογία της αεριοποίησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα πωλείται στον διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.).
Η συνολική παραγωγή της μονάδας βιομάζας αναμένεται να είναι 4.200 μεγαβατώρες ετησίως, ενώ η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί είναι ροκανίδια (wood chips), 5.000 τόνοι τον χρόνο ή 15 τόνοι ημερησίως ανά μονάδα, τα οποία θα προμηθεύεται η εταιρεία, είτε από την εγχώρια, είτε από τη διεθνή αγορά.
H αεροφωτογραφία της αγροτικής περιοχής, όπου ενδιαφέρεται να δημιουργήσει τις δύο μονάδες ο κ. Σαλαγκούδης
Το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι 750.000 ευρώ ανά μονάδα και θα χρηματοδοτηθεί κατά 25% από ίδια κεφάλαια και 75% από δάνειο.
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά την κατάθεση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον Δήμο Θέρμης, που έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο στις 8 Οκτωβρίου.
Η «Biosolar», με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην υπουργό Γιώργο Σαλαγκούδη, ζητούσε έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις δύο μονάδες που πρόκειται να κατασκευαστούν στις περιοχές Λακκιάς και Βασιλικών.
Ανεπαρκής η μελέτη
Στον αντίποδα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης, αν και γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά, έκρινε την ΜΠΕ επιστημονικά ανεπαρκή και τεχνικά ελλιπή με αποτέλεσμα να αναπέμψει τον φάκελό, προκειμένου να ζητηθεί από τον μελετητή η συμπλήρωση και διόρθωσή της επί συγκεκριμένων 16 σημείων που ορίζει.
Είχε προηγηθεί απόφαση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Κοινότητα Βασιλικών, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση και ανέφερε ότι οι εκτάσεις, στις οποίες πρόκειται να γίνουν τα εργοστάσια, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή γης υψηλής παραγωγικότητας. Το δεδομένο αυτό είναι απαγορευτικό για την εγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων.
Όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη επένδυση θα λάβει χώρα σε περιοχές που υπάρχουν παραγωγικές αγροτικές μονάδες (θερμοκήπια) και το συγκρότημα μαθητείας του ΟΑΕΔ.
«Η επένδυση θα υποβαθμίσει την περιοχή»
Ο επικεφαλής του «Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής» κ. Δημήτρης Βλαχομήτρος, μιλώντας στο zougla.gr, κάνει λόγο για επένδυση που θα υποβαθμίσει την περιοχή καλώντας όλους τους κατοίκους της Θέρμης να ταχθούν κατά της πραγματοποίησης του έργου.
«Από την πρώτη στιγμή σαν παράταξη ταχθήκαμε ενάντια σε αυτές τις δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρωτοστατήσαμε να γίνει και λαϊκή συνέλευση αλλά και με πρότασή μας να εκλεγεί από την λαϊκή συνέλευση επιτροπή αγώνα η οποία σήμερα αγωνίζεται και συγκεντρώνει υπογραφές και καλεί όλον τον κόσμο που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Πρόκειται να επηρεαστεί η οικονομία της περιοχής που εξαρτάται από την αγροτική περιοχή και την κτηνοτροφία. Δεν θέλουμε διάσπαρτα εργοστάσια. Τα εργοστάσια να πάνε στην βιομηχανική ζώνη» τονίζει μεταξύ άλλων.
Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Βλαχομήτρου
«Μπλοκάρουν το έργο από αντίδραση στο όνομά μου»
Από την μεριά του ο κ. Σαλαγκούδης, μιλώντας στο thousandnews, επεσήμανε ότι «οι κάτοικοι είδαν στην αρχή το έργο με καχυποψία, επειδή ήταν ανενημέρωτοι. Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι φιλικότατη προς το περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένα επικίνδυνο προϊόν που να αποβάλλεται από αυτή. Μετά το φιλτράρισμα, αυτό που αποβάλλεται είναι άχρωμο, άοσμο διοξείδιο του άνθρακα, που απορροφάται από τα φυτά και δε συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Άλλωστε, το καύσιμο που χρησιμοποιείται είναι ξύλο, δεν βγαίνει τίποτα βλαβερό από αυτό, δεν υπάρχουν επικίνδυνα αέρια. Ξύλο καίμε και στα τζάκια το χειμώνα…».
Ακόμη, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι οι κάτοικοι τα βάζουν μαζί του για πολιτικούς λόγους, λέγοντας: «Δεν θέλουν το έργο, από αντίρρηση προς το όνομά μου. Αντιδρούν για πολιτικούς λόγους ενάντια σε έναν πολιτικό που μόνο καλά έχει κάνει στο χωριό των Βασιλικών».
Ως παράδειγμα έφερε το σχολείο του χωριού, το γυμναστήριο και το δημοτικό υποκατάστημα, για τα οποία ο ίδιος έχει κάνει προσπάθειες για χρηματοδότηση και κατέληξε λέγοντας πως ελπίζει σταδιακά οι κάτοικοι να αντιληφθούν πόσο καλό είναι το έργο και να σταματήσουν να αντιδρούν.