Εκτιμήσεις για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και για πιθανές εξελίξεις στο άμεσο και απώτερο μέλλον καταγράφονται σε δημοσιεύματα και αναλύσεις αμερικανικών ΜΜΕ.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «μολονότι η ελληνική κυβέρνηση διασφάλισε την παράταση του σχεδίου διάσωσης, αυτή δεν παρέχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση» και ότι «για να ξεκλειδώσει η εκταμίευση των χρημάτων, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα μέτρων λιτότητας και σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις με τους πιστωτές».

Το CNBC προβάλλει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, σημειώνοντας ότι «οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης διαπραγματεύονται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα».

Το Bloomberg αναφέρει ότι η «κατάσταση άλλαξε», σε σχέση με τις εκροές καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, «αφότου η Ελλάδα πέτυχε συμφωνία στο Eurogroup».

Τέλος, στο Foreign Affairs, ο καθηγητής Στάθης Καλύβας, στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, κάνει λόγο για «μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ» καταγράφοντας «τέσσερις λόγους» για αυτό και υποστηρίζει ότι «παραμένει άγνωστο εάν η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσει ακέραιο το ευρώ και η επιθυμία του Ελληνικού λαού να παραμείνει σε αυτό θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν τα χειρότερα».

Υποστηρίζεται ότι «η Ελλάδα εγκατέλειψε γρήγορα το αίτημά της για κούρεμα του χρέους, συμφώνησε στην τετράμηνη παράταση του σχεδίου διάσωσης, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει κάποιες «διακοσμητικές» (όπως ο αρθρογράφος της χαρακτηρίζει) αλλαγές, όπως ασαφή γλώσσα σχετικά με τις σαρωτικές, φιλικές προς την αγορά, μεταρρυθμίσεις και ασαφείς υπαινιγμούς δημοσιονομικής ευελιξίας, παράλληλα με αυστηρούς ελέγχους για την εκταμίευση των δόσεων».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ