Την ώρα που οι εικόνες από την Ελλάδα με τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες κάνουν τον γύρο του κόσμου, κράτη-μέλη της Ε.Ε., το ένα μετά το άλλο, αυτονομούνται «πραξικοπηματικά» αδιαφορώντας για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και για τις συνέπειες που εξελίσσονται σε ένα επικίνδυνο ντόμινο, εξαπλώνοντας το χάος στην Ε.Ε. και απειλώντας με διάλυση το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη, καθώς η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο hot spot, και αναζητείται σχέδιο άμεσης διαχείρισης της κρίσηςΣτο Μαξίμου έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός». Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη, καθώς η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο hot spot, και αναζητείται σχέδιο άμεσης διαχείρισης της κρίσης, με σχεδόν δεδομένο ότι ο σχεδιασμός χωρών της Ε.Ε. είναι να κλείσουν οριστικά τα σύνορα.
Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε -επισήμως- δεκτή από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ένα «παράθυρο» ανοικτό για τη σύγκληση του συμβουλίου, λίγο πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, ανάλογα με τις εξελίξεις. Πρωθυπουργός και αρμόδιοι υπουργοί ξεκινούν έναν διεθνή διπλωματικό μαραθώνιο παράλληλα με τον εκ νέου σχεδιασμό αντιμετώπισης της κρίσης σε εσωτερικό επίπεδο.
Σύμμαχος παραμένει η Άγκελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο βλέπει την ισχύ της να αποδυναμώνεται, με την Αυστρία να χαράσσει δική της προσφυγική πολιτική, κόντρα σε εκείνη του Βερολίνου. Η «εποχή των παγετώνων» επέστρεψε στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά την απόφαση της Βιέννης να δέχεται μόνο 80 πρόσφυγες ημερησίως και παράλληλα να βάζει περιορισμούς ακόμη και σε όσους περνούν τράνζιτ τα σύνορά της.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν φαίνεται, πάντως, να αδιαφορεί για την οργή Βερολίνου και Ε.Ε., για τις πιέσεις που του ασκεί η ολλανδική προεδρία αλλά και για τις αντιδράσεις των άλλων κρατών-μελών, χαρακτηρίζοντας την πολιτική που έχουν επιλέξει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως «κενή περιεχομένου».
Την Τετάρτη -μόλις μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, η αυστριακή κυβέρνηση, σε ακόμη μία προκλητική κίνηση, έχει καλέσει σε σύνοδο για το προσφυγικό τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία), μέσω των οποίων οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Συνάντηση στην οποία η Ελλάδα -που δεν έχει κληθεί- απάντησε με διάβημα διαμαρτυρίας χαρακτηρίζοντάς την ως «μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας».
Η απάντηση που έδωσε η Βιέννη ήταν λιτή, κυνική και ψυχρή. «Οι συναντήσεις αυτές διεξάγονται σε ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, διαμηνύοντας έτσι ότι κανένα πρόβλημα δεν έχει η Βιέννη να έρθει σε σύγκρουση ή ακόμη και ρήξη με την ελληνική κυβέρνηση.
Απέραντο hot spot
Στο μεταξύ, σε ένα απέραντο hot spot έχει μετατραπεί η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι και τη Φθιώτιδα. Στη Λαμία από το μεσημέρι της Δευτέρας έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία σε διάφορα μοτέλ της Ε.Ο. ή και στην είσοδο της πόλης και πάνω από 1.500 πρόσφυγες παραμένουν εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, στο κέντρο της Αθήνας, σε Ελληνικό και Σχιστό.
Πλάνα από τη μεταφορά Σύρων προσφύγων από το Ελληνικό στην Ειδομένη:
Ηot spot… στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας
Πρόσφυγες στην Κοζάνη:
Πρόσφυγες στην Καλαμπάκα:
Eικόνες από το λιμάνι του Πειραιά χθες:
Διαβάστε επίσης: