Έξι εικοσιτετράωρα πριν από τις ευρωεκλογές και η zougla.gr παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ανοικτής διαδικτυακής ψηφοφορίας που άρχισε τη Δευτέρα 25 Μαΐου και έληξε την Κυριακή 31 Μαΐου τα μεσάνυκτα. Ψήφισαν συνολικά 14.843 άτομα άνω των 18 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ψηφοφορία αυτή οι χρήστες του διαδικτύου – ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους (πρόθεση ψήφου) για τις εθνικές εκλογές, αν διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, αλλά και να επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν την Κυριακή των ευρωεκλογών. Δύο προθέσεις ψήφου λοιπόν, καθώς και μία παράσταση νίκης σκιαγραφούν τις τάσσεις του πολιτικού σκηνικού. Κλήθηκαν, ωστόσο, να τοποθετηθούν ως προς τα πολιτικά πρόσωπα που θεωρούν ότι θα ήταν καταλληλότερα για πρωθυπουργός. Για να έχει ο αναγνώστης της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας καλύτερη εικόνα σχετικά με τη διαχρονική διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, παρουσιάζουμε και μία κάρτα με συγκριτικά αποτελέσματα τριών ανοικτών ψηφοφοριών από τη zougla.gr, από την 20η  Μαρτίου έως την 31η Μαΐου, ένα χρονικό διάστημα 70 ημερών δηλαδή.

Παράσταση νίκης

Το 73% των ψηφοφόρων θεωρεί πως, αν διεξάγονταν την Κυριακή εθνικές εκλογές, θα κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ, ενώ μόνον το 23% πιστεύει πως θα κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία. Η διαφορά δηλαδή των 46 ποσοστιαίων μονάδων, είναι πολύ μεγάλη και καταδεικνύει την αίσθηση της κοινωνίας ως προς τα τεκταινόμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό από έναν κατάλογο ονομάτων πολιτικών που διαδραματίζουν έντονο ρόλο στην πολιτική σκηνή. Τα αποτελέσματα εμπεριέχουν εκπλήξεις. Ο Γ. Παπανδρέου προηγείται με καθαρή διαφορά του Κώστα Καραμανλή, ενώ το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό το κερδίζει ο «άλλος», δηλαδή κάποιο πρόσωπο που δε συμπεριλαμβάνεται στον προτεινόμενο κατάλογο. Πάντως, τρίτος στη σειρά των προτεινόμενων προσώπων είναι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος με ένα ποσοστό που καταδεικνύει την επιρροή του ονόματός του στην κοινωνία. Εντύπωση προκαλεί το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ωστόσο προηγείται των αντιπάλων της και υποψηφίων Δελφίνων στη Νέα Δημοκρατία, Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Αξίζει τον κόπο να παρατηρήσει κανείς πώς κατανέμεται κομματικά η ψήφος στα πρόσωπα. Ο παρακάτω πίνακας είναι διαφωτιστικός.

Παρατηρείται επί παραδείγματι πως το 22,5 εκείνων που προτίθενται να ψηφίσουν Οικολόγους – Πράσινους, προτιμούν για πρωθυπουργό τον Αλέκο Αλαβάνο, μία προτίμηση που ενδεχομένως προδίδει την πολιτική προέλευση μιας σημαντικής μερίδας των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν να ψηφίσουν τους Οικολόγους.

Πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές

Στην πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές, αν διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, οι ψηφοφόροι δίνουν το προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ με μία διαφορά 7,6 ποσοστιαίων μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία. Οι Οικολόγοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην τρίτη θέση, ενώ παρατηρείται μία τάση ανόδου στο ΚΚΕ. Στην παραπάνω καταμέτρηση, το κόμμα «Δράση» μετά βίας φθάνει το 1%, ενώ το κόμμα Καταναλωτών φθάνει ένα 0,5%. Με 1,2% το ΠΑΜΜΕ (Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο) φλερτάρει το ποσοστό που ελάμβανε το κόμμα του κ. Στ. Παπαθεμελή σε προηγούμενες αναμετρήσεις και συμπερασματικά αφαιρεί ψήφους από το ΛΑΟΣ, τουλάχιστον στη βόρεια Ελλάδα.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει ο επόμενος πίνακας με τα συγκριτικά στοιχεία αποτελεσμάτων από τρεις ανοικτές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν από τη zougla.gr.

Η πρώτη παρουσιάστηκε την 20η Μαρτίου, η δεύτερη την 14η Μαΐου και η τρίτη την 1η Ιουνίου.

Η σύγκριση των αποτελεσμάτων καταδεικνύει μία τάση ανόδου στη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας που ήταν και αναμενόμενο, όσο πλησιάζουμε την ημερομηνία των ευρωεκλογών. Παρατηρείται μία ελαφρά κάμψη των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και διακρίνεται μία συνεχής καθοδική πορεία των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ επιδεικνύει ανθεκτικότητα στις πιέσεις του δικομματισμού και μάλιστα σημειώνει άνοδο. Σταθερή φαίνεται να είναι η δεξαμενή ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ. Πολύ υψηλά τα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων που διατηρούν ένα μέσο όρο στο 8%, ποσοστό που, αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη, σημαίνει ότι θα λειτουργήσει ανατρεπτικά στο πολιτικό σκηνικό.

Πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές

Την επόμενη Κυριακή διεξάγονται οι ευρωεκλογές αλλά με κριτήρια που διαμορφώθηκαν από τις εσωτερικές εξελίξεις, όπως καταδεικνύουν όλες ανεξαρτήτως οι έρευνες για τις τάσεις της κοινής γνώμης. Χαρακτηριστικός είναι ο πίνακας που ακολουθεί.

Είναι προφανές πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία θα αντιδράσουν την Κυριακή 7 Ιουνίου με κριτήρια εσωτερικών εξελίξεων, επιλέγοντας το κόμμα που θα επέλεγαν και στις εθνικές εκλογές. Έτσι και υπό αυτό το πρίσμα, η πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές διαμορφώνεται ως εξής:

Το κόμμα των Οικολόγων – Πράσινων πλησιάζει πια το 10%, ενώ συρρικνώνονται τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, αν τα συγκρίνει κανείς με αυτά της πρόθεσης ψήφου για τις εθνικές εκλογές. Προφανώς και το ΠΑΣΟΚ προηγείται, αλλά με μία διαφορά της τάξης των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων. Ο παρακάτω πίνακας καταδεικνύει με σαφήνεια τη σύγκριση των ποσοστών των κομμάτων ως προς την πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές, καθώς και στις ευρωεκλογές.

Μία ματιά στις συσπειρώσεις των δύο κομμάτων εξουσίας θα βοηθήσει στην πληρέστερη διαμόρφωση της εικόνας τους, λίγες μόνον ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου.

Συσπείρωση Νέας Δημοκρατίας

Η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή με ένα ποσοστό της τάξης του 17,7% να διαρρέει προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι υπόλοιπες διαρροές είναι προς το ΛΑΟΣ και τους Οικολόγους – Πράσινους.

Συσπείρωση ΠΑΣΟΚ

Στο 5% είναι η διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τους Οικολόγους – Πράσινους, ενώ έχει ελαχιστοποιηθεί η διαρροή προς το ΣΥΡΙΖΑ που ήταν και το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε τους προηγούμενους μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση. Στο 7,5% η διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία, ποσοστό αρκετά υψηλό, ακόμη και όταν το διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι προφανώς μόνο η πρώτη θέση, αλλά και η αυτοδυναμία, στόχος που τελικά με τα σημερινά δεδομένα, με Βουλή έξι κομμάτων και με τέτοια χαμηλά ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, δε φαίνεται να επιτυγχάνεται.

(Πρώτη καταχώρηση: 1 Iουνίου 2009, 23:30)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης