Του Κώστα Ιερίδη
Στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική οικονομία, με τις επόμενες ημέρες μέχρι και την 11η Μαΐου, όταν και συνεδριάζει το Eurogroup, να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες.
Κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το πολυνομοσχέδιο δεν θα εξεταστεί τελικά στη σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group, τονίζοντας όμως ότι αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα.
Κομβική η στάση της ΕΚΤ
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σε σημερινή συνεδρίασή της την αύξηση του ανώτατου ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Χρηματοδότησης (ELA) κατά 1,4 δισ. ευρώ. Έτσι, το ανώτατο ποσό διαμορφώνεται πλέον στα 76,9 δισ. ευρώ.
Εάν μέχρι τις 6 Μαΐου δεν έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις, εκτιμάται πως η ΕΚΤ θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση τηςΤην προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε αυξήσει το όριο ρευστότητας κατά 1,5 δισ. ευρώ (συνολικά στα 75 δις), με το ποσό να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει παρασχεθεί.
Ωστόσο, όλα φαίνεται ότι θα κριθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου. Εάν μέχρι τότε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων δεν έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, εκτιμάται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εντείνει τις πιέσεις μέσω αύξησης του «haircut» στα ενέχυρα που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας. Η συγκεκριμένη κίνηση θα «στεγνώσει» πλήρως την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.
Το πολυνομοσχέδιο
Όσον αφορά στο λεγόμενο «εφαρμοστικό» πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει σειρά φορολογικών μέτρων, θα εξεταστεί… προσεχώς από το Brussels Group και στη συνέχεια θα προωθηθεί στο EuroWorking Group, αφού πρώτα συζητηθεί στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη και ενημερωθούν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Ας σημειωθεί ότι η απαγόρευση των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας και η διαχείριση των «κόκκινων δανείων», μέσω της σύστασης ενδιάμεσου φορέα, είναι τα σημαντικότερα σημεία τριβής της Αθήνας με τις Βρυξέλλες. Ακόμη, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα, όπως η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και η περαίωση για ανέλεγκτες υποθέσεις των τελευταίων 10 ετών. Παραμένει «θολό» αν θα επιβληθεί, όπως λέγεται, έκτακτη εισφορά.
Τα μέτρα που εξετάζονται αφορούν μεταξύ άλλων:
- στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και την αντικατάστασή του το 2016, εάν τότε το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας
- στην υποχρεωτική πραγματοποίηση συναλλαγών άνω των 70 ευρώ με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για νησιά με περισσότερους από 3.000 κατοίκους
- στην πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά
- στην αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης (13%) για Ι.Χ., πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
- στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των 100 δόσεων, καθώς όπως έχει αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, όταν εκπνεύσει η ρύθμιση θα υπάρξουν αναγκαστικές κατασχέσεις
- στη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων μέσω ειδικής ρύθμισης που θα προβλέπει έναν κατ’ αποκοπή φόρο
- στην περαίωση των φορολογικών υποθέσεων που δεν έχουν ελεγχθεί τα τελευταία χρόνια
- στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (μεταξύ αυτών πάταξη λαθρεμπορίου ποτών-τσιγάρων)
- στην ενθάρρυνση επιστροφής καταθέσεων από την Ελβετία
- στην αύξηση των εισιτηρίων σε πολιτιστικούς χώρους
- στην επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις και σε αυτές που προβάλλονται σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (sites)
Όσον αφορά στην έκτακτη εισφορά, για την ώρα δεν είναι γνωστό εάν θα εφαρμοστεί, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για επιβολή φόρου για ένα όριο εισοδήματος και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ).