Ο Αλέξης Τσίπρας ανέμενε μια αφορμή για να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά στο υπουργικό του συμβούλιο. Βεβαίως, η αφορμή δεν θα μπορούσε να ήταν η ασήμαντη περίπτωση του Κώστα Ζουράρι.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέμενε μια αφορμή για να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά στο υπουργικό του συμβούλιοΟι εισηγήσεις των συνεργατών του στο Μαξίμου ήδη έχουν κατατεθεί εδώ και πολύ καιρό. Ως εκ τούτου, ο φάκελος «Ανασχηματισμός» είναι έτοιμος και αναμένεται απλώς η στιγμή του πρωθυπουργικού χειρισμού. Η φάση αυτή θα αρχίσει την Τετάρτη το βράδυ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέψει από την Τρίπολη, όπου διεξάγεται το Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου δήλωσε στους συνεργάτες του ότι δεν επιθυμεί να διεξαχθεί κουβέντα περί ανασχηματισμού για τις επόμενες 48 ώρες. Ο λόγος είναι απλός.

Στο Περιφερειακό Συνέδριο της Τρίπολης θα τον συνοδεύει τουλάχιστον το μισό υπουργικό συμβούλιο. Δεν θα ήθελε, δηλαδή, να έχει δίπλα του υπουργούς τους οποίους την Τετάρτη το βράδυ θα αντικαταστήσει.

Βεβαίως, ο ανασχηματισμός είναι μια περίεργη υπόθεση, αφού, όπως διεμήνυσε στο zougla.gr άνθρωπος που γνωρίζει τα πράγματα στα υπόγεια του Μαξίμου, «αρχίζεις από τον θυρωρό και καταλήγεις στα ρετιρέ και δεν ξέρεις ποτέ πώς θα σκάσει η καραμπόλα».

Αμετακίνητοι υπουργοί είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι βρίσκονται εν μέσω διαπραγμάτευσης για την 4η αξιολόγηση, καθώς και ο Αλέξης Χαρίτσης, για τον οποίο ο πρωθυπουργός επιφυλάσσει σοβαρές αναβαθμίσεις. Μια από αυτές θα μπορούσε να ήταν και η τοποθέτησή του στο ΥΠΟΙΚ.

Αμετακίνητη είναι και η κα Αχτσιόγλου, τουλάχιστον μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού ο πρωθυπουργός τής επιφυλάσσει «βαριά» υποψηφιότητα, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει το σύστημα Μαξίμου σε μια τελική απόφαση, καθώς οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι αυτήν τη στιγμή ρευστοί.
Αμετακίνητος λόγω συγκυρίας και διεθνών συσχετισμών είναι και ο Νίκος Κοτζιάς στο ΥΠΕΞ. Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στο περιβάλλον του πως η διαχείριση του θέματος «Νίκος Κοτζιάς» αφορά τον ίδιο και μόνον. Βεβαίως, αμετακίνητος είναι και ο Πάνος Καμμένος στο Υπουργείο Άμυνας καθώς και ο Πάνος Σκουρλέτης, παρά τις περί του αντιθέτου ατεκμηρίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες φλύαρα διακινούνται στο συγκρότημα Μαρινάκη. Αξίζει ιδιαίτερη υποσημείωση το γεγονός ότι το πολιτικό ρεπορτάζ του εν λόγω συγκροτήματος, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα επί ΔΟΛ, δεν διαθέτει καμία πρόσβαση στο Μαξίμου.

Ο Πάνος Σκουρλέτης «συμμετέχει στην τρόικα της κυβέρνησης και δεν τον κουνά κανείς. Μόνο εάν αυτός το επιθυμεί θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα», εξηγούσε στο zougla.gr έγκυρη κυβερνητική πηγή.

Υπό καρατόμηση βρίσκονται οι εξής υπουργοί: Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Μουζάλας και Λυδία Κονιόρδου.

Ο πρώτος είχε τοποθετηθεί στο ΥΠΕΞ για να διαδραματίζει ρόλο «χωροφύλακα» παρακολουθώντας τις κινήσεις του Νίκου Κοτζιά. Τελικά, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επιφυλάσσει πολύ σοβαρό ρόλο για τον Γιώργο Κατρούγκαλο στη συνταγματική αναθεώρηση και ως εκ τούτου δεν θα επιθυμούσε να τον αποχωριστεί.

Ο Γιάννης Μουζάλας και για προσωπικούς λόγους θεωρεί -και σε αυτό συμφωνεί το Μαξίμου- πως έχει ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός του κύκλος.

Για τη Λυδία Κονιόρδου τα πράγματα είναι πιο απλά: «Το να είσαι καλή ηθοποιός δεν σημαίνει ότι μπορείς να είσαι και καλή υπουργός» συζητούν στα υπόγεια του Μαξίμου, εξηγώντας πως η κα Κονιόρδου δεν κατάφερε να ελέγξει τα κυκλώματα του Υπ. Πολιτισμού, ενώ ο ρόλος της στην υπόθεση του Ελληνικού ήταν τουλάχιστον αντιπαραγωγικός. Της καταλογίζονται επίσης και αφελείς παρεμβάσεις και δηλώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το κύρος που πρέπει να εκπέμπει το αξίωμα του υπουργού Πολιτισμού.

Το μείζον ερώτημα σε αυτόν τον ανασχηματισμό αφορά τον Νίκο Φίλη. Ο πρωθυπουργός θα προτιμούσε να τον έχει μέσα στην κυβέρνηση παρά εκτός υπουργικού συμβουλίου, δεδομένου ότι ο Ν. Φίλης εκφράζει μια συγκροτημένη εσωκομματική αντιπολίτευση εφ’ όλης της ύλης, ακόμη και για τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το πώς ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να χρησιμοποιήσει τον Νίκο Φίλη.

Παρά τις δημοσιογραφικές φήμες, ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει περιθώρια αλλαγής του Κώστα Γαβρόγλου και τοποθέτησης νέου υπουργού Παιδείας. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κ. Γαβρόγλου έχει ένα διαρκές ανοικτό μέτωπο με την Εκκλησία.

Οποιαδήποτε αλλαγή θα σηματοδοτούσε υποχώρηση του Μαξίμου έναντι της Ιεραρχίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εσωκομματικές ισορροπίες στην Κουμουνδούρου.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο πρωθυπουργός από την Τετάρτη το βράδυ έως και την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου οι νεοεισερχόμενοι υπουργοί να ορκιστούν την Παρασκευή ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: