Με πυρετώδεις διαβουλεύσεις τα επιτελεία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση άρχισαν από το πρωί της Τρίτης να προσαρμόζουν την τακτική τους στα νέα επικοινωνιακά δεδομένα ενόψει της νέας σύσκεψης των τριών αρχηγών της Τετάρτης.

Το Μαξίμου προχώρησε στην αποκωδικοποίηση του γρίφου που εξέδωσε το Συμβούλιο Επικρατείας. Την αποκωδικοποίηση αυτή στην ουσία εξέφρασε την προηγούμενη ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου. Κατά την κυβέρνηση η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ αποκωδικοποιείται ως εξής:

Α) Καλώς καταργήθηκε η ΕΡΤ ΑΕ.
Β) Καλώς οι απολύσεις εργαζομένων.
Γ) Κακώς έπεσε το σήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Με τις τρεις αυτές συντεταγμένες το Μαξίμου δρομολογεί σύμφωνα με πληροφορίες το στήσιμο εκπομπής σήματος μέσω μηχανισμών που θα καταλήξουν στην μετάδοση ενός μίνιμουμ τηλεοπτικού προγράμματος.

Η εκπομπή αυτή συντονίζεται μέσω ενός μηχανισμού του υπ. Εσωτερικών σε άμεση συνεργασία με την ψηφιακή πλατφόρμα της DIGEA. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο εγχείρημα συμμετέχει με τεχνική υποστήριξη μηχανισμός ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο προσφάτως το υπ. Οικονομικών παραχώρησε δικαιώματα μετάδοσης αθλητικών events των οποίων τα δικαιώματα είχε η ΕΡΤ ΑΕ. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την τοποθέτηση διαχειριστή ο οποίος θα συντονίσει αυτή την τηλεοπτική παραγωγή και την απόλυση των εργαζομένων (ο αριθμός δεν έχει γίνει γνωστός) είναι σχετικό και σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή δεν προσδιορίζεται. Είναι πολύ πιθανόν ο Γιάννης Στουρνάρας να έχει συμπεριλάβει τις λεπτομέρειες αυτές στην πρόταση που θα υποβάλλει αύριο στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Επίσης επιχειρείται η επίσπευση του στησίματος της νέας δομής (εταιρείας) της Δημόσιας Τηλεόρασης όπου θα προσληφθούν μοριοδοτούμενοι και εργαζόμενοι από την παλαιά ΕΡΤ χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ο τρόπος αξιολόγησης και επιλογής τους με ό, τι αυτό συνεπάγεται για εγγυημένες και διαφανείς διαδικασίες. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται και για το στήσιμο της νέας δομής αλλά και για την ολοκλήρωση των απολύσεων από την παλαιά ΕΡΤ αρχίζει να μετρά από τώρα. Το Μαξίμου αισιοδοξεί πως τα νομικά και άλλα προβλήματα καθώς και το ζήτημα της εμπλοκής της Βουλής (νομοθέτημα, ψήφιση κλπ.) απαιτούν αρκετό χρόνο. Για τις απολύσεις το όριο που τίθεται είναι η 30η Ιουνίου πάντα σύμφωνα με πληροφορίες. Για τα υπόλοιπα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί καταληκτική ημερομηνία.

Προβλέπεται το κλείσιμο της ΕΤ1 και η διατήρηση των αντίστοιχων δομών κατόπιν αναδιάρθρωσης της σημερινής ΝΕΤ και ΕΡΤ3 (η τελευταία υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς). Μελετάται ακόμη η κατάργηση της Τηλεόρασης της Βουλής (άλλωστε δεν υπάρχει κάτι το αντίστοιχο στις ευρωπαϊκές χώρες).

Tεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία της μεταβατικής Δημόσιας Τηλεόρασης

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας.

Υπολογίζεται ότι περί τα 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα προκειμένου να φύγει το μαύρο από τους δέκτες το οποίο θα περιλαμβάνει και τρία δελτία ειδήσεων. Όλα τα κανάλια βέβαια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα. Το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι αν θέλουν οι δύο εταίροι μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- που θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ. Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ξεπερνιέται το πρόβλημα με το μαύρο στις οθόνες, διασώζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το πολιτικό κλίμα

Το Μαξίμου θεωρεί πως με την πρόταση των εννέα σημείων που υπέβαλε την Δευτέρα στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς ο Αντώνης Σαμαράς (πρόκειται για τα 3 τελευταία σημεία της πρότασης που δεν συζητήθηκαν επί της ουσίας) διασφαλίζεται η μελλοντική συνεργασία των τριών κομμάτων και τίθενται νέες βάσεις για την τρικομματική κυβέρνηση.

Από τα σημεία αυτά προκύπτει:

Α) Ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεθοδεύει για τον εαυτό του ένα come back σε «πομπώδες» υπουργείο όπως λέγεται χαρακτηριστικά που θα του επιτρέπει επικοινωνιακούς ελιγμούς. Το υπουργείο που ζητά είναι το Εξωτερικών το οποίο διαθέτει προδιαγραφές επικοινωνιακής προβολής.

Β) Συγκροτείται Φορέας Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου (ΦΣΚΕ) μέτρο που ικανοποιεί την ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Ο Δημήτρης Σταμάτης θα εκπροσωπεί το Μαξίμου κατά τα φαινόμενα.

Τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ των τριών

Για δυσάρεστο κλίμα μεταξύ των τριών αρχηγών με έντονη εκατέρωθεν καχυποψία και με αυξημένη επιφυλακτικότητα των τριών κυβερνητικών συνεταίρων κάνει λόγο το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Η σύσκεψη της Τετάρτης πραγματοποιείται σε προφανώς θετικότερο κλίμα από εκείνo της Δευτέρας και αυτό πανθομολογείται πλην όμως η κάθε πλευρά κρατάει τις αποστάσεις της και προειδοποιεί ένθεν και ένθεν πως δεν θα γίνουν αποδεκτές «τρελές συμπεριφορές». Μία τέτοια προοπτική θα οδηγούσε σε εκλογές, έλεγαν κυβερνητικά στελέχη αργά το μεσημέρι της Τρίτης.

Νέες διευκρινίσεις του ΣτΕ για την ΕΡΤ

Το απόγευμα της Τρίτης από το Συμβούλιο της Επικρατείας δόθηκαν νέες διευκρινήσεις, καθώς όπως μετέδωσε το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέκυψαν νομικά αλλά και πρακτικά προβλήματα, από τη χθεσινή προσωρινή διαταγή του προέδρου κ. Κων. Μενουδάκου.

Κατ’ αρχάς επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας και ο κ. Σ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης.
Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Το εάν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ1-ΕΡΤ 3, ραδιόφωνα, κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 της από 11.6.2013 απόφασης των δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει τον δρόμο» για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Αυτός ο διαχειριστής, λοιπόν, θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν.

Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής.
Πάντως, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση αναστολής, εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν τον σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου.

Αντίθετα, όμως, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Όμως, ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δύο συναρμόδιων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης.

Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.

Τέλος, οι δικαστές επανέλαβαν ότι η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η «τύχη τους» θα καθοριστεί από τον διαχειριστή, που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.