Δεύτερη ερώτηση κατέθεσε το Ποτάμι (Γιώργος Αμυράς, Χάρης Θεοχάρης) για τον έλεγχο του παράνομου τζόγου και το τέλος που επιβάλλεται στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Ο παράνομος τζόγος ακμάζει σπάζοντας κάθε ρεκόρ εισπράξεων που φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ ετησίως και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλείνει επιδεικτικά τα μάτια της.

Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, οι βουλευτές Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς και Χάρης Θεοχάρης ζητούν να μάθουν ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για τα παράνομα τυχερά παιχνίδια καθώς και το ύψος των προστίμων που έχουν καταλογιστεί κατά το 2015.

Στον παράνομο τζόγο που οργιάζει σήμερα στην Ελλάδα, παίκτες και διοργανωτές δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως περιορισμό και φορολόγηση, και οι βουλευτές διερωτώνται αν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης και πόσες συλλήψεις έχουν γίνει στο ίδιο διάστημα.

Τέλος, ζητούν να μάθουν με ποιο τρόπο τα αρμόδια υπουργεία σκοπεύουν να πατάξουν τον παράνομο τζόγο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΘΕΜΑ : ‘Έλεγχοι και πάταξη των παράνομων τυχερών παιγνίων.
Κύριοι Υπουργοί,

Σε μια οικονομία όπου η παραοικονομία ακμάζει με αποτέλεσμα την απώλεια δισεκατομμυρίων για το Ελληνικό Δημόσιο, η παράνομη αγορά τυχερών παιγνίων έρχεται να προστεθεί ως ένα ακόμα σοβαρότατο πρόβλημα, δεδομένης και της κοινωνικής διάστασής του! Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όμως κλείνει τα μάτια της σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο και δεν παρουσιάζει καμία βούληση ή κάποια πρωτοβουλία για να πολεμήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα παράνομα τυχερά παίγνια εις βάρος, τόσο του κοινωνικού συνόλου εν γένει, όσο και των 4.500 πρακτόρων του ΟΠΑΠ που είναι μικρομεσαίες νόμιμες επιχειρήσεις της γειτονιάς και προσφέρουν πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο ελληνικό Δημόσιο!

Σύμφωνα με μελέτες και αναλύσεις που έχουν διεξαχθεί οι δραστηριότητες από τα παράνομα τυχερά παίγνια σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχει τζίρους δισεκατομμυρίων (έως και 6 δις ευρώ το χρόνο), από παίκτες και διοργανωτές που δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως περιορισμό, φορολόγησης και νομικής υπόστασης. Κάθε αρμόδια Αρχή αλλά πρωτίστως η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) θα έπρεπε να είχε εντατικοποιήσει τις δράσεις της ώστε να πατάξει την παράνομη αυτή δραστηριότητα και παράλληλα να εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως έσοδα, εν μέσω αυτής της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνάει η χώρα μας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Έχει το Υπουργείο εκτιμήσεις σχετικά με την έκταση της παράνομης αγοράς τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και την απώλεια εσόδων τόσο για το Ελληνικό Δημόσιο, όσο και για την οικονομία γενικότερα; Τι τάση καταγράφεται ως προς το μέγεθος της αγοράς αυτής τα τελευταία χρόνια;

2. Ποιες είναι οι ενέργειες της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων και ποια τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων το 2015; Έχουν υπάρξει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για το 2015 και πώς αυτές αξιολογούνται σε σχέση με το 2014;

Αθήνα, 10.12.2015 Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας – ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Θεοχάρης Χάρης, Β’ Αθήνας – ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ