Την αυταξία της σημερινής συνάντησης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, εν μέσω της τραπεζικής κρίσης, υπογράμμισε χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων από την Ελλάδα.

«Η συντομότερη απεμπλοκή μας από το μνημόνιο περνά μέσα από την εφαρμογή του μνημονίου» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας πως «όσο είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, τόσο ενισχύεται η αξιοπιστία μας και διευκολύνεται η δυνατότητά μας για πολιτική διαχείριση των προβλημάτων μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σημερινή συνάντηση θα λάβουν μέρος από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Μ. Ντράγκι και ο Γ. Άσμουσεν, ενώ από κυπριακής πλευράς ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Π. Δημητριάδης.

Στον απόηχο της απόφασης για το «κούρεμα» των καταθέσεων – που «είχε διαμορφωθεί από καιρό ως μια νέα φιλοσοφία και απλώς έψαχναν να κάνουν το πείραμα χωρίς να προκαλέσουν συστημικό κόστος» – όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά – η κυπριακή πλευρά θα αναζητήσει έναν χειρισμό αντιμετώπισης των πρακτικών προβλημάτων.

Τα πρόσφατα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής και η αυτοτελής παράγραφος για την Κύπρο εκτιμάται πως προσφέρουν τη δυνατότητα στην κυπριακή κυβέρνηση να διαβουλευθεί με τους εταίρους της για την υιοθέτηση μιας ανάλογης μεταχείρισης (στη βάση των αποφάσεων του Φεβρουαρίου) που έτυχε η Ελλάδα και η Πορτογαλία ακόμη και η Ισπανία, σε μια χρονική συγκυρία που η Κύπρος δεν ήταν σε καθεστώς μνημονίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την Κύπρο, που παρουσίαζε μια ιδιαιτερότητα – καθώς τα πλείστα των δανείων της είχαν υποθήκες ακινήτων – ο αξιόπιστος τρόπος ανταπόκρισης της Ιρλανδίας επισημαίνεται πως αποτελεί ένα πρότυπο, ενώ υπογραμμίζεται πως μια θετική ένδειξη σήμερα μπορεί να ανασχέσει τις εκροές καταθέσεων που δοκιμάζουν ακόμη και σήμερα το αδύναμο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις και ανατρέχοντας στην εκδήλωση της κρίσης, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε πως η Κύπρος βγήκε από τις αγορές από τον Νοέμβριο 2010, καθώς την τελευταία 4ετία «απέφευγε να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Ακόμη και μια πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών τον Φεβρουάριο 2010 τελικά δεν υιοθετήθηκε από το τότε υπουργικό συμβούλιο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Αρνητικά αποτίμησε επίσης ο κ. Στυλιανίδης την πρακτική του βραχυπρόθεσμου εσωτερικού δανεισμού για την κάλυψη του δημόσιου χρέους από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Αν, αντί για μικρά δάνεια 3μηνης βάσης, είχαμε βγάλει ομόλογα 10ετίας, η κατάσταση θα είχε ελεγχθεί καλύτερα» σημείωσε σχετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης