Οι εκλογές που χαρακτηρίστηκαν πολιτικά κρίσιμες για το μέλλον του τόπου αποδείχτηκαν τελικά κοινωνικά αδιάφορες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάλπες έκλεισαν στις 19:00 και πριν βγουν τα αποτελέσματα για τους νέους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε περιφερειακό και δημαρχιακό επίπεδο, το μήνυμα που εστάλη και αυτή την Κυριακή τη δεύτερη των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν ηχηρό.

Παντελής αδιαφορία των πολιτών και ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να προσελκύσει το ενδιαφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων που προτίμησαν την αποχή ως δείγμα πολιτικής ανυπακοής παρά την προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Όσον αφορά αυτούς που επέλεξαν τελικά να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα και να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα θα πρέπει να αναμένουν έως τις 21:00 για να δουν τους νικητές στους 221 δήμους και στις 11 περιφέρειες της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σαφές ότι με δεδομένη την τεράστια αποχή και την μηδενική ανοχή του εκλογικού σώματος, ο αγώνας των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τον δεύτερο και τελικό γύρο των εκλογών αναμένεται να κριθεί στο νήμα.

Η αγωνία αναμένεται να κορυφωθεί και ενδεχομένως η εκλογική νύχτα να «επιμηκυνθεί» στις περιφέρειες Πελοποννήσου και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων στον πρώτο γύρο ήταν οριακή. Επομένως η πολιτική σύγκρουση ειδικά σε αυτές τις περιφέρειες λαμβάνει το τίτλο του ντέρμπυ.

Σκληρή μάχη θα δοθεί επίσης σε δύο ακόμη περιφέρειες στο Βόρειο Αιγαίου και τα Ιόνια Νησιά όπου αφενός το μικρό εκλογικό σώμα και αφετέρου ελάχιστη διαφορά του πρώτου γύρου προμηνύει σκληρή μάχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις υπόλοιπες περιφέρειες θεωρούνται επικρατέστεροι οι νικητές του πρώτου γύρου αν και εξ αιτίας της μεγάλης αποχής δεν αποκλείονται εκλογικές εκπλήξεις.

Με ενδιαφέρον αναμένεται ειδικά η έκβαση της αναμέτρησης Γιάννη Σγουρού και Βασίλη Κικίλια στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας της Αττικής

Αλλά και στους δήμους ειδικά στους τρείς μεγαλύτερους της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά όπου τα δύο κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκρούονται και ευελπιστούν σε νίκες που περισσότερο θα χρησιμοποιηθούν στο επικοινωνιακό πεδίο παρά θα αποτελέσουν εφαλτήριο σοβαρής πολιτικής παρακαταθήκες για το εγγύς εκλογικό μέλλον.

Η  «γραμμή» των κομμάτων

Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τα ικανότερα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν την επανάσταση του «Καλλικράτη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου και κατά την δεύτερη Κυριακή, ζητά από τους ψηφοφόρους η Ρηγίλλης, με τον Αντώνη Σαμαρά να καλεί τους πολίτες «να ψηφίσουν ελπίδα».

Να ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, «μαυρίζοντας» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κάλεσε το ΚΚΕ τους πολίτες, ενώ ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να υποδείξει συγκεκριμένους υποψήφιους.

Υπέρ των υποψηφίων δημάρχων που στηρίζει η ΝΔ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, παράλληλα όμως, τάχθηκε και υπέρ του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά στον δεύτερο γύρο, σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων θα είναι τα προγράμματα, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει τον κ. Σγουρό.

Τη στήριξή του στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

Τι περιμένουν τα επιτελεία

Στην Ιπποκράτους, θεωρούν βέβαιη την επικράτηση στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Ελλάδας, Α. Μακεδονίας – Θράκης και Ιονίων Νήσων, ενώ αβέβαιο θεωρούν το αποτέλεσμα για την Αττική. Αισιοδοξία επικρατεί και για νίκη και σε Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία. Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι θα «κατακτήσουν» συνολικά 10 περιφέρειες, μαζί με Κρήτη και Νότιο Αιγαίο που έχουν «πρασινίσει» από τον πρώτο γύρο.

Στη Ρηγίλλης, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο θεωρούνται ήδη γαλάζιες, και στελέχη της δηλώνουν ότι αναμένουν νίκη στη Θεσσαλία, Βόρειο Αιγαίο και Πελοπόννησο. Αισιοδοξία εκφράζουν και για τις περιφέρειες Α. Μακεδονίας και Αττικής.

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι το μεγάλο ζητούμενο και των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τη μάχη της δεύτερης Κυριακής είναι η μείωση του ποσοστού της αποχής που έφθασε το 40% στον πρώτο γύρο των εκλογών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης