Zougla Newsroom
Την 23η Ιουλίου του 2013 ο εφοπλιστής – επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης συλλαμβάνεται σύμφωνα με τον νόμο περί διαφθοράς. Είχε κατηγορηθεί τότε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και υπεξαίρεση. Αδικήματα που αφορούν επισφαλή δάνεια και την διαχείριση των οικονομικών της FBBank.*
Η σύλληψη θα καθυστερήσει για 24 ώρες. Κάποιο ανώτερο στέλεχος της Αστυνομίας είχε προειδοποιήσει τον Βίκτωρα Ρέστη. Όταν η αστυνομική ομάδα έφθασε εκεί όπου βρισκόταν ο επιχειρηματίας αναγνώρισε το αυτοκίνητο του ανώτερου αξιωματικού που ήταν παρκαρισμένο εκεί κοντά. Δεν προχώρησαν σε σύλληψη διότι θα έπρεπε να πιάσουν και τον συνάδελφό τους. Το σκηνικό επαναλήφθηκε και την επόμενη ημέρα αλλά χωρίς τον ανώτερο αξιωματικό. Ούτε γάτα ούτε και ζημιά.
Ο Βίκτωρας Ρέστης διατηρεί εδώ και δεκαετίες στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Βορύλλα, πολιτευτή του ακροδεξιού κόμματος «Νίκη». Διαβάστε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της «Ζούγκλας».
Ο Βορύλλας είναι ένα διαχρονικό pass par tout. Έχει σχέσεις με δεξιούς βουλευτές και πολιτευτές αλλά και κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως με τον Νικόλαο Γερασιμίδη, σάρκα εκ της σαρκός του κόμματος, στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη κλπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η σχέση του Ανδρέα Βορύλλα με τον Βίκτωρα Ρέστη είναι «αναγκαίο κακό» , ομολογούν όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα. Διαθέτει το …. «μαγικό ραβδάκι» συμπληρώνουν με νόημα και πολλά χαμόγελα οι ίδιοι κύκλοι.
Ο Βίκτωρας Ρέστης όμως διατηρεί διαχρονικές σχέσεις και με τον ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. στον οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω. Από τότε αποστρατεύθηκε και εντάχθηκε στο ….. πολιτικό δυναμικό του τόπου. Λέγεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιφυλάσσει μία άκρως τιμητική και θεσμικά ενδιαφέρουσα θέση σε αυτόν τον παλαίμαχο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. όστις ενετάχθη στην πολιτική και έφθασε αρκετά ψηλά είναι η αλήθεια. Προφανώς ο πρωθυπουργός πιστεύει πως ο άνθρωπος αυτός κάποια στιγμή μπορεί και ….. «ν’ αγιάσει»!. Ο νοών νοήτω.
*Από την «Athens Voice» της 23ης Ιουλίου 2013 :
«Ύστερα από ένταλμα των δικαστικών αρχών, συνελήφθη ο γνωστός εφοπλιστής και, γενικότερα, επιχειρηματίας κ. Βίκτωρας Ρέστης. Εντός της ημέρας ο εφοπλιστής θα οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας, αρμόδιας για θέματα διαφθοράς, Ρέας Κατσίβελη. Η ανακρίτρια εξέδωσε το ένταλμα για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αφορούν ποσό 5,8 εκατ. ευρώ, που χορήγησε η τράπεζα FBBank προς εταιρείες συμφερόντων του κ.Ρέστη.
Γενικά, η υπόθεση αφορά επισφαλείς δανειοδοτήσεις που φέρονται να δόθηκαν από την τράπεζα FBBank σε εταιρίες συμφερόντων του εφοπλιστή. Οι κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Ρέστη είναι κακουργηματικές: υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ το ποσό για το οποίο ελέγχεται ο κ. Ρέστης φέρεται να ξεπερνάει τα 500 περίπου εκατ. ευρώ. Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται άλλοι τρεις πολίτες.
Σύμφωνα όμως με δημοσίευμά του «Έθνους της Κυριακής», ο κ. Ρέστης, με βάση πόρισμα του κ. Παναγιώτη Νικολούδη (αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες), ο κ. Ρέστης ενδέχεται να κατηγορηθεί και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Η σύλληψη αφορά τη δανειοδότηση εταιρίας του κ. Ρέστη από την τράπεζα FBB, πάλι του κ. Ρέστη. Το δάνειο φέρεται ότι κατέληξε, ύστερα από δαιδαλώδεις διαδρομές, σε προσωπικούς του λογαριασμούς.
«Στο πόρισμα γίνεται ειδική αναφορά από τον πρόεδρο της Αρχής στα 524 εκατ. ευρώ που ήταν το παθητικό της συγκεκριμένης τράπεζας και θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.
Η υπόθεση αφορά σε πρώτη φάση δάνειο 5,8 εκατ. ευρώ, το οποίο ο κ. Ρέστης φέρεται ότι έδωσε από την τράπεζα ιδιοκτησίας του FBB-Πρώτη Επιχειρηματική ΑΕ, στον… εαυτό του και σε μέλη της οικογένειάς του, μέσω αλυσίδας offshore εταιριών, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων ή έστω αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστη η τράπεζα.
Ο κ. Ρέστης, που εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις τις οποίες ερευνά ήδη η Δικαιοσύνη, είναι και ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 40% στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» των Θέμου Αναστασιάδη και Τάσου Καραμήτσου».
Διαβάστε επίσης: