«Ο ελληνικός λαός πρέπει να πειστεί ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη». Με αυτή τη λιτή αλλά καθόλα δεικτική φράση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, 24 ώρες μετά την ανακοίνωση των πιο σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που πάρθηκαν ποτέ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επί της ουσίας, το κοινό λαϊκό αίσθημα για την τιμωρία των υπευθύνων της κρίσης, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η ατιμωρησία. 

Λίγο αργότερα δε, και ενώπιον ενός ξένου θεσμικού πολιτικού παράγοντα, του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να παταχθούν οι «απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος».

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο πρωθυπουργός έλαβε το μήνυμα, απαντώντας ότι το «αίσθημα της ατιμωρησίας είναι διαλυτικό της δημοκρατικής κοινωνίας», ενώ δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση θα κάνει κάθε τι για να προστατεύσει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες με ένα δίχτυ ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ανέφερε ότι «είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε αυτήν την κρίση ευκαιρία».

Ενώπιον των δημοσιογράφων υπογράμμισε πως ελήφθησαν «δύσκολες αποφάσεις, αποφάσεις αναγκαίες για τον ελληνισμό, για την πατρίδα», αλλά «είναι ευκαιρία να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα, να κάνουμε μια νέα αρχή για μια Ελλάδα πιο δίκαιη, διαφάνειας, μια Ελλάδα πιο ανθρώπινη, της ανάπτυξης, ανταγωνιστική, μια Ελλάδα για την οποία όλοι μας να είμαστε περήφανοι».


Πρόκληση αυτό που συμβαίνει στη Βουλή

Χιλιάδες Έλληνες από τις αρχές Μαρτίου και, εν τέλει, από χθες, τρέμουν στην ιδέα τού «πώς θα τα βγάλουν πέρα».

Σε αυτή την κατηγορία δεν θα ανήκει μια μικρή συντεχνία ή κάστα εργαζομένων: οι υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι προφανώς έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη».

Οι υπάλληλοι της Βουλής ναι μεν χάνουν -όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι- τον 13ο και 14ο μισθό τους, αλλά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον 15ο και 16ο μισθό, καθώς αυτοί θεωρούνται ως επιδόματα.

Ταυτόχρονα -και εδώ είναι το θέατρο του παραλόγου- από τη στιγμή που, στις αρχές Μαρτίου, ανακοινώθηκε η περικοπή (κατά 15%) της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις διάφορες Επιτροπές της Βουλής, έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός συνεδριάσεων των Επιτροπών.

Πόλεμος στους οίκους αξιολόγησης

Την ώρα που ο πρωθυπουργός περνούσε την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου και άκουγε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον καλεί ευθέως να τιμωρήσει τους ενόχους της κρίσης, η Ευρώπη με μία ανακοίνωση και μία δήλωση αναγνωρίζει (κατόπιν εορτής) το «βρόμικο παιχνίδι» που παίχθηκε κατά της Ελλάδας.

Η πρώτη αναγνώριση του βρόμικου ρόλου των οίκων αξιολόγησης (Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch) ήρθε από τα πλέον αρμόδια όργανα της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που, σε μια άνευ προηγουμένου στην ιστορία της κίνηση, επιτρέπει στις τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα να συνεχίσουν να λαμβάνουν πιστώσεις από την ίδια, παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Πρόκειται για μια σαφή στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και, ταυτόχρονα, μια ευθεία επίθεση κατά των κερδοσκοπικών κύκλων.
 

Και, καθώς «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι αλλά και να δείχνει τίμια», έρχεται και η δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, για να επιβεβαιώσει κατά τον πλέον ευθύ τρόπο τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης και των κερδοσκόπων στην κατάντια της Ελλάδας.

Βεβαίως, είχε προ ημερών προηγηθεί η αμφισβήτηση των οίκων αξιολόγησης και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντείνει την επιτήρηση των οίκων αξιολόγησης με εγκύκλιο, η οποία επικυρώθηκε εδώ και έναν χρόνο και θα τεθεί προσεχώς σε εφαρμογή.

Όλα αυτά έγιναν, όμως, πολύ καθυστερημένα και αφού πρώτα η Ελλάδα και ο λαός της αναγκάστηκαν να «ματώσουν» και να γίνουν «πειραματόζωα» των κερδοσκόπων, των αγορών και των κάθε λογής τυχοδιωκτών της διεθνούς οικονομικής ελίτ.

Θετικά σχόλια και προβλέψεις

Η πρώτη αντίδραση του επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, όσον αφορά τις ελληνικές προσπάθειες ήταν απολύτως θετική.

Ο «σκληρός Όλι» εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Συντάχθηκε, έτσι, απολύτως προς την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλη βοήθεια, εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και σαφώς συστηματικά.

Υποχωρεί το κόστος κρατικού δανεισμού

 Η τελική συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας προκαλεί υποχώρηση των spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, έναντι των γερμανικών Bunds.

Νωρίτερα, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση ελληνικών 10ετών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών υποχωρούσε στις 607,4 μονάδες βάσης, από 662 μονάδες βάσης που έκλεισε την Παρασκευή.

Πτωτικά κινούνται και τα spread των πορτογαλικών και των ισπανικών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, καθώς η συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας μετρίασε τις ανησυχίες για διάδοση των προβλημάτων σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Το spread του πορτογαλικού ομολόγου υποχωρούσε στις 221 μονάδες βάσης, από 224 μονάδες βάσης της Παρασκευής, και το spread του ισπανικού ομολόγου στις 104 μονάδες βάσης, από 109 μονάδες βάσης αντίστοιχα.