Οι τρόποι με τους οποίους θα ανταποκριθεί η ΕΕ στις τρέχουσες προκλήσεις των πολλαπλών κρίσεων, οικονομικής και προσφυγικής, και στον κίνδυνο αποσυντονισμού μετά το Brexit, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Νίκος Ξυδάκης σε συνέντευξή του στο Euro2Day .
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συνδεόμενοι ή προερχόμενοι από το ΕΣΚ (ESP), συναντώνται τακτικά στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και επεξεργάζονται θέσεις ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ελληνική πλευρά, προσέθεσε, συμμετέχει ως παρατηρητής, ενεργά από τη συνάντηση της 15ης Ιουλίου στη Ρώμη, όπου εκτός από τον ίδιο, συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Εκεί αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Αθήνα.
Ο κ. Ξυδάκης είπε ότι το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ, τα αδιέξοδα της εμμονικής λιτότητας, η προστασία της εργασίας και του κράτους πρόνοιας, το κράτος δικαίου και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης. Και βέβαια, τόνισε, η κοινοτική λειτουργία της Ένωσης, βάσει των ιδρυτικών της αξιών της αλληλεγγύης, της σύγκλισης και της συνοχής. Πρωταρχικό μέλημα είναι η δημοκρατία και η ευημερία των κοινωνιών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που θα γίνει στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο, ο κ. Ξυδάκης είπε:
«Η οικονομική κρίση και η προσφυγική έδειξαν ότι η Ευρώπη μόνο ενωμένη και αλληλέγγυα μπορεί να προχωρήσει. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του κερματισμού. Το Brexit και η αστάθεια στην Τουρκία δείχνουν εναργώς ότι οι εξελίξεις είναι γεωστρατηγικής και ιστορικής σημασίας. Η χώρα μας οφείλει να συζητά με όλους και να αρθρώνει μια πολυεδρική διπλωματία με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Η γεωγραφία και η συγκυρία που μας ταλαιπώρησαν στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορούσαν να στραφούν σε πλεονεκτήματα. Απαιτείται, βέβαια, σύνεση, επιμονή και υπομονή».