Τριγμούς έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το e-mail Βαρουφάκη με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, την ίδια στιγμή που η Γερμανία διατηρεί σκληρή στάση, απαιτώντας την εκποίηση δημόσιας περιουσίας για την αποστολή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Λαφαζάνης, Βαλαβάνη και Σταθάκης αμφισβητούν ανοικτά τις δεσμεύσεις Βαρουφάκη για τη συνέχιση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων σε Ελληνικό, ΔΕΗ και περιφερειακά αεροδρόμια
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για αλλαγή των όρων προκήρυξης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις γραπτές δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες εστάλησαν στις Βρυξέλλες και βάσει αυτών υπήρξε συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με το e-mail Βαρουφάκη, η κυβέρνηση δεσμεύεται να σεβαστεί όσες αποκρατικοποιήσεις έχουν ολοκληρωθεί ή πρόκειται να ολοκληρωθούν βάσει υπογραφών σε συγκεκριμένες συμφωνίες.
Στις ολοκληρωμένες αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνονται:
- η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ
- η πώληση των Κρατικών Λαχείων
- η πώληση της έκτασης 490.000 τ.μ. στην Κασσιόπη της Κέρκυρας στην αμερικανική εταιρεία NCH Capital.
Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχει :
- Η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης στο αραβικό fund AGC Jermyn Street προς 400 εκατ. ευρώ, με την αποκρατικοποίηση να βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων γραφειοκρατικών ενεργειών.
- Η διαδικασία αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό την οποία έχει αναλάβει η Lamda Development ύστερα από διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Η εισηγμένη εταιρεία πλειοδότησε στον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της έκτασης, προσφέροντας εφάπαξ τίμημα 915 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν πέσει οι πρώτες υπογραφές μεταξύ Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και επενδυτή.
- Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ, σε ποσοστό έως και 49%, με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας.
- Η αναζήτηση αγοραστή για τη μικρή ΔΕΗ, την εταιρεία που θα δημιουργηθεί με το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και της πελατειακής της βάσης.
- Η πώληση του ποσοστού που διατηρεί το Δημόσιο στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, με το deal που έχει γίνει με την Cosco -η οποία ελέγχει τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού- να συνεχίζεται κανονικά.
- H παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων «Fraport» έναντι ποσού 1,4 δισ. δολαρίων.
Ο ίδιος, πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους το ξεπούλημα των “ασημικών” έναντι «πινακίου φακής», κάνοντας λόγο για την ανάγκη δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια από την εκποίηση δημόσιας περιουσίας.
Ο… Γερμανός ξενοδόχος
Οι δηλώσεις Βαλαβάνη, Λαφαζάνη και Σταθάκη έρχονται μια μόλις ημέρα μετά την οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συνέχιση της διαδικασίας που αφορά στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού (επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και έγκριση του σχεδίου ανάπλασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας).
Το Βερολίνο διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, προκειμένου να υπάρξει οικονομική βοήθεια προς την ΕλλάδαΗ απόφαση του Ελεγκτικού που έκρινε νόμιμη τη διαγωνιστική διαδικασία, απορρίπτοντας αίτηση αναίρεσης κατά προηγούμενης του απόφασης, την οποία είχε καταθέσει η Περιφέρεια Αττικής, προκάλεσε αντιδράσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, τα οποία έκαναν λόγο για «απόφαση που αλληθωρίζει μονόπλευρα υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων».
Κι όλα αυτά, ενώ το Βερολίνο συνεχίζει να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, προκειμένου να υπάρξει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Yπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ δήλωσε την Τετάρτη ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της την καθυστέρηση ή τη διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων», υπογραμμίζοντας πως «εάν η Ελλάδα έχει τέτοια πρόθεση, αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα και προσθέτοντας πως «προϋπόθεση για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων αποτελεί η υλοποίηση όλων των όρων», συμπεριλαμβανομένης και της συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων.