Αναδιπλώνεται το Βερολίνο μετά και την τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Μέρκελ αργά το μεσημέρι της Παρασκευής με αντικείμενο βεβαίως τη σύνοδο του Βερολίνου για το Λιβυκό ζήτημα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Αθήνα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη διότι δεν προσκλήθηκε παρά το γεγονός ότι διαθέτει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το βράδυ της Πέμπτης είχε ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα θα θέσει βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οποιαδήποτε συμφωνία επί του Λιβυκού ζητήματος η οποία δεν θα λάμβανε υπόψιν τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και δεν θα ακύρωνε τη συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης περί των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους στην Αν. Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, η κίνηση της Αθήνας να προσκαλέσει τον ηγέτη του ελεύθερου Λιβυκού στρατού Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα 48 μόλις ώρες πριν τη Σύνοδο του Βερολίνου λειτούργησε και λειτουργεί καταλυτικά αναγκάζοντας τη γερμανική διπλωματία να επιχειρήσει μια διαχείρηση της έντονης ελληνικής δυσαρέσκειας. Έτσι, το γερμανικό ΥΠΕΞ προέβη σε νέες δηλώσεις διαψεύδοντας δημοσίευμα της Bild πως το Βερολίνο ενέδωσε στις πιέσεις του Ταγίπ Ερντογάν για να μην παραστεί η Ελλάδα στη Σύνοδο για την Λιβύη, ενώ παράλληλα, ισχυρίζεται ότι η σύνθεση και οι προσκεκλημένοι της Συνόδου του Βερολίνου αποφασίστηκε από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη.

Συγκεκριμένα η Deutsche Welle σε ανταπόκριση από τη γερμανική πρωτεύουσα αναφέρει τα ακόλουθα:

Η Διάσκεψη της Λιβύης την Κυριακή αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του καθιερωμένου κυβερνητικού μπρίφινγκ την Παρασκευή στο Βερολίνο με συχνές αναφορές στην Ελλάδα και το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε να συμμετέχει στη διάσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κριτήρια συμμετοχής – Αβεβαιότητα για Χάφταρ

Με ένα κατηγορηματικό «όχι» διέψευσε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ την πληροφορία της εφημερίδας Bild ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέβαλε τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Όπως διαβεβαίωσε, σε καμία φάση της πολύμηνης προετοιμασίας αυτής της συνάντησης αποτέλεσε θέμα η συμμετοχή ή όχι της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση με τον κ. Μάας την Πέμπτη ο κ. Χάφταρ φαίνεται να υποσχέθηκε τη συμμετοχή του στη διάσκεψη του Βερολίνου. Αλλά θα έρθει;

Οι προσκλήσεις έχουν αποσταλεί από το Βερολίνο, που είναι ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, και η επιλογή έγινε σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη. Το κριτήριο συμμετοχής ήταν ότι θα προσκληθούν κράτη και οργανισμοί που ασκούν άμεσα επιρροή στα δρώμενα στη Λιβύη και μπορούν να συμβάλλουν, ώστε να επιτευχθούν τρεις στόχοι: εκεχειρία, παύση της ανάμειξης ξένων παραγόντων στα εσωτερικά της Λιβύης και έναρξη της διαδικασίας ενός πολιτικού διαλόγου των αντιμαχόμενων δυνάμεων προκειμένου να βρεθεί λύση.

Σε ερώτηση αν ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, θα έρθει και στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο μπρίφινγκ απάντησε, ότι αυτή την υπόσχεση έδωσε ο κ. Χαφτάρ στο Γερμανό υπουργό Χάικο  Μαας στη χθεσινή τους συνάντηση στη Βεγγάζη της Λιβύης. Η γερμανική κυβέρνηση πάντως δεν δημοσίευσε μέχρι στιγμής τον κατάλογο με τα ονόματα των καλεσμένων που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή. Το πιθανότερο είναι να τα ανακοινώσει λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης.

Συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης

Η συμφωνία Αλ Σαράτζ- Ερντογάν προβλέπει την αποστολή τουρκικών όπλων και στρατιωτών

Επανειλημμένες ερωτήσεις στο μπρίφινγκ της Παρασκευής αφορούσαν στη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο. Σε αυτή τη συμφωνία προβλέπεται και η παροχή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας. Απαντώντας στην ερώτηση της Deutsche Welle, αν με αυτό τον τρόπο η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχουν κηρύξει τα Ηνωμένα Έθνη για τη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε πως πράγματι η προμήθεια με όπλα και η αποστολή «διεθνών» στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη συνιστά παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ.

Δεδομένου ότι με απόφαση της γερμανικής βουλής δόθηκε εντολή στο γερμανικό στρατό να συμβάλλει στην τήρηση του εμπάργκο, το υπουργείο Άμυνας ερωτήθηκε κατά πόσο εφαρμόζεται αυτή η απόφαση και σε σχέση με την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επικαλέστηκε έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με την ανάπτυξη γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. 

Προειδοποίηση Μητσοτάκη

Αναφορικά με την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για βέτο πολιτικής συμφωνίας για τη Λιβύη σε επίπεδο ΕΕ αν δεν συμπεριλαμβάνει την ακύρωση των μνημονίων Άγκυρας-Τρίπολης, ο κ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες. Το θέμα αυτό δεν θα απασχολήσει όμως τη διάσκεψη την Κυριακή, τόνισε ο Στέφαν Ζάιμπερτ. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε «μόνιμο» διάλογο με την ελληνική πλευρά.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης