Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα (4/6) το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο θα φέρει μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Για την αντιπολίτευση, η κατάθεση του νομοσχεδίου σηματοδοτεί την έναρξη της «μητέρας των μαχών» ενάντια στην κυβέρνηση, καθώς ήδη οι αντιδράσεις είναι σφοδρές και θα συνοδευτούν τις επόμενες ημέρες από μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ήδη, πάντως, η κυβέρνηση έχει αποσύρει δύο δυσμενείς για τους εργαζόμενους διατάξεις που αφορούν τις αποζημιώσεις απόλυσης. Η μία αφορά την καταβολή της εντός τετραμήνου από τη λύση της σύμβασης και η άλλη είναι η δυνατότητα του εργοδότη να κουρέψει το 10% της αποζημίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επτά μεγάλες αλλαγές

1. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Ο εργαζόμενος μόνο με δικό του αίτημα και μετά από έγγραφη συμφωνία με τον εργοδότη μπορεί να εργαστεί με ελαστικό ωράριο για οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς ή άλλους λόγους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εργάζεται έως και 10 ώρες την ημέρα το μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» και θα του «επιστρέφονται» εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών αδείας. Με αυτή τη διευθέτηση ο εργαζόμενος μπορεί να εξασφαλίσει τετραήμερη εργασία την εβδομάδα χωρίς μείωση αποδοχών. Επιπλέον υπάρχει δικλείδα ασφαλείας με την οποία δεν μπορεί να απολυθεί αν αρνηθεί πρόταση του εργοδότη για συμφωνία διευθέτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περίπτωση που λυθεί η σύμβαση εργασίας πριν τη λήξη της, ο εργαζόμενος παίρνει αποζημίωση για τις επιπλέον ώρες που έχει απασχοληθεί. Από την άλλη πλευρά, θα έχει απώλεια εισοδήματος, αφού δεν θα του καταβάλλονται υπερωρίες. Τα συνδικαλιστικά σωματεία εκφράζουν τον προβληματισμό τους επειδή, όπως επισημαίνουν, ο εργαζόμενος είναι ο αδύναμος κρίκος και θα υποχρεωθεί να συμφωνήσει στην ελαστική εργασία υπό την απειλή της ανεργίας.

2. Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα λειτουργεί στην πράξη

Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα στην αρχή και στο τέλος της εργασίας του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και έτσι θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου, η υπερεργασία και οι υπερωρίες του. Με τον τρόπο αυτό θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες, δηλαδή αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη. Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα είναι διαθέσιμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου ώστε ο εργαζόμενος να  ελέγχει την καταγραφή των υπερωριών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Αύξηση του πλαφόν των υπερωριών

Αυξάνεται το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, από 96 ώρες που είναι σήμερα, στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους. Οι υπερωρίες θα ελέγχονται με την ψηφιακή κάρτα.

4. Τι αλλάζει στο δίκαιο των απολύσεων

Το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον αποζημίωση ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς σε περίπτωση που η απόλυσή τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια, κυρίως για οικονομοτεχνικούς λόγους όπως είναι οι περικοπές ή το κλείσιμο της επιχείρησης.

5. Σε ποιες επιπλέον περιπτώσεις απαγορεύεται η απόλυση

Το εργασιακό νομοσχέδιο διευρύνει τη λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης. Άκυρες θα θεωρούνται στο εξής οι απολύσεις για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης, του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου, εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια, εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

6. Tι αλλάζει στον συνδικαλιστικό νόμο

Προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας που να διασφαλίζει την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους (υγεία, συγκοινωνίες, αποκομιδή) κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στις ΔΕΚΟ. Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν συμμετέχουν στην απεργία να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους, χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους. Σε αντίθετη περίπτωση η απεργία μπορεί να διακοπεί.

Προϋπόθεση για τη συλλογική διαπραγμάτευση και την κήρυξη απεργίας αποτελεί η εγγραφή των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο για λόγους αξιοπιστίας. Καθιερώνεται σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η απόλυση των συνδικαλιστών θα επιτρέπεται στο εξής για βιαιοπραγίες σε βάρος συναδέλφου ή σεξουαλική παρενόχληση.

7. Τι αλλάζει στις γονικές άδειες

Θεσπίζεται άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές που θα δίνεται κοντά στην ημερομηνία γέννησης του παιδιού και γονικές άδειες τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς με επιδότηση του ΟΑΕΔ. Παράλληλα ο νέος πατέρας προστατεύεται από την απόλυση για δύο μήνες μετά τον τοκετό. Οι άδειες θα δίνονται στους εργαζόμενους γονείς, φυσικούς, θετούς, ανάδοχους, καθώς και στις μητέρες που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, όπως επίσης και στους φροντιστές, οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα.

Σφοδρές αντιδράσεις 

Οι αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο είναι σφοδρές. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα πρόγραμμα Θάτσερ βγαλμένο από τη ναφθαλίνη και αναρωτήθηκε: «Αν η ανάπτυξη αφορά εντέλει κάποιους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αν δεν αφορά τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, αν δεν αφορά τον εργαζόμενο που θα χάσει το οκτάωρο και θα δουλεύει 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες, αν δεν αφορά τον καταστηματάρχη που δεν έχει ρευστότητα και πρόσβαση στις τράπεζες, τότε ποιον αφορά;»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, επισήμανε χθες ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί εργασιακή ζούγκλα, καταργεί το οκτάωρο και κάνει κανόνα τη μαύρη εργασία. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εκτρωματικό» και πρόσθεσε ότι «αποτελεί το αποκορύφωμα της διαχρονικής επιχείρησης νομιμοποίησης της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και καταργεί επί της ουσίας ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα».

Επιπλέον τα συνδικάτα έχουν ήδη προαναγγείλει μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 10 Ιουνίου, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει το σύνολο των εργαζομένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης