Τη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών, πλην του Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ζήτησε και έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την επτάωρη συνεδρίαση του συμβουλίου, ώστε να κομίσει την ενιαία πρόταση της Ελλάδας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί την Τρίτη.
Η σύσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί και διεκόπη για λίγο το μεσημέρι προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συνομιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Οι πολιτικοί αρχηγοί ετοίμασαν κοινό ανακοινωθέν όπου θα αποτυπώνεται η βούληση των κομμάτων για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη ρευστότητα των τραπεζών, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.
To κοινό ανακοινωθέν:
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.
Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
• Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
• Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
• Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
• Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»
Oι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών
Ο κ. Τσίπρας αποχώρησε δίχως να κάνει δηλώσεις, ωστόσο ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος μιλώντας στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε: «Οι εταίροι δεν μπορούν να μην κάνουν πίσω. Πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία με την αποκατάσταση της ρευστότητας, με αναπτυξιακό πακέτο και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν». Παράλληλα τόνισε: «Η λύση θα πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο της ευημερίας. Σε λίγο θα βγει κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του γγ του ΚΚΕ. Χθες ο ελληνικός λαός έδωσε το σύνθημα για εθνική ομοψυχία» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Δεν μπορεί να υπάρξει μια φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα από τον καπιταλιστικό δρόμο της ΕΕ» τόνισε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας:
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε τις προτάσεις που σκοπεύει να καταθέσει στην Ευρώπη» ενώ ξεκαθάρισε ότι η «ευθύνη της διαπραγμάτεσης είναι στα χέρια του πρωθυπουργού»:
Σε δήλωσή του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε: Η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει πριν πάρα πολύ καιρό… Θα κάνουμε όλες τις κινήσεις που πρέπει για να μπορέσουμε να στηρίξουμε μια συμφωνία που υπηρετεί τους πυλώνες που θέσαμε:
«Θέλουμε μια συμφωνία που θα ομαλοποιεί την κατάσταση στην οικονομική ζωή και θα διασφαλίζει ισότιμη παραμονή σε ευρώ και ΕΕ » δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά:
Στόχος η συμφωνία σε 48 ώρες με το βλέμμα στον Ντράγκι
Ιδιαίτερα δύσκολες αναμένεται να είναι οι επόμενες ημέρες παρά την υπεροχή του «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα. Κι αυτό επειδή πολύ απλά τα ATM’s στερεύουν από χαρτονομίσματα και την κυβέρνηση να αναμένει με αγωνία την απόφαση της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, στο μέτωπο της ρευστότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει αύξηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), ενώ χθες σε συνάντησή τους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ.Μάρδας και ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θ.Μητράκος εξέτασαν το θέμα των τραπεζών. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ρευστότητα έως τη Δευτέρα και άρα όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση της ΕΚΤ.
Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν αύριο Τρίτη, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, ενώ το πιο πιθανό είναι να παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη κλειστές.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί και Έκτακτη Σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης, ενώ σήμερα στο Παρίσι μεταβαίνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να αξιολογήσει από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.
Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψουν σε λειτουργία οι τράπεζες είναι, σε πρώτη φάση, να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, η οποία δεν είναι δυνατόν να λάβει χώρα σε 48 ώρες, όπως ανέφεραν στελέχη της κυβέρνησης. Και αυτό επειδή θα πρέπει αφότου ψηφιστεί από την ελληνική βουλή να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο πλαίσιο της οποίας δεν έχει αποκλειστεί-για την ώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση επ’αυτού- εάν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων.
Οι εξελίξεις επηρέασαν το ευρώ
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα λόγω δημοψηφίσματος δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το ευρώ το οποίο βρέθηκε να υποχωρεί, σε σχέση με την Παρασκευή, έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε ποσοστό έως 1,2% στα 1,0987 δολάρια στη διαπραγμάτευσή του στη Νέα Υόρκη. Επίσης, το ευρώ εμφάνισε πτώση άνω του 1% έναντι του ιαπωνικού γεν και έναντι της βρετανικής στερλίνας οι απώλειες για το ευρώ διαμορφώνονται στο 1,1% στα επίπεδα του 0,7062. Τέλος έναντι του ελβετικού φράγκου το κοινό νόμισμα υποχωρεί 0,8% στα 1,0336 φράγκα.