«Η Ελλάδα ανεβάζει το χρέος για τις αποζημιώσεις του Β΄ Παγκοσμίου στα 279 δισεκατομμύρια ευρώ». Mε αυτό τον τίτλο περιγράφει στην αγγλική έκδοσή της, η ιστοσελίδα της Deutsche Welle, το ποσό που απαιτεί η Ελλάδα να πληρώσει το γερμανικό δημόσιο για τις κατοχικές οφειλές, «την ώρα που το ΔΝΤ προσπαθεί να επιβάλλει κι άλλες περικοπές σε συντάξεις και αύξηση της φορολογίας».


Ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει από τη Γερμανία το ποσό των 278 δισ. ευρώ Ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, στην επιτροπή του ελληνικού Κοινοβούλιου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, πως η Ελλάδα θα διεκδικήσει το συνολικό ποσό των 278,7 δισ. ευρώ, που χρωστά η Γερμανία.

Όπως επισημαίνει η γερμανική ιστοσελίδα, «αυτή είναι η πρώτη φορά που συνυπολογίζεται η οφειλή των πολεμικών αποζημιώσεων και του αποκαλούμενου υποχρεωτικού κατοχικού δανείου, που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδας». Σημειώνεται επίσης ότι «η Αθήνα θα απαιτήσει από το Βερολίνο την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών».

Η γερμανική απόρριψη του ελληνικού αιτήματος βασίζεται στο ότι «έχει διακανονισθεί το ζήτημα των γενικότερων αποζημιώσεων με την πληρωμή 115 εκατ. μάρκων το 1960».

Ωστόσο το ζήτημα εξακολουθεί να αμαυρώνει τις σχέσεις των δύο χωρών και έχει δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα εν μέσω της ελληνικής οικονομικής κρίσης, με την κυβέρνηση Τσίπρα να αρνείται να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Το γερμανικό κατοχικό χρέος προβάλλεται από τα ρωσικά ΜΜΕ

«Η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ», είναι ο τίτλος που προβάλλει στα πρώτα θέματά της και η ρωσική ιστοσελίδα «RT.com». Και το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από το ελληνικό χρέος στην ΕΕ.


(Ψάχνοντας τον κατάλογο στην επιτύμβια πλάκα κατά την 69η επέτειο της σφαγής του χωριού Καρακόλιθος, κοντά στο Διστομο)

«H δήλωση που έγινε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικής επιτροπής» επισημαίνει η ρωσική ιστοσελίδα, «γίνεται ενώ ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν την Τετάρτη».

Η ιστοσελίδα επισημαίνει επίσης πως ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Νμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε πως «οικονομικά ζητήματα και δάνεια θα εξετασθούν στις συνομιλίες της Μόσχας».

Η απόφαση της Ελλάδας να υποχρεώσει το Βερολίνο να πληρώσει το κατοχικό του χρέος, αναβίωσε με μεγαλύτερη ένταση, καθώς στους Έλληνες πολίτες επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα λιτότητας και ένα δυσβάσταχτο κρατικό χρέος.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι το θέμα έκλεισε επειδή το 1950 είχε πληρώσει 25 εκατ. δολάρια (σημερινή αξία 220 εκατ. δολάρια) και στις αρχές του 1960 επιπλέον115 εκατ. Deutschmarks (σημερινή αξία 230 εκατ. δολάρια).

Το 2012, αναφορά που κατατέθηκε στην Bundestag είχε υπολογίσει τη σημερινή αξία του κατοχικού υποχρεωτικού δανείου, ανέρχεται στα 7.57 δισ. ευρώ, ενώ το «Βήμα» επικαλούμενο στοιχεία της ειδικής επιτροπής, είχε δημοσιοποιήσει τον Ιανουάριο ότι το κατοχικό χρέος του υποχρεωτικού δανείου υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ.
.

(Ο επιζών του Ολοκαυτώματος Heinz Kounio, καταθέτει ένα λουλούδι σε βαγόνια που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Κολαστήριο του Άουσβιτς)

Η ελληνική εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα απαιτεί αποζημιώσεις 25 εκατ. δολαρίων από τη Γερμανία, επτά δεκαετίες μετά την αναγκαστική μεταφορά των Ελλήνων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής.

Το ρωσικό δημοσίευμα υπολογίζει πως το 1943, περί τους 58.585 Εβραίους είχαν υποχρεωθεί να επιβιβαστούν σε τρένα από τη Θεσσαλονίκη για στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία, αφού είχαν υποχρεωθεί να πληρώσουν «μεταφορικά» δύο εκατομμύρια reichsmark (σ.σ. περίπου 25 εκατ. ευρώ)

Ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, David Saltiel, είπε πως με αυτές τις γερμανικές αποζημιώσεις θα μπορούσε να ανεγερθεί «Μνημείο Ολοκαυτώματος» για τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου είχαν υποχρεωθεί να αναχωρήσουν οι Εβραίοι της πόλης για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περίπου το 75% του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας, έχασε τη ζωή του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Ολοκαυτώματος.

Με πληροφορίες από RT.com /Reuters / dpa / AFP

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης