Του Φώτη Τριάρχη
Γιατί προέκυψε ξαφνικά θέμα… εκλογικού νόμου; Ο ένας λόγος είναι για να μετατοπιστεί η συζήτηση από την τρόικα και τις διαβουλεύσεις για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο άλλος -ίσως και ο κυριότερος – είναι ότι τόσο τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) όσο και της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή) επιδιώκουν να ενισχύσουν τα ποσοστά τους και τη δυναμική τους στα κοινωνικά στρώματα μέσα σ’ ένα κλίμα που θυμίζει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Το βέβαιο είναι ότι το εν λόγω ζήτημα θα ανοίξει εκ νέου όταν θα προκηρυχθούν εθνικές κάλπες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έθιξε το θέμα κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως εξήγησε, πρέπει να προηγηθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συναινετικά -ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές- και μετά να τεθεί το ζήτημα. Στο πίσω μέρος του μυαλού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η «επόμενη ημέρα» για το κόμμα του. Ουσιαστικά, θεωρεί ότι αναγκαστικά πλέον θα πορευόμαστε με κυβερνήσεις συνεργασίας, γι’ αυτό και είναι δελεαστική η ιδέα το ΠΑΣΟΚ να έχει τον ρόλο του ρυθμιστικού παράγοντα ή ακόμη και να συνεργαστεί με άλλα κόμματα στα πρότυπα της σημερινής συγκυβέρνησης.
Οι σκέψεις Σαμαρά και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αντώνης Σαμαράς άκουσε το αίτημα Βενιζέλου και δείχνει να το σκέπτεται, καθώς και ο ίδιος βλέπει την ανάγκη να διασφαλιστεί για την «επόμενη ημέρα», ωστόσο δέχεται εισηγήσεις να απορρίψει την πρόταση, αντιλαμβανόμενος ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει αρνητικά για την κυβέρνησή του.