Οι νέες τέσσερεις δημοσκοπήσεις, τρεις εκ των οποίων φέρνουν μπροστά το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με καθαρή διαφορά που παγιώνεται γύρω στο 2% δεν προκαλούν μόνον κρούσματα πολιτικής κατάθλιψης στο Μαξίμου. Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως οι δημοσκοπήσεις αυτές για να αποτελέσουν σοβαρό δείκτη για τις πολιτικές εξελίξεις θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στο επόμενο διάστημα, τουλάχιστον έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Το δεύτερο στοιχείο που προβληματίζει έντονα το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου είναι ότι εμφανίζεται ένα σεβαστό ποσοστό ψηφοφόρων που αυτή τη στιγμή επιλέγουν τους Οικολόγους ως πολιτική κίνηση που τους εκφράζει, ενώ ένα τουλάχιστον 4% πολιτών δηλώνουν πως θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Αν το ποσοστό των Οικολόγων επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, τότε το ενδεχόμενο μιας Βουλής με έξι κόμματα αποσυντονίζει πλήρως το πολιτικό σύστημα, όπως αυτό διαμορφώθηκε από 1974.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο το Μαξίμου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη συμφωνούν τουλάχιστον ως προς τα ρεαλιστικά σενάρια που εξετάζονται από τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων. Πηγές της Ρηγίλλης αλλά και του ΠΑΣΟΚ εξηγούν ωστόσο πως τα αληθοφανή σενάρια που εξετάζονται, είναι δυνατόν να λειτουργήσουν παράλληλα ή  σε εξάρτηση το ένα από το άλλο.

Σενάριο 1ο: Ανασχηματισμός εδώ και τώρα για εκτόνωση της οργής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Σενάριο 2ο: Ανασχηματισμός πριν τα Χριστούγεννα ή μετά την Πρωτοχρονιά. Αυτή η κίνηση συνδυάζεται με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Απρίλιο με την προοπτική και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σενάριο 3ο: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση που την προκαλεί ο Κώστας Καραμανλής για να παγιδεύσει τους αντάρτες και για να αφοπλίσει τις κεντρόφυγες δυνάμεις. Αυτό το σενάριο προϋποθέτει πως θα υλοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου. Αλλιώς δεν έχει έννοια να εξετάζεται.

Σενάριο 4ο: Διαγραφή ενός βουλευτή, εκ της ομάδας των ανταρτών, όπως επί παραδείγματι τον Βύρωνα Πολύδωρα για να εκβιαστεί και κατ’ ανάγκη να συσπειρωθεί η υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Θα έλεγε κανείς πως ο συγκεκριμένος βουλευτής κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη.

Σενάριο 5ο: «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» Ο Κώστας Καραμανλής έχει πειστεί πως θα χάσει τις εκλογές, περιορίζεται σε μικρές τακτικές κινήσεις και εξαντλεί όσο δύναται τα χρονικά περιθώρια της θητείας του. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως αυτή η τακτική δεν είναι δυνατόν να διαρκέσει πάνω επί έξι μήνες. «Δεν θα φθάσει ως το επόμενο καλοκαίρι», λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Δεν θέλουν απότομη κατάρρευση της ΝΔ

Το σίγουρο είναι ότι το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου συμφωνεί πως δεν συμφέρει το ΠΑΣΟΚ μία ταχύτατη πτώση της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν είμαστε έτοιμοι», φέρονται να πιστεύουν στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου το «σύνδρομο της καρδάρας» πάντα τους απασχολεί. Η συσπείρωση που παρατηρείται αυτή τη στιγμή γύρω από τον Γιώργο Παπανδρέου δεν παραμυθιάζει τους βετεράνους στη Χαριλάου Τρικούπη που ξέρουν πως το τραύμα της 11ης Νοεμβρίου δεν έχει κλείσει και πως αντίθετα είναι δυνατόν να αιμορραγήσει εκ νέου.

Η αλήθεια είναι πως στο Μαξίμου βασίζονται σε αυτήν την τραυματική εσωκομματική εμπειρία του ΠΑΣΟΚ. Με λίγα λόγια ξέρουν πως μόνον και μόνον η διαχρονική απειλή που ακούει στο όνομα Ευάγγελος Βενιζέλος λειτουργεί θετικά και σε ένα βαθμό παίζει ρόλο σωσιβίου για τη Νέα Δημοκρατία. Το μυστικό κρύβεται πίσω από τις γυάλινες οθόνες και τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Τουλάχιστον 4 συγκροτήματα Τύπου αυτήν τη στιγμή λειτουργούν εν είδη «μπετόν αρμέ» κατά του Μαξίμου για εντελώς διαφορετικούς λόγους το ένα από το άλλο. Η «συμμαχία» αυτή έχει ημερομηνία λήξης. Ορισμένοι καλά πληροφορημένοι κύκλοι οσμίζονται και προβλέπουν πως κάποια στιγμή στο επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανόν να επανεμφανιστεί η κατάρα της εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ με την «ευγενή» χορηγία συγκεκριμένων ΜΜΕ.

Όλα τα παραπάνω συν το γεγονός ότι δεν διαφεύγει κανενός στη Χαριλάου Τρικούπη πως το ΠΑΣΟΚ ακόμη και προηγούμενο στις δημοσκοπήσεις δεν καρπώνεται τα αναμενόμενα οφέλη σε ποσοστά. Από τη στιγμή που ο «ΣΥΡΙΖΑ» εξακολουθεί να φλερτάρει διψήφιο ποσοστό η δεξαμενή ψήφων του ΠΑΣΟΚ είναι επισφαλής, πόσο δε μάλλον, όταν ανεβαίνουν και τα ποσοστά των Οικολόγων.

Τα αδιέξοδα του Αλαβάνου

Σε αυτά τα πλαίσια, η στην ουσία αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για κοινή δράση σε συγκεκριμένα ζητήματα αποκαλύπτει τον τρόπο σκέψης της Χαριλάου Τρικούπη. Η ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων που καταδεικνύουν ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και πτώση του «ΣΥΡΙΖΑ», ενισχύουν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που επενδύουν στην κατάρρευση της Κουμουνδούρου μπροστά στις κάλπες. Στελέχη που απορρίπτουν τη συνεργασία με τον «ΣΥΡΙΖΑ» δικαιώνονται με την τάση συρρίκνωσής του.

Αν και το κλίμα έχει αλλάξει άρδην στα στέκια του ΠΑΣΟΚ και τα αρχικά χαμόγελα δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους σε μία ευδαιμονία που δεν δικαιολογείται ωστόσο από τη σημερινή πολιτική άλγεβρα, στη Χαριλάου Τρικούπη παρατηρείται μία εναγώνια προσπάθεια να διατηρηθούν οι τόνοι χαμηλά, ώστε να μην προκληθούν κεντρομόλες αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία υπό τη μορφή επανασυσπείρωσης. Ακόμη παρατηρούνται και ολίγα αλλά χαρακτηριστικά φαινόμενα πρώιμης αλαζονείας σε μικρομεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ονειρεύονται την επιστροφή στα σαλονάκια της εξουσίας και που όψιμα δηλώνουν ότι στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ πέντε χρόνια τώρα λειτουργούσαν με άξονα την αμφισβήτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω φαινόμενα είναι σε γνώση της Χαριλάου Τρικούπη που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο επανάκαμψης του «στρατού των μικρολαμόγιων» που τόσο επηρέασαν μετά το 2000 τους ψηφοφόρους.

Οι μύχιες σκέψεις του Μαξίμου

Το Μαξίμου ξέρει να διαβάζει (το απέδειξε άλλωστε) τις λεπτομέρειες που διαμορφώνουν το πολιτικό κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Κώστα Καραμανλή γνωρίζει άριστα πως η φράση που κυριαρχεί στην ηγετική ομάδα (;)  του ΠΑΣΟΚ μετά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι « too good to be true» , φράση που εκφράζει τις πραγματικές σκέψεις και του Γιώργου Παπανδρέου, όπως τις μεταφέρουν τουλάχιστον πρόσωπα που συνομιλούν τακτικά μαζί του. Η διάχυτη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό τοπίο λοιπόν αναγκάζει τον Γιώργο Παπανδρέου να εφαρμόζει συντηρητική τακτική, στοχεύοντας κυρίως στην αποδόμηση της οικονομικής πολιτικής του Γιώργου Αλογοσκούφη αλλά και την παγίωση της αίσθησης περί «ηθικού ασυμβίβαστου» συνολικά της Κυβέρνησης Καραμανλή. Υπ’ αυτή την έννοια δεν θα πρέπει να αναμένονται ούτε κραυγές ούτε και επιθετικοί χαρακτηρισμοί εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη. Πρόκειται για μία τακτική που στοχεύει στο να σπάσει τα νεύρα στο Μαξίμου και να αναγκάσει το επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού να περάσει σε επιθετικότερες τακτικές που θα εκθέσουν περαιτέρω την Κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης