Επιτείνει τη γενική εξέγερση στη Νέα Δημοκρατία η νέα δημοσκόπηση της ALCO που δίνει προβάδισμα 1,8% στο ΠΑΣΟΚ, μην αφήνοντας περιθώρια ελιγμών στον Κώστα Καραμανλή.

Θεωρείται βέβαιο ότι την κατάσταση θα επιδεινώσει και η αναμενόμενη έρευνα της εταιρείας MRB, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει κι αυτή προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ποσοστό 27,9% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ, έναντι του 26,1% της ΝΔ, αλλά και η καθίζηση της εικόνας του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος στις απαντήσεις περί του «καλύτερου Πρωθυπουργού» βρίσκεται 3,5 μονάδες πίσω από τον Γιώργο Παπανδρέου, φέρνουν σε απελπισία τον πυρήνα διαχείρισης της κυβερνητικής κρίσης στο Μαξίμου.

Όμως, όσο κι αν πιέζουν τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες, τα περιθώρια που του απομένουν είναι πολύ στενά. Όπως πανθομολογούν στελέχη της Ρηγίλλης, ούτε ανασχηματισμός μπορεί να γίνει, ούτε η οικονομική πολιτική είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί, ούτε και η εικόνα της κυβέρνησης που την χαρακτηρίζουν οι «ατασθαλούντες» υπουργοί μπορεί να βελτιωθεί από τη μία ημέρα στην άλλη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ακόμη και το ενδεχόμενο να θέσει ο ίδιος το δίλλημα της ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, προκειμένου να παγιδεύσει τους αντάρτες και να αφοπλίσει την εσωτερική αμφισβήτηση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Μαξίμου γνωρίζει πως αυτό το μέτρο είναι το έσχατο, αλλά το προκρίνει, διότι έτσι πιστεύει ότι θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση: ή θα επιβληθεί πειθαρχία ή θα πέσει η κυβέρνηση.

Το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε και σε ειδική σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ, η οποία έληξε στις 11 χθες το βράδυ. Ωστόσο, το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, κατέληξε ότι τα οποιαδήποτε οφέλη από αυτή την κίνηση δεν μπορεί παρά να είναι πρόσκαιρα.

Οι εξεγερμένοι

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γκιουλέκας, εκ των δυσαρεστημένων «εφέδρων» της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά έως σήμερα συνεπέστατος υποστηρικτής των εντολών του Μαξίμου, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό FM 100 πως «ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει κεφάλια εδώ και τώρα».

Την ίδια ώρα στο ραδιοσταθμό ALPHA, ο βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην υφυπουργός Υγείας, Θανάσης Γιαννόπουλος, δήλωνε με γλαφυρή διάθεση: «Αν συνεχίσει η κατάσταση με τον ίδιο τρόπο δε θα βλέπουμε πλέον την πλάτη του ΠΑΣΟΚ που βλέπουμε σήμερα, αλλά τους γλουτούς του».

Στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο Γιάννης Μανώλης ισχυριζόταν δημοσίως πως «Η κυβέρνηση χρειάζεται ένα σοκ. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα».

Ο Βουλευτής Αρκαδίας Πέτρος Τατούλης, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανάφερε πως «Η πρωτοβουλία που έχω αναλάβει για την πρόσβαση των πολιτών στις πληροφορίες για τις κρατικές δραστηριότητες συμβάλλει στη διαφάνεια. Η Διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια», δηλαδή ο βουλευτής εννοεί πως στον τομέα αυτό η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε.

Ο Βύρων Πολύδωρας, το απομεσήμερο της Τετάρτης, προέβη στις γνωστές επιθέσεις απευθείας στον Κώστα Καραμανλή και τη Ντόρα Μπακογιάννη με χαρακτηρισμούς που θίγουν «την αξιοπρέπεια της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού», όπως ομολόγησαν εκ των υστέρων κυβερνητικά στελέχη.

Ο κ. Σουφλιάς, επισκεπτόμενος το πέταλο του Μαλιακού, , επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, συγκρούσθηκε δημοσίως και απευθείας με τον Νομάρχη Φθιώτιδας και στέλεχος της ΝΔ από τους δυσαρεστημένους, ο οποίος είπε: «Η κρίση είναι βαθιά και εμένα να ακούτε», διακόπτοντας τον Υπουργό που προσπαθούσε να πει πως «Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα με πολύ δουλειά. Είναι μία κακή στιγμή».

Είναι προφανές πως το Μαξίμου βρίσκεται προ μιας κλιμακούμενης εξέγερσης, την οποία δεν είναι σε θέση να τιθασεύσει για μία σειρά από λόγους.  

1) Όπως επισημαίνει και το περιβάλλον του Υπουργού Οικονομίας, ο Πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να προβεί σε ανασχηματισμό, τουλάχιστον έως την 30η Νοεμβρίου, τελευταία ημέρα κατάθεσης του Προϋπολογισμού. Αν πράξει διαφορετικά, τότε διακινδυνεύει άμεσα να στείλει αρνητικά μηνύματα στις αγορές και στους δανειστές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν επικρέμεται η Δαμόκλειος Σπάθη της Νέας Επιτήρησης.

2) Ένας ανασχηματισμός νοείται μόνον ως σοβαρή επιχείρηση ανάταξης ενός κλίματος, ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει δυναμική και να οδηγηθεί με προσδοκίες σε εκλογές. Αν ο ανασχηματισμός υλοποιηθεί τώρα, θα καταναλωθεί χωρίς αντίκρισμα το πολιτικό του κεφάλαιο, αφού οι εκλογές, αν διεξαχθούν, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν τις αρχές της επόμενη Άνοιξης το νωρίτερο, για καθαρά λόγους πολιτικής τακτικής και πολιτικής λογικής.

3) Ένας ανασχηματισμός με προοπτική σημαίνει πως δύο πρόσωπα, ο  Θ. Ρουσόπουλος και ο Γ. Αλογοσκούφης, θα πρέπει να απομακρυνθούν. Ο πρώτος ενδεχομένως και από την κυβέρνηση, ο δεύτερος θα μετακινηθεί σε άλλο σημαντικό υπουργείο. Προς το παρόν κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Η απομάκρυνση Ρουσόπουλου τώρα θα σήμαινε αποδοχή πλήρους αποτυχίας προσωπικά του Πρωθυπουργού.

4) Ακόμη και περίπτωση ανασχηματισμού πριν από την 30η Νοεμβρίου εμπεριέχει τον κίνδυνο δυσαρεστημένα στελέχη που δεν υπουργοποιήθηκαν να μην ψηφίσουν το Νέο Προϋπολογισμό ή ορισμένες διατάξεις του. Ως γνωστόν, η ψήφιση ενός Προϋπολογισμού ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης.

5) Παρόλα αυτά, στα μεγάλα υπουργεία ακούγονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα πολλά και διάφορα, όπου κυβερνητικά στελέχη και άτομα του περιβάλλοντος των Υπουργών διοχετεύουν με νόημα ονόματα και υποψηφίους προς υπουργοποίηση. Σε ανάλογες ενέργειες προβαίνουν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που εξαγριωμένοι από την πρόσφατη επιλογή του Αν. Παπαληγούρα για το Υπουργείο Ναυτιλίας έχουν κυριολεκτικά ξεσπαθώσει. Τα σενάρια αυτά «ακουμπούν» και το κόμμα με αλλαγή Γραμματέα, την ανακύκλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, την έλευση Σαμαρά εν είδη Ασώτου σε μεγάλο Υπουργείο, την αποπομπή Λιάπη, την μετακίνηση στην υπουργική εσχατιά του Θ. Ρουσόπουλου. Πρόκειται προφανώς για ευσεβείς πόθους, αλλά και υπομόχλια πίεσης προς δημιουργία κλίματος αναστάτωσης, ώστε να υποχρεωθεί το Μαξίμου να προβεί σε κινήσεις. Μέχρι νεωτέρας ωστόσο, το Μαξίμου αποδεικνύει πως δεν είναι σε θέση ούτε να κινηθεί, ούτε και να υποκινήσει, αν πιστέψει κανείς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και δώσει βάση σε όσα δηλώνει ο «σοφός» της παράταξης, Γιώργος Σουφλιάς. Τα περί ανασχηματισμού, λοιπόν, στο μέλλον, λιγότερο άμεσο μάλιστα απ’ ό,τι πιστεύεται.